FOR EKSTREMT?: Klavs Bo Christensen fikk underkjent sine bilder i konkurransen om årets bilde i Danmark. Lederen i klubben for norske pressefotografer er overrasket.
FOR EKSTREMT?: Klavs Bo Christensen fikk underkjent sine bilder i konkurransen om årets bilde i Danmark. Lederen i klubben for norske pressefotografer er overrasket.Vis mer

Er dette fotojuks?

Dansk fotograf kastet ut av konkurranse.

(Dagbladet.no): Det er sjelden at pressefotografer setter bilder på trykk uten først å ha justerert farge og kontrast i Photoshop eller lignende programmer.

Men hvor mye justering kan man tillate seg før bildet ikke lenger forteller sannheten om det opprinnelige motivet?

Denne diskusjonen oppsto etter at danske pressefotografer skulle kåre årets bilde forleden, skriver Journalisten.no.

Juryen reagerte på flere av de innsendte bidradgene, og ba fotografene om å sende inn bildene i RAW-formatet - originalformatet som redigeringen skjer ut fra.

- Ekstremt eksempel
En av de tre som måtte sende inn originalfilene, Klavs Bo Christensen, fikk underkjent sine bilder fra en reportasjereise til Haiti. De fire dommerne mente at han hadde overdrevet fargeredigeringen.

- Det må ikke forstås slik at vi ikke aksepterer eller anerkjenner redigering i Photoshop, men dette eksempelet er for ekstremt, sier Miriam Dalsgaard i dommerpanelet til Pressefotografiforbundet.dk - der du også kan se alle bildene til Christensen.

Fotografen selv mener at dommernes avgjørelse ikke er riktig, og at de ikke kan bedømme bildene ut fra råfilene:

- Etter min mening har en råfil (RAW, NEF, DNG, CR2 etc.) ikke spesielt mye med virkeligheten å gjøre. Jeg mener at man ikke kan bedømme det ferdige bildet og bruken av Photoshop ut fra en råfil, sier han til forbundets hjemmeside.

- Hva er virkelighet?
Leder i norske Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal sier til Journalisten.no at han er overrasket over det danske dommerpanelets avgjørelse.

- Hvem er det som skal bestemme hva som er virkeligheten? Hvis man ikke skal tillate slike ting, hva da med svart-hvitt? Verden er jo ikke svarthvit. Dette er omtrent som om Skup-juryen skulle bedt om notatblokken, sier Bringedal til nettstedet.