Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er dette mer enn et small talk-show basert på misforståelser og lyter?

Dagbladets grinebitere av noen tv-anmeldere gir seg i kast med «Asbjørn Brekke-show».

POPULÆR KLØNE: «Asbjørn Brekke-show» var et av de mest sette humorprogrammene på TV i sin forrige sesong. I høst er Espen Eckbos sosialt klønete alter ego tilbake, og kjendisgjestene strømmer på. Tore Strømøy (til venstre) og Dag Otto Lauritzen (høyre) er to av dem. Foto: TVNorge.
POPULÆR KLØNE: «Asbjørn Brekke-show» var et av de mest sette humorprogrammene på TV i sin forrige sesong. I høst er Espen Eckbos sosialt klønete alter ego tilbake, og kjendisgjestene strømmer på. Tore Strømøy (til venstre) og Dag Otto Lauritzen (høyre) er to av dem. Foto: TVNorge. Vis mer
Meninger

IDEER: Både Robinson & Farmen husker Asbjørn Brekke som særdeles sjarmerende i Espen Eckbos geniale reality-parodi «Nissene på låven» fra 1999, men er usikre på om den naive karakteren er interessant nok til å bære sitt eget selvsentrerte talkshow, tolv år etter TV-debuten.

De to synserne har bunkret seg opp i sofaen med rødvin og krumkaker, og allerede under vignetten — der Asbjørn kjører buss ut av Oslo sentrum — blir det tydelig for Robinson og Farmen at dette programmet ikke sikter seg inn mot elitistiske TV-seere fra storbyen. Dette er et talkshow for folket.

- Jeg aner ikke om Abildsø er like fiktivt som programlederen, eller om det er et sted som faktisk eksisterer, sier Robinson.

Første gjest er Dag Otto Lauritzen, som blir introdusert med et ufrivillig ordspill fra Brekke. Den tidligere syklisten virker uvant med å bli intervjuet av en tulleperson, men skjuler usikkerheten med overdreven latter på alt programlederen spør om.

- Jeg hypnotiseres til å ikke tenke på hva som blir sagt ved at øynene mine dras mot Asbjørn Brekkes tunge, som konstant ligger ytterst i munnen og forårsaker den karakteristiske talefeilen, sier Farmen med intense øyne.

Robinson spekulerer i om talefeilen er ment å dekke over manglende innhold:

- Foreløpig er det bare ordspill og misforståelser. Kan dette i det hele tatt kalles et talkshow? spør han.

- Hadde jeg fått bestemme ville jeg kalt det small talk-show, som et forvarsel om at her finnes verken humor eller en intervjusituasjon som frambringer et eneste spennende svar.

- For så vidt en oppskrift de fleste ekte talkshow i landet også følger, påpeker Robinson tørt, mens han tilbyr sidemannen en krumkake.

- Tror du de drikker vin på ordentlig?

- Det høres i hvert fall ut som publikum blir servert ekte vin, for latterbølgene er mistenkelig kraftige og hyppige.

- Ja, det føles som om det er mange referanser jeg ikke tar her, sukker Robinson.

«Hva gjør man hvis du må bommelomme under et ritt?» spør Asbjørn, før en ny og høylytt latter følger. Farmen gir Robinson et megetsigende blikk.

- Referanser er vel ikke det største problemet her, sier han med et glis.

- Nei, kanskje ikke. Og jeg trekker tilbake det jeg sa om innholdsmangel, sier Robinson lakonisk, men Lauritzen ler så høyt at Farmen går glipp av den sarkastiske kommentaren.

- Ærlig talt, morsom er ikke «på ramma»-vitsen til Asbjørn. Det spekuleres mye rundt dopingpåstander om norske Tour de France-deltakere, og de blir vel neppe mindre etter denne opptredenen til den tidligere proffsyklisten.

De to TV-titterne biter seg merke i at gjestene aldri er fokuset, de er bare til stede som et påskudd for å la Asbjørn Brekke boltre seg i artige spørsmål som omhandler noe allerede kjent fra gjestens liv, og som åpner for at programlederen kan kommentere det forutsigbare svaret med vitser relatert til de nedre kroppsområder.

- Tror du det går det an å like dette programmet på en ironisk måte? spør Farmen.

- Det er vel litt oppbrukt å like Paradise Hotel og Hotel Cæsar med ironisk distanse, så kanskje dette er toppen av ironipyramiden for øyeblikket? resonnerer Robinson spørrende.

- Ikke umulig, men det er jo ganske smittende med alle disse ordspillene! Mer gin i flasset? Jeg mener vin i glasset? sier Farmen, med et glis som er like skjevt som Amarone-flaska han holder over Robinsons tomme vinglass.

Robinson legger merke til at Asbjørn Brekke har et slags høreapparat, men fascinasjonen over kostymedetaljer går raskt over i mistanker.

- Kanskje det faktisk er Espen Eckbo som har en øreplugg — der han får servert replikker fra en ekte autist på bakrommet?

- Finnes det ekte autister med så god teft for tamme ordspill da?

- Gi de autistene et eget talkshow på TV snarest! utbasunerer Robinson.

På skjermen setter Asbjørn Brekke over til reporter Ove Hoff — en annen naiv Eckbo-karakter med talefeil som misforstår alt som blir sagt.

- Jeg misunner ikke akkurat Espen Eckbo den identitetskrisen han gjennomgår når han kjører elbilen sin på vei hjem fra Asbjørn Brekke show-opptak.

- Jeg tror Eckbo er ganske lik Asbjørn Brekke, det er sikkert derfor han aldri klarer å legge fra seg karakteren når han intervjues i media.

- Nå synes jeg du er litt frekk. Er du sikker på at han ikke bare blir intervjuet som Asbjørn Brekke da?

- Nei, det er nettopp det som er problemet.

Tore på sporet entrer studio, og virker minst like usikker på hvordan man oppfører seg i møte med Asbjørn, men finner etter hvert trikset samtlige av gjestene før ham har brukt: overdreven latter på alle spørsmål. Brekke viser et klipp der en purung Tore Strømøy går kappgang.

- Jeg orker ikke et «bommelom»-spørsmål her også, stønner Robinson.

- Herregud, de har da mer oppfinnsomme manusforfattere enn som så, forsikrer Farmen.

- Ja, men et annet tullenavn for avføring hjelper ikke!

Robinson slipper med skrekken, men det forhindrer ham ikke fra å komme med en sur tirade etter å ha tømt siste vinflaske:

- Hvis vi kan være enige om at dette er innholdsløst, sitter vi egentlig bare igjen med ren lytehumor, men siden det er en vedtatt sannhet at Eckbo er en «sympatisk» komiker, er det tydeligvis uproblematisk.

- Sympatisk? Jeg syntes jeg skimter den klassiske Ullevål Hageby-mannens frykt for «feminisering av samfunnet» bak vitsene om Lauritzens påståtte solariumsvaner og barbering av legger.

- Det er fascinerende at programmet har så høye seertall, for premisset er nesten fornærmende simpelt: Asbjørn Brekke er en naiv programleder som misforstår alt og kommer med ufrivillige ordspill. Det er like ufarlig som det er uinteressant.

- Altså perfekt for dagens TV-tittere. De trenger ikke følge med overhodet, men kan kikke opp fra smarttelefonen hvert femte minutt, vel vitende om at det eneste som foregår er at den klassiske dusten kløner det til med kjente ansikter.

- Skål for dustene — dette var jo et av de desidert mest sette humorprogrammene i forrige sesong, sier Robinson, og hever det tomme glasset.

Farmen hever sitt eget.

- Jeg sier som Asbjørn ville sagt det: Det gjelder å smile mens jernet er varmt!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media