Er dette da Vincis forsvunnede mesterverk?

Jakten er i gang.

Jakten på ett av Leonardo da Vincis forsvunnede mesterverker er i gang. Den italienske regjeringen har gitt klarsignal for letingen, og fagfolk går til verket rustet med moderne teknologi.

Konservator og ingeniør Maurizio Seracini skal lede arbeidet, kunngjorde tjenestemenn i Roma i uken som gikk.

Seracini er egentlig utdannet som medisinsk tekniker, men regnes som en av Italias fremste fagfolk innen tolkning av ulike typer data.

Han og hans kolleger skal nå forsøke å finne ut om Leonardos maleri «Slaget ved Anghiari» virkelig skjuler seg bak et annet bilde i den store hallen i rådhuset Palazzo Vecchio i Firenze. Dette bildet, «Slaget ved Marciano» er malt av Giorgio Vasari.

Seier

Bystaten Firenzes ledere ga i 1503 Leonardo i oppdrag å male et bilde av seieren som byens soldater vant over erkefienden fra Milano ved småbyen Anghiari i Toscana i 1440. Leonardos skisser til dette store bildet har overlevd.

Kunsthistorikere vet også hvordan selve maleriet må ha sett ut. Den nederlandske mesteren Pier Paul Rubens laget nemlig en kopi av Leonardos mesterverk, og denne kopien er fortsatt å se i Louvre-museet i Paris.

Men det beste vil selvsagt være om det virkelige «Slaget ved Anghiari» kan gjenfinnes og restaureres. Derfor er Maurizio Seracinis folk nå i gang med å granske veggen i Firenze-rådhusets storsal som prydes av Vasari-bildet.

SKJULER EN SKATT? Bildet av Vasari (t.v.) er blitt sjekket med infrarødt lys. Da ser man at noe skjuler seg bak. Foto: Scanpix/Reuters
SKJULER EN SKATT? Bildet av Vasari (t.v.) er blitt sjekket med infrarødt lys. Da ser man at noe skjuler seg bak. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Fresker

Både «Slaget ved Anghiari» og «Slaget ved Marciano» er såkalte fresker. Det vil si at de ikke er malt på lerret, men rett på en våt kalkvegg der fargestoffene blander seg med vann og dermed blir kjemisk bundet til veggen.

Forslaget om å lete etter Leonardos bilde bak Vasari-bildet måtte helt opp til Italias kulturminister Francesco Rutelli før det ble godkjent. Den praktfulle Salone del Cinquecento i Palazzo Vecchio i Firenze regnes nemlig som en italiensk nasjonalskatt.

Leonardo da Vinci levde fra 1452 til 1519 og er mest berømt for malerier som «Mona Lisa» og «Nattverden». Han var et universalgeni, med store evner som billedhogger, og en framsynt ingeniør som laget utkast til en rekke framsynte oppfinnelser.

(NTB)