Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er dette kunst?

Tre massive militære vogntog parkerte foran Slottet og nektet å flytte seg. Performancekunstner Art Ranger, alias Ingar Aasen, buret seg inne i en avdanket russisk panservogn. Politiet måtte taue ham vekk fra slottssplassen.

Kunstneren Art Ranger, alias Ingar Aasen, har jobbet med stuntet i et år. Han finansierer opptrinnet gjennom salg av malerier og gaver. Dette er sjette gang han viser sin protest mot mangel på ytringsfrihet med militære lastebiler. Han har tidligere protestert i Fredrikstad og foran Slottet og Stortinget.

- Vogntogene er en måte å uttrykke frykt og redsel på. De symboliserer mitt forsvar mot systemet. Slottet har sterk symbolverdi i Norge, og kongen er vår «Far». Derfor må jeg vise budskapet mitt foran Slottet. I Norge er det bare ytringsfrihet for dem som holder seg innenfor de allmenne rammene. Jeg vil leve og skape utenfor dette systemet, men får ikke lov, sier Aasen.

Utenfor systemet

Ingar Aasen har bodd fem år i en rusten militærvogn i skogen utenfor Fredrikstad. Han protesterer mot alle lovene og reglene som kveler mennesket.

- Hvis myndighetene hadde vist meg tillit, ville jeg bevist at jeg ikke skader noen. Men jeg får ikke friheten til å skape. I dette stuntet går jeg utenfor alle reglene, bilene er ikke registrerte og sjåførene er uten førerkort. Jeg kommer ikke stoppe å kjøre bare fordi noen sier at jeg må. Da kjører jeg bare enda fortere, og kjenner at jeg lever. Det er bedre å ha én bra dag, enn et middelmådig liv, forklarer han før de ruller ut på E6.

Et titalls politifolk prøvde å overtale kunstnerne til å forlate kjøretøyene. Da samtale ikke førte fram ble tre av sjåførene arrestert, mens sjefen sjøl, Art Ranger, måtte taues bort.

Ingen direkte trussel

- Dette kom overraskende på oss. Vi vurderte aldri situasjonen som en direkte trussel mot Slottet, men siden sjåførene nektet å gå ut og kjøretøyene ikke var registrerte gikk vi til pågripelse, sier operasjonsleder ved Oslo Politikammer, Bjørn Ølstad.

- Dette er sjette gangen Åsen gjør dette stuntet, vil dere nå stoppe han for godt?

- Da må vi nok sperre han inne på livstid, sier en syrlig Ølstad.

Slottet hadde i går kveld ingen kommentar til hendelsen.

<B>TAUET BORT:</B> Performanceartisten Art Ranger ble tauet bort sammen med lastebilen han hadde forskanset seg i.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media