Grøss-prisen

Er dette Norges styggeste bygg?

- Jeg håper at Grøss-prisen vil sende et signal til politikere og utbyggere.

KAN VINNE: Talsmann i Arkitekturoppøret Saher Sourouri tror at Middelthunet vil vinne Grøss-prisen. Foto: Arkitekturopprøret
KAN VINNE: Talsmann i Arkitekturoppøret Saher Sourouri tror at Middelthunet vil vinne Grøss-prisen. Foto: Arkitekturopprøret Vis mer
Publisert

Middelthunet har blitt nominert til å være et av Norges styggeste nybygg. Grøss-prisen blir delt ut av gruppa Arkitekturopprøret (Ao) denne onsdag.

Talsmann i Ao, Saher Sourouri, mener at Middelthunet fortjener å vinne Grøss-prisen.

- Det er et estetisk overgrep mot Majorstuen som ellers er et elegant område. De har innført en pregløs, fargeløs, og monoton drabantby i sentrale Oslo, sier Sourouri.

Dagbladet har kontaktet LOF Arkitektur AS, som har tegnet Middelthunet.

- Vi er ikke overrasket over nominasjonen, fordi Arkitekturopprøret har fulgt prosjektet over flere år. Bykvartalet er forøvrig ennå ikke ferdigstilt, forklarer daglig leder Anne Pia Møllenhus.

Kritikk

Ti andre bygninger har også blitt nominert til Grøss-prisen. Dette inkluderer The storm i Bodø, som har fått mange klager fra Norges innbyggere.

Dette er den eneste arkitekturprisen i Norge hvor innbyggerne kan stemme på en vinner.

INGEN INITIATIV: Håkon Wium Lie er i styret til Arkitekturopprøret og mener at The Storm er for høy i forhold til resten av nabolaget. Foto: Arkitekturopprøret.
INGEN INITIATIV: Håkon Wium Lie er i styret til Arkitekturopprøret og mener at The Storm er for høy i forhold til resten av nabolaget. Foto: Arkitekturopprøret. Vis mer

Arkitekt Kristian Hoff Andersen sier til Dagbladet at The Storm er for høy og tar bort mye lys og himmelrom. Førsteetasjen fremstår som veldig lukket og avvisende når man går forbi den.

- Fasaden har kalde farger, som kan oppfattes som streng og hard, sier Andersen.

Dagbladet har ikke fått svar fra arkitektfirmaet som har tegnet The Storm.

De andre nominasjonene er Dovrekvartalet i Lillestrøm, Quadrum i Kristiansand, Fylkeshuset i Bergen, Skir i Tromsø, Nasjonalmuseet, Nye Valentinlyst i Trondheim, Linnomgrenda i Tønsberg, Vestby Kulturkvartal og Strømsbu torg i Arendal.

Fargerik

Denne onsdagen vil et nybygg også vinne Hedersprisen. Arkitektopprørets Hederspris skal gis til en vakker og veltilpasset bygning.

TRADISJONELL HÅNDVERK: Arkitekt Kritstian Hoff Andersen sier at Håpets Katedral på Kråkerøy utenfor Fredrikstad minner en stavkirke. Foto: Marianne Løvland / NTB
TRADISJONELL HÅNDVERK: Arkitekt Kritstian Hoff Andersen sier at Håpets Katedral på Kråkerøy utenfor Fredrikstad minner en stavkirke. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

- God arkitektur har både tidløse kvaliteter som baseres på menneskers psykologi. Dette er farger, symmetri og figurative detaljer som ligner naturen, sier arkitekt Kristian Hoff Andersen til Dagbladet.

Andersen mener at Håpets Katedral på Kråkerøy, som er nominert for Hedersprisen, har disse kvalitetene.

- Vi håper at prisen vil funke som en slags pekepinne på hva befolkningen trives med, sier Souroui.

NEKTET: Danske Christoffer Pederstrup slipper ikke inn på en kamp under VM i Qatar fordi han bærer «OneLove»-båndet på armen. Vis mer

Forventer endring

Sourouri håper at Grøss-prisen vil sende et signal til politikere og utbyggere.

- Det burde bli strengere krav for hva som bygges. Mange av de nominerte har fått kommentarer som fargeløs, pregløs, og generelt veldig kaotiske, legger han til.

Håkon Wium Lie er i styret til Arkitektopprøret, og sier at det er enkelte arkitekter som ikke liker at de bruker ordet stygt.

- Vi synes det er viktig å være dønn ærlige, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer