DEBATT

Debatt: Klima

Er dine tiltak tilstrekkelig, Erna?

De prioriteringer som setter klimaet først, vil komme i konflikt med partienes kjernesaker og kjernevelgere.

HØYNIVÅ FOR KLIMA: Erna Solberg med Ola Elvestuen, Ine Marie Eriksen Søreide, Bent Høie og kronprins Haakon i New York under høynivåuka for klima i FN i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
HØYNIVÅ FOR KLIMA: Erna Solberg med Ola Elvestuen, Ine Marie Eriksen Søreide, Bent Høie og kronprins Haakon i New York under høynivåuka for klima i FN i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hovedpunktet i min kronikk 11. oktober er at norske politikere, med vår statsminister i spissen, ikke har vært villige til å iverksette de utslippsreduserende tiltak som vi har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen – «ned mot 1,5 °C». Trolig er det fordi de prioriteringer som setter klimaet først, vil komme i konflikt med partienes kjernesaker og kjernevelgere.

I sitt tilsvar 17. oktober avviser statsministeren min analyse: «Vi jobber med løsninger hver eneste dag som vil gjøre Norge og Verden til et bedre sted».

Ja vel. Men er de tiltak hun deretter ramser opp tilstrekkelig til å nå Paris-avtalens mål? Hennes tilsvar må oppfattes som en erkjennelse av at vi ikke når dette målet. Det er i tilfelle en viktig og nyttig avklaring, fordi det driver klimadebatten framover.

Hennes svar tvinger fram følgende spørsmål: Hvorfor når vi ikke det målet vi har forpliktet oss til, og hva skal i tilfelle til for å nå dette? Det er dette hovedspørsmålet som nå må på bordet, framfor at det drives retorisk skyggeboksing mot Miljøbevegelsen.

Det er også grunn til å minne om en viktig forutsetning for den politiske prosessen framover: Norge løser ikke klimaproblemene alene. Resten av verden må med – og her har Norge en internasjonal rolle å spille. Denne rollen kan vi ikke innta før vi fører en troverdig nasjonal klimapolitikk. Det gjør vi ikke i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer