KJEMPEPOTT: En halv milliard kroner ligger i VikingLotto-potten i kveld. 900 000 nordmenn en med i trekningen. Foto: NTB Scanpix 
KJEMPEPOTT: En halv milliard kroner ligger i VikingLotto-potten i kveld. 900 000 nordmenn en med i trekningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er det sunt å vinne en halv milliard kroner?

Vi mener det er grunnleggende positivt at det er de gode, gammeldagse og «snille» lotteriene som er lokomotiver i bransjen.

Meninger

Etter hvert som VikingLotto-potten har steget til en halv milliard kroner, kommer de uunngåelige spørsmålene: Er det sunt for et menneske å vinne så mye penger? Er det forsvarlig å dele ut så høye premier?

Det er legitime spørsmål, og vi har også stilt dem til oss selv. Men vårt svar er at vi ønsker å tilby spill med et slikt nivå på premiene, og mener det er forsvarlig å gjøre det. Det er flere grunner til det:

«I TRÅD MED MANDATET»: Kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen.
Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
«I TRÅD MED MANDATET»: Kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer
  • Det er denne veien spillmarkedet går. Både i Norge og internasjonalt er trenden den samme: Det slike produkter spillerne vil ha - både unge, middelaldrende og eldre.
  • VikingLotto er et klassisk lotteri, som er ett av de «snille» spillene i ethvert spillselskaps portefølje. Altså spill som har en svært lav risiko for å bidra til utvikling av spillproblemer eller spillavhengighet.
  • Vi følger nøye med på utviklingen i alle våre spill. Vi vet at en typisk VikingLotto-spiller er 54 år og har en femukerskupong inne. Gjennomsnittsinnsatsen er 90 kroner i uka. Det er med andre ord svært langt igjen til et bekymringsfullt nivå på spillernes innsats.
  • Den norske enerettsmodellen er der for å minimere de negative effektene av pengespill. Oppdraget Norsk Tipping har er å kanalisere nordmenns spillelyst til et ansvarlig og attraktivt spilltilbud. Så når et av de snille spillene er det mest populære, mener vi dette er helt i tråd med mandatet vi har fått fra samfunnet.
  • Vi vet også av erfaring at Norsk Tipping er i stand til å ta godt vare på vinnerne. Våre profesjonelle og uavhengige rådgivere har lang rutine i å bistå mennesker som plutselig har fått mye penger mellom hendene. Vinnerne får den hjelpen akkurat de trenger for å fatte kloke beslutninger i forhold til sin livssituasjon. Premien behøver ikke være på en halv milliard for å være radikalt livsendrende.

Vi mener det er grunnleggende positivt at det er de gode, gammeldagse og «snille» lotteriene som er lokomotiver i bransjen. Forrige uke leverte 900 000 nordmenn en VikingLotto-kupong, og vi ser at spillet skaper både engasjement og begeistring. Siden februar har spillet fått nesten dobbelt så mange nye kunder som i tilsvarende periode i fjor. For Norsk Tippings del betyr det selvsagt høyere overskudd. Det betyr i sin tur mer penger til idrett, kultur, humanitær virksomhet og frivilligheten i Norge. Og det er gledelig.

La oss heller ikke glemme at en gevinst, uansett størrelse, er en positiv hendelse i de aller fleste menneskers liv. Det er fortsatt lov å drømme.