DEBATT

Debatt: Klima

Er dine tiltak tilstrekkelig, Erna?

De prioriteringer som setter klimaet først, vil komme i konflikt med partienes kjernesaker og kjernevelgere.

HØYNIVÅ FOR KLIMA: Erna Solberg med Ola Elvestuen, Ine Marie Eriksen Søreide, Bent Høie og kronprins Haakon i New York under høynivåuka for klima i FN i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
HØYNIVÅ FOR KLIMA: Erna Solberg med Ola Elvestuen, Ine Marie Eriksen Søreide, Bent Høie og kronprins Haakon i New York under høynivåuka for klima i FN i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hovedpunktet i min kronikk 11. oktober er at norske politikere, med vår statsminister i spissen, ikke har vært villige til å iverksette de utslippsreduserende tiltak som vi har forpliktet oss til gjennom Parisavtalen – «ned mot 1,5 °C». Trolig er det fordi de prioriteringer som setter klimaet først, vil komme i konflikt med partienes kjernesaker og kjernevelgere.

I sitt tilsvar 17. oktober avviser statsministeren min analyse: «Vi jobber med løsninger hver eneste dag som vil gjøre Norge og Verden til et bedre sted».

Ja vel. Men er de tiltak hun deretter ramser opp tilstrekkelig til å nå Paris-avtalens mål? Hennes tilsvar må oppfattes som en erkjennelse av at vi ikke når dette målet. Det er i tilfelle en viktig og nyttig avklaring, fordi det driver klimadebatten framover.

Hennes svar tvinger fram følgende spørsmål: Hvorfor når vi ikke det målet vi har forpliktet oss til, og hva skal i tilfelle til for å nå dette? Det er dette hovedspørsmålet som nå må på bordet, framfor at det drives retorisk skyggeboksing mot Miljøbevegelsen.

Det er også grunn til å minne om en viktig forutsetning for den politiske prosessen framover: Norge løser ikke klimaproblemene alene. Resten av verden må med – og her har Norge en internasjonal rolle å spille. Denne rollen kan vi ikke innta før vi fører en troverdig nasjonal klimapolitikk. Det gjør vi ikke i dag.

Partiet Høyre er, sammen med de øvrige partiene, nødt til å gå krevende runder med seg selv i tiden som kommer. Jeg er ikke optimist.

Men uansett: Det vil skje mye i norsk politikk i tiden fram til neste stortingsvalg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer