Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Er det smålig å være mot en usosial skatt?

Nesten 3000 husholdninger med lav inntekt vil bli rammet av eiendomsskatten.

Raymond Johansen har valgt å stikke hodet i sanden, skriver leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup. Foto: NTB scanpix
Raymond Johansen har valgt å stikke hodet i sanden, skriver leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skriver på lederplass 11.9 at jeg er «smålig» som mener det ikke bør innføres eiendomsskatt i Oslo. En av grunnene til at jeg er motstander av eiendomsskatt, er at det er en usosial skatt som ikke tar hensyn til husholdningenes inntekt eller gjeld. Nesten 3000 husholdninger med lav inntekt vil bli rammet av skatten. Dagbladet kan gjerne være raus med pengene til dem som har minst fra før, men spesielt høyverdig kan det ikke sies å være.  

Analysebyrået Menon har påvist at nesten 3000 husholdninger i Oslo med en samlet inntekt på under 400.000 før skatt, får en stor skatteøkning med Arbeiderpartiets forslag til eiendomsskatt. Det er svært uheldig, og kan skape klienter av mennesker som i dag står på egne ben. Det er ikke smålig å ta hensyn til disse husholdningenes økonomi. Tvert om.  

Da Raymond Johansen satt i byråd i Oslo sist, den gang for SV, var byrådet klar over at eiendomsskatt kan være usosialt og ramme vilkårlig. Finansbyråd Rune Bjerke, nå DnB-sjef, inviterte til «spleiselag» ved å foreslå en ulovlig høy eiendomsskatt. Det måtte han gå tilbake på, men erkjente at selv innenfor lovens rammer ville skatten ramme de svakeste hardt. Derfor fremmet byrådet en egen melding om hvordan de skulle øke sosialhjelpen til dem som ble rammet av den. Saken hadde den treffende tittelen: «Tiltak for å motvirke sosialt uønskede bokostnadsøkninger som følge av økt eiendomsskatt». Denne gangen henviser Ap til en unntaksmulighet som er svært restriktiv og som ikke er ment å være et generelt fritak for husholdninger med dårlig økonomi.  

Dagbladet har et lettvint forhold til hvordan eiendomsskatten vil ramme husholdningene i Oslo. Den er «forsiktig», «ørliten», «rettferdig» og «nødvendig». Ingen av delene er korrekt.  

Er den nødvendig? Dersom alle problemer kunne løses med å kreve inn mer penger, ville vi hatt få problemer her i landet. Trondheim har økt eiendomsskatten med 200 prosent under de rødgrønne, og har nesten tre ganger så høy gjeldsgrad som Oslo. Likevel er verken skolen, kollektivtrafikken eller eldreomsorgen like god som i Oslo. Byrådet har store planer for Oslo i årene fremover. Det skal investeres 10 mrd i skolebygg, innføres flere timer i norsk, matte og fysisk aktivitet i grunnskolen, investeres 5,5 mrd i sykehjem, bygges 2000 nye boliger for eldre med Omsorg+ standard, alle barn skal lære norsk i barnehagen, store nye kollektivprosjekter skal gjennomføres, som for eksempel Fornebubane, Ahusbane, sentrumstunnel og nye trikker, og hjemmetjenesten skal bli mer fleksibel og behovstilpasset — for å nevne noe. Alt dette skal gjøres uten å innføre eiendomsskatt.  

Er den rettferdig? Svaret er nei. 4600 husholdninger med en samlet inntekt på under 500 000 før skatt må betale. Nesten 3000 med samlet inntekt under 400 000 må betale. Hvis disse husholdningene har barn, faller de inn i kategorien fattige barnefamilier. Eiendomsskatten tar ikke hensyn til husholdningenes gjeld eller inntekt. For de aller fleste vil det være en skatt på lån, ikke minst barnefamilier i etableringsfasen. For pensjonistene med lav pensjon som har vært med på boligprisutviklingen gjennom et helt liv, og derfor har høyboligverdi men lav inntekt, vil den være krevende å betjene.  

Er den ørliten og forsiktig?  Boligverdiene i Oslo er de høyeste i landet. Det betyr at eiendomsskatt i Oslo rammer hardere enn andre steder. For dem med lav inntekt vil ikke skatten oppfattes som ørliten og forsiktig. Og selv om Dagbladet bagatelliserer dette, så er det åpenbart at Aps modell ikke blir fasit etter valget. Det skal forhandles med andre partier som ønsker lavere bunnfradrag, høyere sats og som vil bruke pengene på andre ting. Uavhengige juridiske eksperter mener en eiendomsskatt i utgangspunkt må omfatte mer enn halvparten av husholdningene i kommunen. Det utgjør mer enn dobbelt så mange som Ap hevder, og antallet vil stige i takt med boligprisutviklingen. Så langt har Raymond Johansen valgt å stikke hodet i sanden i møte med alle innvendingene mot hans skattemodell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!