EN TEKNISK REVOLUSJON: I Berlin Marathon knuste Eliud Kipchoge den forrige verdensrekorden med utrolige ett minutt og 18 sekunder. Iført oransje Vaporfly 4%. REUTERS/Fabrizio Bensch
EN TEKNISK REVOLUSJON: I Berlin Marathon knuste Eliud Kipchoge den forrige verdensrekorden med utrolige ett minutt og 18 sekunder. Iført oransje Vaporfly 4%. REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

Er disse løpeskoene så gode at de bør bli forbudt?

Når sko er dop.

Kommentar

Løpeskoene Nike Zoom Vaporfly 4% ble sagnomsuste fra første stund. I løpegruppene jeg er medlem av på Facebook har jeg lest spaltekilometer om dem.

Lanseringen av versjon 2 var rett før Chicago Marathon i oktober, og ved åpning av messehallen der var det lang kø. Da jeg en time seinere nådde fram til salgsdisken, var enkelte størrelser allerede utsolgt. Nike har nemlig ikke bare laget et par løpesko som «alle» maratonløpere vil ha, de lager nemlig også mange færre enn etterspørselen tilsier. Skoene selges nå for dobbel pris på nett.

Maraton under 2 timer er det teoretiske målet som eliten av maratonløpere sikter mot. De to gigantene Adidas og Nike lanserte i fjor hvert sitt prosjekt og sko som prøver å gjøre målet mulig. Dette er både en kamp mellom merkevare-gigantene og en kamp mellom mennesket og naturen.

Fra før ledet Adidas kampen mellom merkevarene klart: De sponset flest av de raskeste maratonløperne, inkludert de fire siste verdensrekordholderne. Lanseringen av skoene Adizero Sub 2 var også en suksess, da Wilson Kipsang vant Tokyo Marathon 2017 i februar. Så kom Nikes lansering, med et forsøk på å bryte den magiske grensa, på en bane med flere fartsholdere enn tillatt i offisielle løp. I mai 2017 løp Eliud Kipchoge 42 195 meter på 2 timer og 25 sekunder. Det umulige var innen rekkevidde.

Myten vokste av at det internasjonale friidrettsbyrået IAAF varslet at de ville undersøke skoene nøye for å se om de kunne forbys, med begrunnelse i at de ga brukerne en urettferdig fordel. Skoene ble ikke forbudt, og nå dominerer de oransje skoene stadig flere maraton.

Nike kunne oppsummere 2017 med at 19 av 36 medaljevinnere i Abbot World Marathon Majors løp med Vaporfly 4%. I 2018 er fasiten etter fem av seks gjennomførte Majors at sju av ti gullvinnere løp i Nike. Adidas har én gullvinner, kvinnen Gladys Cherono i Berlin. I samme løp knuste Kipchoge den forrige verdensrekorden med utrolige ett minutt og 18 sekunder. Iført oransje Vaporfly 4%.

Kan et par sko være like effektivt som doping? Studier viser i alle fall at langdistanseløpere som bytter sko til Vaporfly 4% faktisk løper raskere. På grunn av skummet og en karbonplate i sålene bruker løperne mindre energi når de løper med disse skoene enn med andre. En stordata-analyse utført av The New York Times beregner effekten til gjennomsnittlig 4 prosent. I fagtidsskriftet Sports Medicine presenteres en studie som viser det samme.

Bør skoene forbys? Slike debatter går i flere idretter. Da Oscar Pistorius løp OL for funksjonsfriske i London 2012, fikk han bruke løpeprotester av karbonfiber som gjør løpingen 20 prosent mer effektiv enn på vanlige bein. Det internasjonale svømmeforbundet Fina lagde nye regler for svømmedrakter etter at «LZR Racer» reduserte friksjon fra kroppen med hele 24 prosent.

Selv om kroppens ytelse kan trenes og utvikles, er noen av de største menneskelige framskritt teknologiske. Diskusjonen om hva som skal være tillatt må fortsette i idretten framover, for at ikke den dyreste teknologien skal bestemme olympiske medaljer.

Men i New York Marathon neste helg blir det garantert mye oransje Nike. Også på mine føtter. Så får vi se om skoene hjelper mot manglende treningsgrunnlag også.