EKTE LEKKASJE? Svært mye tyder på at Apple-sjef Steve Jobs vil presentere neste generasjon iPhone under sin åpningstale på utviklerkonferansen WWDC i San Francisco i kveld. Mye tyder også på at den vil være identisk med telefonen over, som teknologinettstedet Gizmodo kjøpte av en mann som fant den gjenglemt på en bar. (Faksimile fra Gizmodo.com)
EKTE LEKKASJE? Svært mye tyder på at Apple-sjef Steve Jobs vil presentere neste generasjon iPhone under sin åpningstale på utviklerkonferansen WWDC i San Francisco i kveld. Mye tyder også på at den vil være identisk med telefonen over, som teknologinettstedet Gizmodo kjøpte av en mann som fant den gjenglemt på en bar. (Faksimile fra Gizmodo.com)Vis mer

Er dette neste iPhone - og er det noe å mase med?

Apple-jippo fra kl. 19.

||| Skal vi tro teknologinettstedet Gizmodo, og flere andre nettsteder, er dette Apples neste iPhone-modell, på ryktebørsen kjent som iPhone HD.

Om den famøse lekkasjen er the real thing, får vi svar på en gang etter klokka 19 i kveld. Da står Apple-sjef Steve Jobs på scenen i Moscone-senteret i San Francisco under utviklerkonferansen WWDC, for å presentere de siste nyhetene fra verdens mest innflytelsesrike teknologiselskap.

Mye taler for at lekkasjen er reell nok.

En lang rekke bilder på nettet, av deler og delvis ferdigmonterte produkter, viser en telefon som er identisk med den Gizmodo presenterte. I tillegg har sinte mailer fra Apple til Gizmodo gitt et bestemt inntrykk av at selskapet har mistet noe de ikke ønsket å miste. I så tilfelle blir dagens lansering noe av et antiklimaks for Apple-menigheten, som allerede har satt seg grundig inn i telefonens utseende og sannsynlige spesifikasjoner:

• Forovervendt videokamera for videosamtaler
• Forbedret hovedkamera
• Ny, høyoppløst skjerm (det spekuleres i 960x640 piksler)
• Mikro-SIM, som på iPad
• Helt flat bakside, muligens i keramisk materiale

Et annet spørsmål er om lekkasjen virkelig skjedde ved et uhell, eller var en av Apples mange styrte lekkasjer - kanskje for å forberede markedet på en telefon med et design enkelte har kritisert for å være konservativt og «Nokia-liknenede».

Hype? Apple-lanseringen er som vanlig omgitt av enorm medieinteresse. Enkelte kritikere vil ha det til at verdens samlede teknologipresse er nyttige idioter for Apples PR-apparat. At Apple er flinke med PR, er hevet over tvil. At enkelte journalister sklir ut på glattisen bare Apple skifter farge på en iPod, er også riktig. Apple-interessen kan ikke bare forstås i et teknologiperspektiv. Dette er popkultur, også.

Men den viktigste forklaringen på medieinteressen er nok ikke at verdens teknologimedier styres av overfladiske og lettlurte designfetisjister.

Snarere at Apple er et selskap som, kanskje mer enn noe annet, bidrar til å definere utviklingen innenfor forbrukerelektronikk, digitalt kultur- og mediekonsum, og neste generasjons databruk. Slik er det, faktisk. Og da blir man skrevet om.

Nå er det selvsagt ikke slik at en ny iPhone flytter noen milepæler. Men jeg mener det er viktig og riktig å følge Apple tett. At Apple samtidig er et selskap men en svært lukket plattformstrategi og en problematisk tilnærming til blant annet forbrukerrettigheter og konkurrerende teknologier, hører selvsagt med til historien om selskapet som nå er større enn Microsoft.

iPhone OS 4 Uansett hvordan den neste iPhone ser ut, vil Jobs bruke en del av kvelden på å snakke om den neste store oppdateringen av iPhone-operativsystemet; iPhone OS 4. Dette er hjernen i iPhone, iPod touch og surfebrettet iPad.

Den største nyheten er utvilsomt multitasking - muligheten til å kjøre flere programmer fra tredjeparts leverandører samtidig.

Til nå har man for eksempel kunnet kjøre musikk fra iTunes i bakgrunnen mens man bruker andre programmer, men dette har ikke vært mulig med Spotify eller dagens norske iPhone-nyhet, Wimp. Med muligheten for å kjøre flere prosesser i bakgrunnen blir det andre boller - vel å merke hvis du har en iPhone 3GS eller en iPod touch fra sent 2009 eller nyere.

Apple TV? På ryktebørsen har det ellers vært snakk om en helt ny Apple TV. Apples mediesenter har aldri tatt av, blant annet fordi det har vært fullt av innebygde begrensninger og knallgarde bindinger til iTunes. Bindingene vil nok fortsatt være der i en eventuell ny versjon, men en eventuelt ny modell vil være bitteliten og ha fokus på å streame innhold snatrere enn å lagre det, sier ryktene.

I så fall kunne det være kjekt å ha en iTunes-basert streamingtjeneste for musikk i nettskyen. En slik er også nevnt på ryktebørsen, mens andre betviler at Apple er klar med en konkurrent til Spotify.

Engadget melder i dag om en mulig Bluetooth styreflate med multiberøringsteknologi, som kan kobles til bærbare og stasjonære maskiner. En større oppdatering av Mac-operativsystemet Snow Leopard til versjon 10.7 er annen en klar mulighet. En oppdatering av den stasjonære proffmaskinen Mac Pro kan også være på trappene, sammen med et 27 tommers Cinema Display av samme type som man finner i iMac 27". Kjekt å ha for kreative profesjonelle, og andre storforbrukere av skjermplass.

Apple selv velger dessverre ikke å livestreame presentasjonen - noket eksempelm på selskapets helt spesielle og lukkede mediestrategi. Men den livedekkes av en rekke medier som er til stede, som Engadget og Ars Technica. Du kan også følge en livedekning hos den norske teknologipodcasten Ping.

Dagbladet kommer tilbake med Apple-nyhetene etter lanseringen i kveld.