Er det trygt å «hoppe av i svingen»?

Lege Line Jansrud fikk hjelp av russegutter for å finne svaret.

(Dagbladet): Det å «hoppe av i svingen» har av mange blitt brukt som prevensjonsmiddel i generasjoner, men er det egentlig så lurt?

Lege Line Jansrud ville finne ut om det å hoppe av i svingen virkelig er trygt, eller om det bare er en lettvint metode.

Det finnes mange påstander om temaet, men hvorvidt disse stemmer eller ikke forsøkte Jansrud å finne svar på i Torsdagens episode av «Kroppen din» på TV 2.

- Jeg opplever at dette er en metode som er mye i bruk, og at det er mange som lurer på om det er trygt eller ikke. Det er heller ikke mye forskning på dette, sier Jansrud til Dagbladet.

Hun sier at dette ikke er et vitenskapelig forsøk, men at det likevel gir en viss pekepinn. 

Forsatsen Jansrud tok med seg fem gutter til fertilitetssenteret for å finne ut av om det finnes sædceller i det man kaller forsatsen.

- Før gutta ejakulerer, kommer det en liten dråpe ytterst på penishodet som vi kaller forsats. Hvis denne væsken inneholder sædceller, så hjelper det ikke å trekke seg ut før man kommer, sier Jansrud.  

 FORSØK:  Line Jansrud ville finne ut av om det er trygt å «hoppe av i svingen». Foto: Skjermdump / TV2
FORSØK: Line Jansrud ville finne ut av om det er trygt å «hoppe av i svingen». Foto: Skjermdump / TV2 Vis mer

I guttas tester var det ingen spor til sædceller i forsatsen, men det betyr ikke at det ikke finnes hos mange. Jansrud understreker at det fortsatt er mindre sjanse for å bli gravid selv om forsatsen faktisk inneholder sædceller.  

- Hvis det er sædceller i forsatsen, så er antallet mye mindre. Det å hoppe av i svingen gir en mye lavere risiko for å bli gravid enn om man ejakulerer, sier hun og fortsetter:  

- Det som er viktig er at man urinerer mellom to samleier. Hvis man ikke gjør det er sjansen stor for at det finnes sædceller i forsatsen.

Lidenskap for vitenskap Jansrud er utdannet lege fra Universitetet i Bergen og har tidligere vært programleder i en rekke vitenskapelige programmer. I NRK har hun vært programleder for «Newton» og «Newton-pubertet», og i november ble det kjent at hun gikk over til TV 2.

Da «Kroppen din» hadde premiere på TV 2 i forrige uke møtte hun blant annet igjen ekskjæresten sin for å finne ut av hva forelskelse gjør med kroppen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram