Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Er dette kunst?

Politiker ser nekrofili. Fotografen morer seg over reaksjonene.

(Dagbladet.no): Midgard historiske senter i Borre i Vestfold viser i disse dager utstillingen «Mytologiske fotografier - minner for framtiden». 25 manipulerte bilder laget av fotografen Svein Bringsdal viser scener fra norrøn mytologi.

Det ene bildet viser gudinnen Frøya som sitter naken overskrevs over en død viking på slagmarken. Et sterkt bilde som har vakt sterke reaksjoner.

- Jeg mener dette bildet er lefling med nekrofili, sier leder for Kristelig Folkepartis kvinner i Vestfold, Anne-May Hogsnes.

- Overraskende, men morsomme reaksjoner, sier fotografen Svein Bringsdal til Dagbladet.no.

Vil skape debatt

Sist uke var Hogsnes med Tønsbergs Blad og så utstillingen.

- Jeg oppfatter bildet som om Frøya har samleie med en mann mens hun stikker kniver i ham, sier Hogsnes til Dagbladet.no.

Hun understreker at hun ikke ønsker å sensurere eller stoppe utstillingen. Hun ønsker imidlertid å reise en debatt om flytting av grenser i kunsten. Hun stiller også spørsmål ved at fylkeskommunen støtter en utstilling hun mener er spekulativ.

- Skal man godta hva som helst bare fordi det gis dekknavnet kunst? Ønsker folk at skattepengene deres skal brukes på dette? undrer Hogsnes.

- Ikke press

Hogsnes reagerte etter at hun fikk en epost fra en mangeårig KrF-velger som hadde sett utstillingen. Hogsnes videresendte reaksjonen til KrFs fylkesvaraordfører Svein Kr. Waale, som igjen kontaktet Midgardsenterets daglige leder for en forklaring.

- Jeg synes det er naturlig at jeg informerer om reaksjoner på utstillingen, men jeg har overhodet ikke lagt noe press på senteret for å få dem til å trekke bildene. Jeg har svart kvinnen som sendte e-posten at fylkeskommunen ikke driver med forhåndssensur, sier Waage til TV 2 Nettavisen.

Erotisk møte

Fotograf Svein Bringsdal synes det er drøyt at politikeren omtaler kunstverket hans som nekrofili.

- Dette er et bilde av en 1000 år gammel myte. Hadde det vært et moderne bilde med samme motiv, ville det kanskje vært å gå langt. Men folk må se på hvilken setting dette er gjort i, sier han.

32-åringen fra Mandal mener han ikke har trådt over noen grenser, men forsøker å vise med bilder det som allerede er kjente fortellinger gjennom ord.

- Vikingene så døden som et erotisk møte med Frøya. Frøya gikk sammen med Odin på slagmarken. Halvparten av de falne ble med Odin til Valhall, den andre halvdelen fikk Frøya med seg til gården sin, Folkvang.

I Valhall fikk de døde Vikingene slåss og drepe hverandre så mye de klarte, men våknet alltid opp igjen til fest hos Odin.

- I Folkvang var det trolig andre gleder. Det var nok mange krigere som kunne tenke seg å komme dit, sier Bringsdal.

Støtte i mytologien

Han får støtte av arkeolog Terje Gansum ved Midgard historiske senter, som har forfattet tekstene i katalogen som følger utstillingen.

- Frøya red omkring på slagmarken sammen med valkyriene og valgte ut mennene hun ville ha. Dette er åpenbart seksualisert også i mytologien, sier Gansum.

Han mener utstillingen viser i bilder det som allerede er kjent gjennom skriftlige kilder.

- Det handlet om å gi døden en mening, slik man gjør i all mytologi. At mannen fikk ligge med Frøya ga døden et innhold som nok var sett på som attraktivt, sier Gansum.

Arkeologen kan imidlertid ikke forklare akkurat hva som pågikk hos Frøya i Folkvang.

- Kildene tier om det. Men man kan jo alltids håpe, humrer Gansum.

LENKER:

DØD OG SEX: På bildet «Stevnemøtet» av Svein Bringedal har den norønne gudinnen Frøya samleie med en død viking. Høyrehånda hennes holder på sverdet som står inn i munnen hans.