Er dette drømmespillet til PS3?

«Heavy Rain» vist fram - og mye mer!

LEIPZIG (Dagbladet.no): Sony var den eneste av «de tre store» konsollprodusentene som valgte å avholde en pressekonferanse på årets spillmesse Games Convention i Leipzig.

På årets E3-messe for bare få uker siden i Los Angeles, var det skuffende lite spennende å høre fra noen av selskapene.

Når Sony nå var den eneste som valgte å holde konferanse, var det rett og slett fordi de var de eneste som har noe av nyheter å komme med.

- Spillerne er vinnerne

Sonys Europa-sjef David Reeves startet ballet med å sitere Bob Dylan; «For the times they are a-changin’».

- Det er mye som kan tas fra disse ordene til Bob Dylan. I dag skal jeg fortelle om året som vi har foran oss. Det skal vise seg at taperne snart skal bli vinnerne. Men i denne bransjen, med sin fantasiske vekst, er alle vinnere. Ikke bare spillselskapene, men også spillerne, sa Reeves.

«Heavy Rain»

Før vi nevner den første annonseringen, må vi imidleritd først ta for oss det som ble nevnt - og ikke minst vist fram - helt til sist på konferansen.

Er dette drømmespillet til PS3?

Det store, mystiske PlayStation 3-spillet «Heavy Rain», som for noen år siden dukket opp som en svært imponerende teknologidemo, ble i kveld vist fram for første gang.

- Dette handler ikke om å spille et spill slik vi er vant til. Dette handler om hva du føler. For første gang lar vi deg ikke se på, vi lar deg delta, var budskapet til mannen bak spillet, David Cage i Quantic Dreams.

Ledende tittel?

I den imponerende demoen (som du kan se i videoen øverst i saken) fikk vi se en dramatisk scene utspille seg i et mystisk hus. Spillets hovedperson, en kvinne med svært naturtro trekk, møter sterk motstand uten at vi vet hvorfor.

Vi vet heller ikke hvordan selve spillet styres, og det skal bli spennende å se hvordan det hele blir når spillet lanseres neste år. Ifølge Cage var alt vi så i videoen tatt opp fra selve spillet.

- Dette er den desidert ledende tittelen på PlayStation 3 neste år, sa Reeves etter visningen.

Ny PSP på vei

Tilbake til den første annonseringen: En ny og allerede godt antydet versjon av den bærbare spillmaskinen PlayStation Portable er på vei.

PSP 3000, som slippes den 15. oktober i Norge, er ikke spesielt forandret rent fysisk- i hvert fall inntil du skrur den på og ser på skjermen. LCD-skjermen er nemlig oppgradert så spillmaskinen fungerer bedre utendørs.

- Dermed blir det mye enklere å spille utendørs. Lysstyrken er mye sterkere, samtidig som du ikke har noe gjenskinn på skjermen, sa Reeves.

Sony Online Entertainment (SOE), som kommer med spill som DC Universe Online, The Agency og Free Realms, er nå lagt innunder Sony Computer Entertainment (SCE), noe som ikke bare betyr at SOE vil utvikle spill til PlayStation 3, men også at det tidligere PlayStation-dominerte SCE nå også vil distribuere pc-versjonene av spillene.

Større plass på PS3

På førstkommende fredag vil den tidligere annonserte nye PlayStation 3-modellen med 80 gigabyte stor harddisk bli tilgjengelig i Norge.

En større nyhet er at Sony vil lansere en spesialutgave av PlayStation 3 med 160 GB stor harddisk den 31. oktober. Prisen 449 euro, og dette inkluderer nedlastbart innhold fra PSN til en verdi av 70 euro. Hva dette vil ende opp som i norske kroner gjenstår å se.

- Dette er det perfekte valg for de som vil skaffe seg av tv-tjenesten PlayTV, som vi også lanserer nå snart, sa Reeves.

Musikktjeneste

«LittleBigPlanet», en av PlayStation 3s fanebærere i dette års spillsesong, fikk deretter en lanseringsdato: 29. oktober.

Reeves annonserte også at Sony vil lansere et lite tastatur som enkelt kan festes på spillkontrolleren, ikke ulik den Microsoft har lansert til sin Xbox 360. Denne vil komme i åtte lokaliserte versjoner, men om norsk er en av dem, vites ikke.

Til neste år kommer Sony med musikktjenesten «Vidzone», der brukerne kan streame låter og musikkvideoer fra nettet og inn i stua.

- Dette kommer i tillegg til vår nedlastingstjeneste for musikk og film, som kommer på et senere tidspunkt. Med «Vidzone» kan brukerne søke gjennom et stort utvalg av artister og musikkvideoer, for å så å streame dette på PlayStation 3 - og det helt gratis, sa Reeves.

Film- og musikknedlasting neste år

Brukerne kan lagre spillelister med favoritter blant titusenvis av musikkvideoer, og kan også laste ned innhold til sin mobiltelefon - men da koster det penger. Tjenesten blir tilgjengelig i begynnelsen av neste år.

Dette er ifølge Reeves en viktig del av Sonys satsing på PlayStation 3 som en multimedieplattform:

- De to tingene vi vil fokusere mest på i året som kommer, utenom selve spillene, er musikk og film, sa Reeves, og fortalte at nedlasting av musikk og film via PSN vil komme i tredje kvartal av 2009.

«SingStar» og kjæledyr

For litt siden ble det antydet at Sony ville offentliggjøre en ny oppdatering i «SingStar»-serien - og det kom, om ikke i en litt uventet vending:

- I en kommende oppdatering vil vi gjøre det mulig for PS3-eiere å importere sanger fra de «SingStar»-spillene de eier på PS2, sa Reeves, og annonserte samtidig «SingStar Disney», med populære sanger fra en lang rekke Disney-klassikere. Spillet kommer til PlayStation 2 i oktober. I tillegg kommer det en egen Queen-pakke på SingStore, og som eget spill på PS2.

Skaperne av «SingStar» og «EyeToy» kommer også med en søt, liten nyhet som antakelig vil bli en seier blant de som falt for «Nintendogs».

«EyePet» er rett og slett et virtuelt kjæledyr, der du får et søtt kjæledyr inn i stua via PlayStation 3-kamerat. Kjæledyret reagerer på dine bevegelser, og dersom du tegner noe på et ark, vil den kunne leke med dette, eller etterape det alt ettersom.

- I flere omganger har vi nå sagt at det tidvis har vært vanskelig for oss med PlayStation 3. Det er første gang vi har innrømmet noe sånt. Men det er derfor fint for oss å nå kunne si at vi er sikre på at PlayStation 3 er førstevalget for spillerne, sa en selvsikker Reeves avslutningsvis - uten å ha annonsert et eneste spil vi ikke hadde hørt om fra før ...

Dagbladet.no er på plass på Leipzig Games Convention, og løper fra avtale til avtale for å få sett på så mange spill som mulig. I morgen får vi sett nærmere på «Heavy Rain», presentert av David Cage. Følg med!

NY PSP-MODELL: Den kommende PSP-modellen PSP-3000 har en skarpere skjerm med mindre gjenskinn, perfekt for utendørsspilling om sommeren.
TASTATUR:</B> I likhet med Microsofts løsning til Xbox 360, offentliggjorde Sonys Europasjef David Reeves i dag et tastatur som kan festes på PS3-kontrolleren.