Er det velmenende å gi ungdom råd om analsex og musebarberingsmote?

Aktuell ungdomslitteratur sender splittede signaler.

MOTSTRID: Bilder som dette er ikke uvanlige i en moderne tenåringhverdag. Det står i sterk kontrast til en streng lovbokstav og offentlig moral. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
MOTSTRID: Bilder som dette er ikke uvanlige i en moderne tenåringhverdag. Det står i sterk kontrast til en streng lovbokstav og offentlig moral. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Forhold mellom voksne menn og barn har den siste tida vært sterkt til stede i mediebildet. Saken mot ordføreren i Vågå blir diskutert høyt og lavt, både på folkemunne og i offentlige fora. I forrige uke ble en rektor dømt for seksuell omgang med en 14 år gammel elev, etter at hun hadde tatt opp samleiene på video, av frykt for ikke å bli trodd.

I kjernen av disse tragiske sakene - der påstand står mot påstand - opplever man i visse kommentarer en mistenksom holdning: Hvor uskyldsren er nå egentlig en fjortis?

Vladimir Nabokov`s forlokkende Lolita er blitt billedliggjøringen på den betente tematikken. Lolita vrir hodet rundt på den halvgamle hovedpersonen i romanen som bærer hennes navn. Hun blir ikke synlig traumatisert av det betente forholdet. Hovedpersonen derimot, martres.

NOEN TYPISK LOLITA er ikke fjorten år gamle Aurora i Linn T. Sunnes ungdomsroman «Lille ekorn», som denne uka ble Bragepris-nominert i åpen klasse. Aurora er en skoleflink, ujålete og sunn håndballjente. Håndballtreneren er venninnens kjempegreie far, hvis oppmuntrende blikk og sms-er lett kan tolkes som noe mer enn bare beundring for hennes håndballprestasjoner. Det gjør Sara, og forelsker seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer