Er dette bokhøstens store sensasjon?

Bedre kan det ikke gjøres.

STERK ROMAN: Gaute Heivoll har skrevet sin beste roman hittil, i en bok der hans eget liv går inn i fiksjonen. Foto: Mathilde Helene Pettersen
STERK ROMAN: Gaute Heivoll har skrevet sin beste roman hittil, i en bok der hans eget liv går inn i fiksjonen. Foto: Mathilde Helene Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Sommeren 1978 ble den lille bygda Finsland utenfor Kristiansand herostratisk berømt. En pyroman herjet bygda i det som skulle bli en av norgeshistoriens mest smertelige pyromansaker.

Natten til 5. juni var den verste av dem alle. Det gamle ekteparet Johanna og Olav holdt på å omkomme i et flammehav. Dagen før ble Gaute Heivoll døpt i kirken i den lille bygda.

Heivoll vokste opp med historien om brannene. De blir så formende for hans liv, at han nå har bestemt seg for å rekonstruere historien. Det er utgangspunktet for «Før jeg brenner ned».

Gaute Heivoll har i sin åttende utgivelse gjort som mange andre samtidsforfattere. Han tar utgangspunkt i eget liv og biografi, for å skrive skjønnlitteratur. Det er særdeles elegant gjort, i en roman som må bli Heivolls endelige gjennombrudd. Romanen åpner med brannatten, da det gamle ekteparet våkner i et flammehav, og ser en skikkelse forsvinne: Pyromanen. Hvem var han egentlig? Hva skjedde med brannofrene? Hva skjedde med Gaute som ble født inn i den lamslåtte, livredde bygda?

Thrilleraktig Det er noe thrilleraktig ved denne boka. Heivoll intervjuer de gamle i bygda, han finner brev, leser avisutdrag, gjengir utdrag fra sin farmors dagbok. Av disse fragmentene skriver han seg bokstavelig talt inn i denne skjebnesommeren. Han dikter seg inn i livet til pyromanens mor. Til pyromanen selv. Dermed blir det også en fortelling om kunstens vesen, og en intelligent, reflektert og vakker kommentar til forholdet mellom fiksjon og virkelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer