Er dette rasisme?

Antirasistisk Senter raser mot Oslo-kunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Antirasistisk Senter går i en pressemelding sterkt ut mot et 20 meter langt kunstverk som pryder Oslo S. Bildet forestiller et utsnitt av Oslo Sentrum, og ifølge pressemeldingen nærmest skriker motivet:

«Afrikanske kvinner er prostituerte».

- Det er et fordomsfullt bilde som gir et fortegnet bilde av Oslos store minoritetsbefolkning. De blir ikke fremstilt som en naturlig del av bylivet, og fremstillingen av svarte kvinner som kun prostituerte øker fordommer, sier informasjonsleder Henrik Lunde til Dagbladet.no.

Svarte prostituerte

I bildet finner man åtte ikke-hvite mennesker: En pike i skoleuniform, en syklist, en imam og fem prostituerte. Samtlige prostituerte er svarte.

- Afrikanske kvinner er i Oslo er kraftig lei av å bli sett på og behandlet som prostituerte, og denne fremtidsvisjonen gjør neppe situasjonen bedre, sier Lunde. Som sendte ut en pressemelding etter å ha mottatt flere klager fra afrikanske jenter.

Det er Kulturbyrået Mesen som har fått i oppdrag av NSB å smykke fasaden til Oslo S. Mesen sendte flere hundre bilder av Oslo til kunstnerne i det berlinbaserte kunstnerkollektivet eBoy, som lagde bildet uten å besøke den norske hovedstaden. Mesens prosjektleder Geir Arne Brevik er lei seg for de negative reaksjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer