DEBATT

Debatt: Religiøs fanatisme

Er det noe vi kan gjøre?

Hvis du står i limbo mellom deg selv og samfunnet, hvor lett er det ikke da å lokkes mot et annet liv?

ÅSNE-BOK: Kronikkforfatteren tar utgangspunkt i Åsne Seierstads prisbelønte bok «To søstre» i sin tekst om religiøs fanatisme.
 Foto: Geir Dokken / Dagbladet
ÅSNE-BOK: Kronikkforfatteren tar utgangspunkt i Åsne Seierstads prisbelønte bok «To søstre» i sin tekst om religiøs fanatisme. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha lest Åsne Seierstads grundige og interessante bok «To søstre», sitter jeg igjen med særlig ett spørsmål: Hva kan vi gjøre? Eller kanskje heller: Er det i det hele tatt noe vi kan gjøre for å forhindre religiøs fanatisme? En religiøs overbevisning som er så sterk at ungdommer velger å reise til krigsherjede områder?

I følge Seierstads bok er det et nett av ulike årsaker til at ungdommer gjør et så drastisk valg. Hvis jeg tolker henne riktig, er det særlig tre grunner til at ungdommer radikaliseres: Religiøs vekkelse, følelsen av at islam blir angrepet og utenforskap.

Noe av det første som slo meg under lesningen av boka var at troen som disse jentene blendes av, knapt skiller seg fra kristenfundamentalisters overbevisning. Hovedforskjellen er at muslimske fundamentalister mener å stå på en side av en pågående krig: islam mot Vesten. Det er denne tanken som gjør det farlig. Går det an å forhindre religiøs vekkelse? Neppe. Sovjetunionen forsøkte å forby religion, det fungerte ikke veldig bra.

En skulle forvente at skolen generelt, og religionsundervisningen spesielt er korrigering nok i forhold til tro. At barn lærer å se likheter og forskjeller, at det ikke er så farlig, at vi i bunn og grunn er like, at religion er et halmstrå å holde fast i på veg gjennom livet. Men skolen er ikke nok når det finnes personer og krefter som tilbyr gull og glimmer i det hinsidige, som fanger opp søkende sjeler og makter å overbevise om at dette livet bare er en stusselig forgård til det som venter. Når en slik tanke slår an, teller ikke det som er her og nå. Hvis du står i limbo mellom deg selv og samfunnet, om det er som innvandrer med ett bein her og ett bein der, uten fotfeste noe sted, eller som generasjonslang nordmann/kvinne som har falt utenfor – hvor lett er det ikke da å lokkes mot et annet liv? Et liv som gir deg noe å kjempe for på kjøpet? En sak, et land, et folk? En tro som blir angrepet fra alle kanter? I Syria venter et liv der din innsats teller på vegen mot et gyllent mål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer