«ISFJELL I STÅL»: Skulpturen «Hun ligger» er innkjøpt som dekorasjon for Operaen for 11 millioner kroner, og ligger forankret i taket på Bjørvikatunnelen 80 meter fra land. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
«ISFJELL I STÅL»: Skulpturen «Hun ligger» er innkjøpt som dekorasjon for Operaen for 11 millioner kroner, og ligger forankret i taket på Bjørvikatunnelen 80 meter fra land. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

Er dette verdt 11 millioner?

Stålskulpturen «Hun ligger» er innkjøpt som dekorasjon til Operaen, og ligger forankret 80 meter fra land.

||| (Dagbladet): Oslo-borgere som tok turen ned til Operaen i dag, oppdaget raskt at alt ikke var helt som før. For der, ute i sjøen, lå plutselig ... noe. En skinnende koloss i stål og glass lå og duvet i solskinnet, som ble reflektert fra den blanke overflata.

Svaret bak mysteriet er at stålkonstruksjonen er skulpturen «Hun ligger», eller «She Lies», som er innkjøpt av utsmykkingsutvalget for Operaen av den italienske kunstneren Monica Bonvicini.

Skulpturen har til sammen kostet det offentlige og privat sponsor Christen Sveaas 11 millioner kroner.

Slept innI nattas mulm og mørke, nærmere bestemt i 01-tida, ankom skulpturen Oslo havn bak to slepebåter, og dykkere forankret verket i taket på den nye Bjørvikatunnelen. Der skal «Hun ligger» i overskuelig framtid duve rundt og rundt, og rundt sin egen akse - omtrent som ei havbøye.

«Hun ligger» ble tauet fra Horten, der den er satt sammen av entreprenøren Sias, under overoppsyn fra Kunst i offentlig rom (Koro).

- Egentlig skulle den vært på plass i 23-tida, men ugunstig vær gjorde at ankomsten ble et par timer forsinket, sier Koros kommunikasjonsleder Beate Styri til Dagbladet.

Kjønn og makt45-årige Bonvicini er viden kjent for sine ofte aggressive og konfronterende verker - gjerne sentrert rundt temaer som kjønn og makt. Til Dagens Næringslivs magasin D2 forteller hun at «Hun ligger» er inspirert av bildet «Das Eismeer» («Ishavet») av tyskeren Caspar David Friedrich, og at skulpturen er en «tredimensjonal oversettelse» av maleriet - et 16 meter høyt «isfjell» i stål.

- Kanskje har hun kommet seilende inn Oslofjorden som resultat av global oppvarming. Eller kanskje har hun kommet seilende, forklarer Bonvicini - som ikke levner tvil om at skulpturen er en kvinnelig skapning.

- Jeg ville også få fram at skulpturen er kommet for å bli. Hun liker seg så godt ved siden av Operaen at hun bestemmer seg for å slå seg ned. Hun legger seg ned. Hun ligger, sier kunstneren i sin forklaring til verket - og understreker dobbeltbetydningen i den engelske tittelen, «She Lies».

INTERNASJONALT ANERKJENT: Monica Bonvicini (45) er høyt anerkjent internasjonalt for kunsten sin, og vant anbudskonkurransen om å lage det åttende og siste kunstverket som skal pryde Operaen. Foto: GEORGIOS KEFALAS/EPA/SCANPIX
INTERNASJONALT ANERKJENT: Monica Bonvicini (45) er høyt anerkjent internasjonalt for kunsten sin, og vant anbudskonkurransen om å lage det åttende og siste kunstverket som skal pryde Operaen. Foto: GEORGIOS KEFALAS/EPA/SCANPIX Vis mer

- Vindskeiv «Flygende hollender»Det er imidlertid delte meninger om hvorvidt symbolikken i verket er så åpenbar for alle. Innad i Dagblad-redaksjonen, som har fri utsikt til skulpturen fra lokalene i havna, veksler reaksjonene fra begeistring til «den ser ut som en slags vindskeiv 'Flygende hollender'».

Investor og kunstsamler Sveaas, som har spyttet inn 8 millioner i prosjektet gjennom selskapet Kistefos, er begeistret over resultatet, som formelt skal avdukes av dronning Sonja på tirsdag.

- Det er en imponerende dame, sier han til VG.

- De resterende 3 millionene har staten stått for, gjennom Statsbygg, opplyser Beate Styri i Koro til Dagbladet.

Hva synes du? Er dette vel anvendte 11 millioner, eller hører stålkolossen mest hjemme på [søppelfyllinga] Grønmo? Diskuter!

BLADDE OPP: Investor og kunstelsker Christen Sveaas er enesponsor for «Hun ligger» og har spyttet inn 8 millioner kroner for å få verket oppført. De resterende 3 millionene har staten stått for, gjennom budsjettet for statlige bygg. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
BLADDE OPP: Investor og kunstelsker Christen Sveaas er enesponsor for «Hun ligger» og har spyttet inn 8 millioner kroner for å få verket oppført. De resterende 3 millionene har staten stått for, gjennom budsjettet for statlige bygg. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer