KOMMENTARER

Klassisk-kommentaren:

Er dette symfoniorkesterets hotteste stol?

Oslo-Filharmonien har ledig stilling som solotrompetist.

Ole Edvard Antonsen: En av de beste trompetistene i dag.
Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix.
Ole Edvard Antonsen: En av de beste trompetistene i dag. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Trompetist Adolph Herseth (1921-2013) hører til orkestermusikkens største legender. I 53 år var han solotrompeter i Chicago Symphony Orchestra og bidro sterkt da dette orkesteret inntok verdenstoppen. Leonard Bernstein og Claudio Abbado var forbløffet over Herseths enorme nivå og musikalitet, mens Chicagos egne sjefdirigenter Reiner, Solti og Barenboim dyrket «Bud» som ensemblets største attraksjon. Først da han fylte åtti gav han seg som musiker. Adolph «Bud» Herseth var av norsk herkomst, og i 1977 besøkte han slektningene i Stange i Hedmark.

En annen berømt trompetist startet som 21-åring i Bergen Filharmoniske Orkester i 1977. Engelske Roderick Franks gjorde furore og ble senere tilbudt jobb i London Symphony Orchestra. Svære Mahler-symfonier og filmmusikk av John Williams fikk et musikalsk stempel av LSO og Rod Franks. Star Wars-musikken er blitt ikonisk, og fremst i lydbildet ligger trompetstemmen med sin karakteristiske klang og kraft. Franks ble senere alvorlig syk, men klarte å komme tilbake som musiker. Dessverre døde han i en bilulykke i 2014, bare 58 år gammel.

Rod Franks sine år i Norge var viktig for utviklingen av norske messingblåsere og ensembler. Med sin bakgrunn fra formidable lærere som Maurice Murphy og det verdensberømte Black Dyke Mills Band, fikk norske utøvere en helt ny referanse. Siden har våre egne brassband og musikere tatt steg helt opp i verdenstoppen.

Ole Edvard Antonsen er i dag Norges fremste trompetist, geni-forklart allerede i ungdommen og et forbilde for både utøvere og et bredt publikum. Ole Edvard ble ansatt i Oslo-Filharmonien, men har siden etablert seg som verdenskjent solist, artist og komponist.

Hva er det med Norge og messingblåsere som gir så god match? Er det en macho-greie? Definitivt ikke, det er også kompetente kvinner som hevder seg godt. Tine Thing Helseth er et nytt stjerneskudd som høster lovord hjemme og ute. Hva skal til for å lykkes som solotrompeter? Utvilsomt talent, men mest av alt hardt arbeid og musikalsk undring. Bud Herseth, Rod Franks og Ole Edvard Antonsen er lysende eksempler på akkurat det.

Oslo-Filharmonien har utlyst ledig stilling som solotrompeter med prøvespill over jul. Jeg spår søkere fra hele verden fordi det er en attraktiv stilling i et veldig godt ensemble. Neste gang du hører trompetsoloen fra åpningen av Mahlers 5. symfoni, er det sannsynligvis en utøver på topp internasjonalt nivå som har vunnet prøvespill med mange konkurrenter. De beste solotrompetere driver med Formel-1 virksomhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer