Døren åpen: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er klar til å kjøre svarte regjeringsbiler med KrF. Men er det så lurt, da? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Døren åpen: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er klar til å kjøre svarte regjeringsbiler med KrF. Men er det så lurt, da? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ny regjering?

Er dette så lurt da, Trygve?

Senterpartiet suser oppover meningsmålingene. Men en Ap, Sp og KrF-regjering kan sette en stopper for moroa.

Kommentar

Om ei uke står KrF ved ørkenens ytterkant. Etter en lang og utmattende vandring i vippeposisjon skal de endelig velge om de går til venstre med Jonas eller til høyre med Erna. Selv om noen få delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte aller helst vil snu og gå tilbake til sanden framfor å velge side, er de fleste klare til å nå en endelig konklusjon i samarbeidsspørsmålet. Partiet skal inn i regjering.

Fordi det fortsatt ikke kan utelukkes at Hareides venstresving blir en realitet, må opposisjonen være klare til å ta makta med ham i høst. Det ser den også ut til å forberede seg på.

Selv om opposisjonspartier i Norge stort sett fremmer politikk som realistisk sett kunne la seg gjennomføre hvis de får sjansen, omtales arbeidet med de alternative budsjettene i Senterpartiet og Arbeiderpartiet som skjerpet denne høsten. Du kan ikke gå bananas når regjeringsmakt er nært forestående.

Et regjeringsskifte midt i perioden vil være en sjelden, men helt legitim, vending. Dersom Solberg mister flertallet i Stortinget må hun vike.

Men det er ingen drømmesituasjon for partiene som eventuelt skal ta over. Selv om makt er politikkens mål, vil politikere helst ta den ved valg. Det er enklere å fortelle historien om eget regjeringsprosjekt på den måten, enn at et parti ombestemmer seg midtveis.

Der Arbeiderpartiet, av internpolitiske årsaker, trolig vil tjene på å samles rundt et nytt prosjekt, er situasjonen annerledes for Senterpartiet. På Dagbladets oktobermåling er Trygve Slagsvold Vedum leder av landets tredje største parti. Medvinden som blåste opp i forkant av kommunevalget i 2015, har vedvart. Der Ap har forlist i opposisjon, seiler Sp i stø kurs mot nok et brakvalg.

Nå kan suksessen brått ta slutt. Selv om Sp er store, er de fortsatt små sammenliknet med Arbeiderpartiet. Ørnen i norsk politikk er fortsatt sjef i en ny regjering. Sp må belage seg på at Ap vil regjere ansvarlig og styringsdyktig, nå som tidligere. Det betyr reformer og sentralisering, forlik og kompromisser. Fordi også Senterpartiet er ansvarlige når de må, vil de gå med på mye de per i dag kan protestere høylytt mot. Det baner veien for et skadeskutt Frp, i opposisjon for første gang på fem år.

For kommunevalget er det kanskje ikke avgjørende for Senterpartiet å sitte i en mindretallsregjering med Ap og KrF med SV som støtteparti, men i horisonten truer stortingsvalget i 2021.

Tre år er lang tid som svak mindretallsregjering med en historisk dårlig forankring i velgermassen. Det bekymrer flere sentrale personer i partiet, men også lokallag. Jostein Ljones, fylkesleder i Hordaland, advarte tidligere denne måneden partiet mot å gå i regjering.

Senterpartiet har likevel ikke noe valg dersom KrF bytter side. Hvordan skal de forklare velgerne at de kunne stanset tvang i regionreformen eller forbedret politireformen, men valgte å ikke gjøre det fordi de heller forsøke å gjøre et bra valg også i 2021?

Det går ikke. Men det er likevel betimelig å stille spørsmålet: Er dette så lurt da, Trygve?

- HVA ER LOGIKKEN?: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, tok med seg rekvisitter i form av vitaminbjørner og sjokoladekjeks i spørretimen onsdag. Det gikk ikke upåaktet hen. Video: Stortinget Vis mer