DEBATT

Er det sunt å vinne en halv milliard kroner?

Vi mener det er grunnleggende positivt at det er de gode, gammeldagse og «snille» lotteriene som er lokomotiver i bransjen.

KJEMPEPOTT: En halv milliard kroner ligger i VikingLotto-potten i kveld. 900 000 nordmenn en med i trekningen. Foto: NTB Scanpix 
KJEMPEPOTT: En halv milliard kroner ligger i VikingLotto-potten i kveld. 900 000 nordmenn en med i trekningen. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter hvert som VikingLotto-potten har steget til en halv milliard kroner, kommer de uunngåelige spørsmålene: Er det sunt for et menneske å vinne så mye penger? Er det forsvarlig å dele ut så høye premier?

Det er legitime spørsmål, og vi har også stilt dem til oss selv. Men vårt svar er at vi ønsker å tilby spill med et slikt nivå på premiene, og mener det er forsvarlig å gjøre det. Det er flere grunner til det:

  • Det er denne veien spillmarkedet går. Både i Norge og internasjonalt er trenden den samme: Det slike produkter spillerne vil ha - både unge, middelaldrende og eldre.
  • VikingLotto er et klassisk lotteri, som er ett av de «snille» spillene i ethvert spillselskaps portefølje. Altså spill som har en svært lav risiko for å bidra til utvikling av spillproblemer eller spillavhengighet.
  • Vi følger nøye med på utviklingen i alle våre spill. Vi vet at en typisk VikingLotto-spiller er 54 år og har en femukerskupong inne. Gjennomsnittsinnsatsen er 90 kroner i uka. Det er med andre ord svært langt igjen til et bekymringsfullt nivå på spillernes innsats.
  • Den norske enerettsmodellen er der for å minimere de negative effektene av pengespill. Oppdraget Norsk Tipping har er å kanalisere nordmenns spillelyst til et ansvarlig og attraktivt spilltilbud. Så når et av de snille spillene er det mest populære, mener vi dette er helt i tråd med mandatet vi har fått fra samfunnet.
  • Vi vet også av erfaring at Norsk Tipping er i stand til å ta godt vare på vinnerne. Våre profesjonelle og uavhengige rådgivere har lang rutine i å bistå mennesker som plutselig har fått mye penger mellom hendene. Vinnerne får den hjelpen akkurat de trenger for å fatte kloke beslutninger i forhold til sin livssituasjon. Premien behøver ikke være på en halv milliard for å være radikalt livsendrende.

Vi mener det er grunnleggende positivt at det er de gode, gammeldagse og «snille» lotteriene som er lokomotiver i bransjen. Forrige uke leverte 900 000 nordmenn en VikingLotto-kupong, og vi ser at spillet skaper både engasjement og begeistring. Siden februar har spillet fått nesten dobbelt så mange nye kunder som i tilsvarende periode i fjor. For Norsk Tippings del betyr det selvsagt høyere overskudd. Det betyr i sin tur mer penger til idrett, kultur, humanitær virksomhet og frivilligheten i Norge. Og det er gledelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer