Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Er det vold tilgjengelig, får barn tak i det

Stephen King går ut mot spill-forbud.

(Dagbladet.no): I den amerikanske delstaten Massachusetts foreligger nå et lovforslag, HB 1423, som dersom det blir vedtatt vil forby salg av voldelige dataspill til alle under 18 år.

Dette er noe som har fått grøsser-forfatter Stephen King til å tenne på alle plugger.

Forbanna på politikere

Selv om King sier han selv ikke er ivrig på å spille dataspill, han ga dem opp på begynnelsen av 80-tallet, reagerer han på et forslag som vil la 17-åringer se filmer som «Hostel: Part II», men ikke få kjøpe «Grand Theft Auto: San Andreas».

- Noe som gjør meg skikkelig forbanna er når politikere tar på seg oppgaven å leke fosteforeldre. Resultatet er vanligvis katastrofalt, for ikke å snakke om at det er udemokratisk, skriver King i en kronikk i Entertainment Weekly.

Stephen King er hjernen bak en rekke bøker og filmer som gjennom årene har påkalt vrede blant det samme publikum som nå vil forby voldelige dataspill. King påpeker at han ikke ønsker at barn skal få tilgang til materiale med høy aldersgrense - men at det er foreldre selv som må ta større ansvar.

Vold på kabel-tv

- Hvis det er vold tilgjengelig, vil barn finne en måte å få tak i det, akkurat som de hele dagen kan se skytefilmer som «No Country for Old Men» på kabel-tv. Eller «Girls Gone Wild», for den saks skyld. Kan foreldre stenge ute dette? Jepp. Men de fleste gjør det aldri, skriver King.

SKEPTISK TIL FORBUD: Grøsser-forfatter Stephen King mener at politikerne gjør en grov feil når de vil forby salg av voldelige spill til mindreårige. Foto: AP / SCANPIX
SKEPTISK TIL FORBUD: Grøsser-forfatter Stephen King mener at politikerne gjør en grov feil når de vil forby salg av voldelige spill til mindreårige. Foto: AP / SCANPIX Vis mer

Han maner foreldre til å ikke bare være oppmerksomme på hva barna ser på og leser, men også bry seg om hva de gjør og hvem de henger med.

- Foreldre må tørre å forby materiale de synes er suspekt ... for deretter å forklare hvorfor de forbyr det, skriver han, og minner politikerne om at det er mer ved amerikansk voldskultur enn bare spill som «Resident Evil 4».

Bedre med plastpistol

Han er også svært lei av at «politikere skal bruke populærkultur - ikke bare dataspill, men også tv, filmer og til og med «Harry Potter» - som en syndebukk». Dette gjør oppmerksomheten kan flyttes vekk fra de virkelige problemene ved samfunnet.

- Det var altfor lett for kritikere å hevde - feilaktig, viste det seg - at Cho Seung-Hui (Virginia Tech-drapsmannen) var en «Counter-Strike»-fan. Jeg skulle ønske at lovgiverne var like ivrige på å påpeke at denne gærningen ikke hadde noen problemer med å skaffe en 9mm semiautomatisk pistol. Cho brukte denne i en massakre der 32 personer ble drept. Hvis han kun hadde tilgang på en plast-spillpistol, hadde han ikke engang kunnet skyte seg selv.

IKKE BARE SPILL: -Amerikansk voldkultur er mer enn bare «Resident Evil 4», skriver King.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media