Er dette et av de 100 største øyeblikkene i rocken?

Fredrik har samlet godbiter fra YouTube.

(Dagbladet.no): Musikkhistorien er full av magiske øyeblikk fanget av TV- eller filmkameraer. Fredrik Strage, journalist i den svenske avisa Dagens Nyheter, har samlet det han kaller de 100 største rockøyeblikkene på Youtube i avisas På Stan-blogg.

Men på Strages liste finner du ingen av de opplagte, gylne og lunt nostalgiske øyeblikkene som er gjengangere i rockdokumentarer og TV-serier.

Her er det ingen Hendrix som setter fyr på gitaren under Monterey Pop i \'67, ingen Elvis i svart skinn under comeback-showet i \'68, ingen Michael Jackson som gjør sin aller første moonwalk på Motowns 25-årsjubileum. (En digresjon: Den aller første moonwalken på TV ble sett nesten ti år tidligere på TV-showet Soul Train i 1979, pussig nok til lyden av nettopp Michael Jacksons «Working Day and Night».)

- Skal være oppsiktsvekkende

På Strages liste finner man i stedet noen av de mørkeste, morsomste, mest ekstreme, marginale og uforutsigbare filmklippene fra rockhistorien. Dette er rock for viderekomne, rock i begrepets videste og mest Idol-fjerne forstand.

Strage begynte nedtellingen i september 2007, og er nå kommet inn på topp 10. Klipp nr.10 er en «poesiopplesning» med punklegenden GG Allin som tar fullstendig av i selvdestruktivitet og aggresjon.

- Med «de 100 største» mener jeg ikke de mest kjente konsertene eller de beste artistene. Klippene på lista skal være oppsiktsvekkende. De skal helst ikke finnes på offisielle DVDer. Leserne skal oppdage noe nytt i rockhistorien, ikke gjenoppleve scener som allerede er vist hundrevis av ganger. Derfor syns jeg eksempelvis at intervjuet med Gaahl i det norske black metal-bandet Gorgoroth er mye morsommere enn å se Jimi Hendrix sette fyr på gitaren sin, sier Strage til Dagbladet.no.

Se Gaahl dra et vettskremt TV-team til fjells i regn og snø - fra dokumentarserien «True Norwegian Black Metal»:

MAGI: Blondie-vokalist Debbie Harry og frosken Kermit synger duett på Muppet Show. Klippet er ifølge journalist Fredrik Strage et av rockhistoriens 100 største øyeblikk på YouTube.
MAGI: Blondie-vokalist Debbie Harry og frosken Kermit synger duett på Muppet Show. Klippet er ifølge journalist Fredrik Strage et av rockhistoriens 100 største øyeblikk på YouTube. Vis mer

En nylig mentalfriskmeldt Brian Wilson som «arresteres» av John Belushi og Dan Akroyd og kjøres til stranda for å surfe; Animal i Muppet Show som duellerer med den legendariske jazztrommeslageren Buddy Rich: Noen vil sikkert nok mene at Strages utvalg er vel eklektisk og smalt. Det bekymrer ham ikke nevneverdig:

- Det er ikke noe mål i seg selv å være smal. Jag har også inkludert Bob Dylan og John Lennon som er dritings i en limousin, Marvin Gaye som synger den amerikanske nasjonalsangen, Kurt Cobain som får juling av en roadie og Madonna som sier «fuck» veldig mange ganger hos David Letterman.

Madonna som går bananas med bannord er ikke den eneste talkshow-opptredenen som ikke går helt som vertskapet hadde planlagt. Ta for eksempel denne, med en herlig oversminket og kokett Iggy Pop på fransk TV:

.

Og mens vi er på temaet: Det kommer som en overraskelse både på programledere og meddebattanten fra The Washington Times at Frank Zappa er den klart smarteste mannen i studio under denne Crossfire-debatten på CNN i 1986, om «obskøne» innslag i rock og pop:

Strage selv sliter med å velge ut favoritter fra lista:

- Ettersom jeg selv har valgt ut klippene er alle på listen mine personlige favoritter. Men de jeg har klikket på flest ganger er nok Eminems hyllest til det svenske ølmerket Åbro, Debbie Harry som synger duett med Kermit og 2-Live Crew som framfører «Face down ass up» for sjokkerte pensjonister i et talkshow.

Selv om det er DN-journalisten som har gjort utvalget, ville ikke lista vært den samme uten leserne, som legger inn kommentarer og forslag i bloggen der lista presenteres:

Er dette et av de 100 største øyeblikkene i rocken?

- Cirka 40 prosent av videoklippene kommer fra leserne. Deres bidrag har vært ekstremt viktige og interessante - selv om litt vel mange av dem har foreslått Eric Claptons «Tears in Heaven», en låt som gir meg lyst til å drikke cyankalium, sier Fredrik Strage.

Se flere av Strages favoritter her, i påstanbloggen.

Savner du noe på Strages liste? Gi meg dine Youtube-rockfavoritter i kommentarfeltet!

OPPSIKTSVEKKENDE ØYEBLIKK: Fredrik Strage har valgt ut det han mener er de hundre største rockøyeblikkene på YouTube. Foto: PRIVAT