Durek Verrett

«Er det slik det føles når atomene snur?»

«Prinsessen og sjamanens» prosjekt vil neppe være verken livsfarlig eller livsforandrende for de aller fleste.

KØBENHAVN: Søndag gikk startskuddet for foredragsturneen til Märtha Louise og Durek Verrett, «The Princess and The Shaman», i København. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

KØBENHAVN (Dagbladet): I konferanserommet i tredje etasje av lokalene til Talent Garden i København serveres det kaffe med melk, og mandelmelk til dem som vil ha det.

Det er søndag, og jeg er i ferd med å delta i Märtha Louise og den selverklærte sjamanen Durek Verretts workshop «Activating Divinity», den første av to i «The Princess and The Shaman»-turneen.

Deltakerne er kvinner og menn i alle aldre. Noen ser ut som de kommer rett fra jobbmøte, andre er iført flagrende gevanter.

På bakerste rad sitter en gjeng tilkneppede journalister og stirrer i telefonene sine. Jeg setter meg på nest fremste rad og stirrer i min egen telefon, for jeg har nemlig et åpent sinn, og skal prøve å delta så langt jeg klarer.

Entertainer

Paret inntar scenen til applaus og jubel. Det blir raskt tydelig at dette blir en heseblesende affære.

Märtha Louises framlegg er strømlinjeformet og virker planlagt, mens Verretts er alt annet. Han er en suggererende formidler, og når sant skal sies en stor entertainer. Det hoppes fra tema til tema i et galopperende tempo, og jeg er underholdt selv når jeg faller av.

- Gotta keep it lit in here, sier han, og tar en liten dans.

Karismaen hans fyller hele rommet. Han gestikulerer, hopper hit og dit, drar vitser. Som når Märtha sier at hun ofte får spørsmål om hun «bare sitter og snakker med engler hele dagen».

- Nei, ikke hele dagen, sier han, og slår seg selv på kneet.

Store ord

Kritikken mot paret kan kokes ned til to hovedpunkter. Det første er Märtha Louise kommersielle bruk av prinsessetittelen.

Dette problemet ville vært løst hvis Verrett fulgte oppfordringen fra Dagbladets lederavdeling, og kurerte Norge fra å være et monarki.

Da kunne hvem som helst kalt seg prinsesse. Hvis de føler seg som en.

Det andre er Verretts påstander om at han kan bistå tilfriskningen av alvorlig syke, blant annet pasienter med leukemi. Dette har ført til krass kritikk fra blant annet Blodkreftforeningen, som har bedt kongehuset ta eksplisitt avstand fra Verretts virksomhet.

Men dersom Verrett tilbyr en dyrekjøpt friskmelding til desperate mennesker i andre sammenhenger, har han i alle fall tatt en pause denne søndagen. Han framstår i det hele tatt i veldig liten grad som en kynisk kvakksalver, og mer som en litt naiv idealist med ADHD og et overdimensjonert ordforråd.

For Verrett elsker å bruke store ord. Å sitte på kafé og se på forbipasserende er å «lære om sosiologi og antropologi». Han snakker om nevroplastisitet, synapser, synteser, det endokrine system. Han ramser opp de latinske navnene på ørten deler av hjernen. Til tider er det direkte parodisk.

Hvert menneske er sin egen lille atomkjerne, i sitt eget lille univers, sier han.

- Og vet du hvorfor? Kvantefysikk!

- Last ned ubetinget kjærlighet

Kvantefysikken, læren om de minste partiklene i universet, er et tilbakevendende tema. Verrett bruker den til å forklare hvorfor syke mennesker blir sykere hvis folk gråter i samme rom som dem, og hvordan man kan oppnå dypere empati med sine medmennesker.

Venn-diagrammet kvantefysikk / «New Age» er godt kjent fra alternativsfæren, blant annet fra selvhjelpsboka «The Secret» av Rhonda Byrne fra 2006.

Felles for Verrett og Byrne er selvfølgelig at det de snakker om ikke har noe med faktisk fysikk å gjøre. Sånn sett kan man gjerne kalle det pseudovitenskap - eller humbug.

Men ikke på noe tidspunkt i løpet av workshopen hevder Verrett at han kurerer sykdommer. Ingen i publikum får så mye som en kvise fjernet. Verrett går imidlertid langt i å hevde at det var positiv energi som førte til hans egen tilfriskning da han selv var alvorlig syk.

Krig og fred

Hakket verre blir det når han forteller om sine reiser til Israel og Palestina.

- Israelerne sier om palestinerne: «de vil bare drepe oss», og palestinerne sier det samme om dem. Tuller du med meg? spør han med en oppgitt mine.

Forsamlingen ler, som om han snakker om en krangel mellom venner, og ikke en av verdens mest betente militære konflikter.

Hvorfor er det krig i verden? Verrett forteller en liknelse om to stammer. I den ene hersker orden og streng disiplin, i den andre er det latter og dans. Hvis den første stammen mangler «emosjonell intelligens», vil de angripe den andre, mener han. Dette av frykt for å stå i tvilen om deres levesett er det rette.

Stadig påkaller han «forfedrene» - og noen ganger engelen Mikael - for å «laste ned» gode følelser hos deltakerne.

- Ånder, last ned ubetinget kjærlighet. Ubetinget kjærlighet på ett hundre.

Så øker han det. Det føles litt som han snakker til en stemmeaktivert smarttelefon.

- Ubetinget kjærlighet på 200!

Noen ganger går han helt opp til 2500. Det er mye ubetinget kjærlighet.

Publikummeren Josefa Pedersen (23) velges ut for en demonstrasjon av Verretts sjamanistiske evner. Under den påfølgende seansen både ler og hyperventilerer hun. Åndene får beskjed om å «rotere elektronene og atomene hennes fortere», og om å «gi henne en fred hun ikke har opplevd siden hun var barn». Til slutt hulker hun høylytt i Verretts armer.

Etterpå blir hun intervjuet av alle journalister til stede (undertegnede inkludert), og beskriver følelser av varme, kulde og «energi».

Hadde jeg tatt meg tid til å google henne, hadde jeg fått med meg at hun selv selger «online healing» over telefon og Zoom (tilsvarende Skype), samt lydfiler med «ren healing» og guidet meditasjon på nettsida sin.

Ytterpunkter

Det er selvfølgelig begrenset hvor mye man kan lære om parets kompliserte tankeunivers på bare tre timer. Det er heller ikke gitt at de to er enige om alt seg imellom: Märtha Louise sier for eksempel aldri noe om kvantefysikk.

Innholdet i foredraget hopper mellom to ytterpunkter: fullstendig ukontroversielle selvhjelpstroper, og Verretts mer outrerte «sjamanisme». Det er Märtha Louise som i all hovedsak står for de mer jordnære delene. Det dreier seg om et budskap de fleste kjenner fra før: Vær deg selv. Ikke vær redd for hva andre tenker om deg. Hvem er egentlig normale? Og så videre.

Det gjelder å tenke utenfor «normalboksen» også i arbeidslivet, mener Märtha Louise.

- Å følge sin åndelige sti kan også være å starte en bedrift, slår hun fast.

Hadde det ikke vært for den nyreligiøse overbygningen, kunne det like gjerne vært Petter Northug som snakket om hvor mye han driter i janteloven.

Det er lett å kalle det svada og floskler. Men det er ikke nødvendigvis hårreisende dårlige råd. Det kan neppe kalles skadelig - bare selvinnlysende og noe overprisa.

Det samme gjelder for øvrig flere av rådene til Verrett. I en Youtube-video kalt «Understanding Anxiety» fra 2010, anbefaler han for eksempel angstlidende å skrike høyt, eller ta seg en «good cry». Det synes jeg høres ut som et helt streit tips, selv om det neppe kan erstatte Sobrilen for alle.

Host med åpen munn

Workshopens naturlige klimaks kommer når Verrett ber alle i salen om å delta i en «sjamanistisk renselse». Vi blir instruert om å fjerne belter og klokker, fordi de «forårsaker blokkeringer».

Deretter blir vi bedt om å slå rytmisk på det venstre håndleddet med høyre langfinger og pekefinger. Dette gir kroppen beskjed om at det er tid for å kvitte seg med giftstoffene, opplyser Verrett. Jeg følger instruksene pliktskyldig.

Vi får beskjed om at giftstoffene kan komme ut i form av hoste.

- Ikke hold dere for munnen, sier Verrett.

«Jeg håper han kan helbrede influensa», tenker jeg, mens flere rundt meg hoster høylytt. Etter hvert både skriker, gråter og hoster sidemannen min.

Et lite barn sitter med moren sin på raden foran, og stirrer på ham. Barnet veksler mellom å le av oss og se skremt ut. Jeg håper pokerfjeset mitt er bedre.

- Ikke kryss beina, det begrenser deg! roper Verrett mens han peker på meg. Jeg gjør som han sier.

«Renselsen» eskalerer etter hvert til et punkt der flere av deltakere skriker av full hals som om de har grusomme smerter, mens andre ler hysterisk.

Under hele seansen sitter Märtha Louise urørlig og observerer forsamlingen. Ikke før Verrett ber åndene «laste ned ukontrollert latter» trekker hun på smilebåndene.

- It's OK

Når seansen når sitt crescendo, klarer jeg ikke henge med lenger. Jeg slutter å dunke fingrene mot håndleddet, og tar i stedet opp telefonen for å ta notater.

Da kommer Verrett bort til meg.

Først tror jeg han skal irettesette meg, men i stedet legger han hendene rundt meg: én på ryggen min, én på brystet mitt.

- It’s OK, sier han, og holder meg lenge.

Og der, i den selverklærte sjamanens sterke hender, føler jeg meg plutselig litt bedre.

Det er som om han sier: Det er greit. Jeg vet du ikke tror på dette. Jeg tilgir deg.

Er det slik det føles når atomene snur?

Ved slutten av foredraget er melken for lengst tom, mens mandelmelken er nesten urørt. Selv ikke denne gjengen liker mandelmelk.

Jeg så ingenting som tydet på at verken engler eller noens forferdre sto på gjestelista denne søndagen. Men kanskje var det nyttig for mange å skrike litt, og få seg en «good cry». Jeg håper bare ikke de måtte spare til billetten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.