Er dette Norges råeste undulat?

Hør Noa diskutere fotball!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Han heter Noa, er 8 måneder gammel og snakker som en foss.

- Noa er et råskinn i forhold til de tidligere undulatene jeg har hatt, sier eieren Carl Henrik Janson (48) til Dagbladet.no.

Sønnen Scott (8) fikk fuglen i desember i fjor, og allerede i mars begynte den fjærkledde vennen ifølge familien å prate. En måned etter var snakketøyet i full sving. Nå kan familien Janson daglig bli underholdt av undulatens skravling, som gjerne er en blanding av fotball og kosing.

- Det har blitt til et privat forskningsprosjekt, forteller Janson.

Han har montert to mikrofoner til buret, og bruker ifølge seg selv snart 20 timer av døgnet med fuglen.

Han mener det er såpass spesielt at han vil dokumentere fuglens taleevner og dens utvikling. Han har hatt undulater før, og mener at Noa har spesielle evner.

- Noa skjønner hva kamera og mikrofon er. Når utstyret er i nærheten av ham, fjonger han seg opp og liker oppmerksomheten. Han liker ikke å bli diktert, og kan derfor ikke beordres til snakking, men han er samarbeidsvillig om man oppmuntrer til dialog. Vi har vent oss til å behandle ham som et familiemedlem, vi snakker til ham og han snakker til oss, forteller Janson.

Egne show

Er dette Norges råeste undulat?

- Noa underholder oss med daglige show. Han lager seg en virtuell fotballkamp hvor han er både Arne Scheie og selve stjerna. Han lager en dampende stemning og han tenner seg en røyk, forteller Janson.

At familien er fotballinteressert har opplagt en del å si, men Noa skal ifølge eierne også utviklet fotballtekniske uttrykk de ikke har lært ham.

Noa er veldig opptatt av familien og spør stadig etter barna i huset Jesper (11), Scott (8) og Henriette (7). Han har også en virtuell kjæreste; en trekloss i vinduet som han snakker mye med.

Ifølge familien snakker fuglen også flytende engelsk, og da de trodde han hadde begynt med bulgarsk, fant de ut at han snakket baklengs. Dessuten snakker Noa også i søvne. Da legger han hodet bakover, og snakkingen fortsetter noe dempet og mer mumlende.

- Han har rett og slett munndiaré, ler Janson.

Synske evner?

Av og til kommer Noa med meldinger til de voksne i familien, som Janson mener kan oppfattes som  gode råd. Og han treffer visstnok spikeren på hodet.

Blant annet har fuglen ifølge familien kommentert familiens høye huslån og meldt fotballtreneren Tom Nordlies avgang to dager før det virkelig skjedde. Videre har Noa fortalt familien hvor de måtte lete da deres digitalkamera var forsvunnet.

- Folk kan jo ta meg for en ordenlig bløffemaker, for det er jo virkelig spesielt, smiler Janson.

Familien vil gi fuglen varierte opplevelser, og tar ham med i en bæremeis overalt hvor de drar, enten det er fotballtrening eller skolearrangementer. En dag Carl Henrik fortalte om fuglen til folk de traff, sa Noa - Må ikke snakke sånn, du kan skremme opp folk.

Han er ifølge familien med andre ord bevisst sin egenskap og at det er mildt sagt spesielt for fugl å være.

- Vi er under opplæring på hva dette er for noe, men vi har lyst til å vise ham fram fordi det åpenbart er så spesielt. Det er mye her som mange kanskje synes det er litt vanskelig å forholde seg til, litt X-files, sier Carl Henrik Janson.

Flere videoer av Noa kan sees på familiens nettside.

Snakker din undulat? Send inn video eller lydopptak til oss!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer