Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er dette et av tidenes filmår?

Kan årets Oscar måle seg med gullåret 1974? Ekspertene spår!

Les også:

Ingen Oscar på norsk tv: Festen avlyst

(Dagbladet.no): Kjoler, glitter og godt humør? Vel, ikke bare. Oscar-utdelingen pleier også å være syternes store dag.

Filmkritikerne har nesten årlig klaget over at de beste filmene ikke er nominert i de viktigste kategoriene. Andre har tvert imot klaget over at vinnerfilmene er for smale, og at de nærmest bare blir sett av filmanmeldere, samt regissørens nærmeste venner og familie.

I år har det imidlertid vært merkelig stille fra begge kanter.

- Det siste året har rett og slett vært et fantastisk år for film. Og særlig amerikansk film, sier Karsten Meinich, filmstudent og skribent i filmbloggen til magasinet Rushprint.

Godt og mørkt

Han tror - i likhet med de fleste eksperter - at slaget i år står mellom «No Country for Old Men» og «There Will Be Blood».

KVALITET PÅ LØPENDE BÅND: 2007 var et godt år for amerikansk film. Det kommer også til syne på Oscar-utdelingen. Her bilder fra «Om forlatelse», «Juno», «There Will Be Blood» og «No Country For Old Men». Foto: FILMWEB
KVALITET PÅ LØPENDE BÅND: 2007 var et godt år for amerikansk film. Det kommer også til syne på Oscar-utdelingen. Her bilder fra «Om forlatelse», «Juno», «There Will Be Blood» og «No Country For Old Men». Foto: FILMWEB Vis mer

- Favorittene er gode, mørke kvalitetsfilmer, framfor sentimentale historiske dramaer som tradisjonelt har dominert. Ofte har det blitt filmene med mest midler bak seg, og som har kjørt den beste kampanjen, som har vunnet prisene. I år er derimot favorittene både de smaleste og beste filmene, sier Meinich.

Han tror 2007 fort kan føye seg inn i rekken av legendariske filmår - kanskje også i nærheten av gullåret 1974, da «Gudfaren 2», «Chinatown», «The Conversation», «Lenny» og «The Towering Inferno» kjempet om beste film-kategorien.

Birger Vestmo, programleder i «Filmpolitiet» på NRK P3, er litt mer usikker på om om 2007 vil bli skrevet med gullpenn i filmhistorien.

- Nå er det alltid slik at det er vanskelig å spå om en film blir en klassiker, det er først i ettertid man vet om den står seg. Mange filmer som i dag regnes for å være klassikere, ble jo ikke mottatt på den måten da de kom ut. Jeg likte «There Will Be Blood» veldig godt da jeg så den, men tenkte samtidig at det kommer til å gå noen år før jeg faktisk vet hvor godt, sier Westmo til Dagbladet.no.

Årets indielatter

Siril Heyerdahl i Filmplaneten tror det kan komme overraskelser under årets utdeling.

- «There Will Be Blood» er jo den store forhåndsfavoritten, akkurat som «Babel» var det i fjor. Omtrent alle som ble spurt i forkant tippet «Babel» som den store vinneren, men så var det til slutt «The Departed» som tok med seg både beste film og beste regi. Man kan aldri vite. Personlig tror jeg «No Country For Old Men» vinner, det er min favoritt blant de nominerte, sier hun til Dagbladet.no.

Den store outsideren er komedien «Juno», som følger i rekken av indiekomedier («Sideways», «Little Miss Sunshine») som har blitt nominert til beste film de siste årene.

image: Er dette et av tidenes filmår?

Westmo tror imidlertid ikke at den har noen mulighet til å vinne i denne kategorien:

- Jeg tror ikke den har noen sjanse i kategorien for beste film. Den har fryktelig stor konkurranse der, og slik jeg ser det har i hvert fall tre av de andre større sjanse, sier han.

Komedier når ikke opp

Komedier pleier ikke å nå opp i de gjeveste kategoriene (noe Will Ferrell, John C. Reilly og Jack Black kommenterte på elegant måte i fjor).

Noen har da også stusset over mangelen på nominasjoner til «Charlie Wilson\'s War» i år, og at «Rottatouille» ikke er nominert til beste film.

- Man må nesten være medlem i akademiet for å si noe konkret om hvorfor komedier ofte ikke inkluderes i det gode selskap. Men jeg tror vel det har noe med at de oppfattes som mindre seriøse, mindre høyverdige. Det finnes selvsagt unntak, men helst skal det være seriøst og storslagent, ikke lettbent. «Forrest Gump» vant jo seks priser, inkludert beste film, men den har mange alvorlige elementer, sier Vestmo.

Meinich trekker ikke fram en komedie, men heller mangelen på nominasjoner til David Finchers thriller «Zodiac» som eksempel på hvor bra filmåret har vært.

- Jeg vet ikke om jeg har noe godt svar på hvorfor det har kommet ut så mange gode filmer. Dette går vel i sykluser - at regissører som Coen-brødrene, David Fincher og Paul Thomas Anderson alle ga ut nytt i fjor var sikkert bare tilfeldig, sier han.

Betyr mye for salget

For flere av filmene som er nominert, betyr en pris mer enn bare prestisje. Også store penger står på spill.

I USA er det riktignok bare «There Will Be Blood» som ikke har gått lenge på kino allerede, og «Juno» er allerede blitt den mest suksessfulle indiefilmen på seks år.

I Norge venter imidlertid dvd-utsalgene spent på resultatene, og her har heller ikke «No Country for Old Men» kommet på kino ennå.

- Selvsagt har Oscar-nominasjoner en effekt for salget, men som regel kommer ikke filmene ut på dvd her for måneder senere, og da har det avtatt noe. Hittil er det bare «Atonement» som er i salg hos oss. Den har ikke kommet ut her ennå, men i Storbritannia. «Michael Clayton» slippes ikke så lenge etter seremonien. «Crash» var allerede ute på dvd det året den vant, og da tidoblet salget seg, forteller Steinar Storløkken, filmansvarlig i Platekompaniet.no.

Hvem mener du bør vinne?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media