Er du avhengig av Facebook eller Twitter?

Nå kan du få behandling.

ISOLERER SEG OG IGNORERER PRAKTISKE GJØREMÅL: Forskere frykter at norske internettbrukere blir så avhengig av de sosiale mediene at det kan få veldig kjedelige konsekvenser.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ISOLERER SEG OG IGNORERER PRAKTISKE GJØREMÅL: Forskere frykter at norske internettbrukere blir så avhengig av de sosiale mediene at det kan få veldig kjedelige konsekvenser. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

|||

Enkelte nordmenn bruker nå så mye tid på sosiale medier som Facebook, Twitter og blogging at de trenger behandling. Ifølge undersøkelse er 6 prosent av norske nettbrukere i faresonen.


5,2 prosent i risikogruppen

- Av norske internettbrukere er 1 prosent avhengig av å være sosial på nettet. Det vil si at de bruker fem timer eller mer på sosiale medier. I tillegg er 5,2 prosent i risikogruppen, sier forsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF til Vårt Land.

Han har kartlagt hvor mye tid nordmenn bruker på sosiale medier som Twitter, Facebook, YouTube og blogging.

- Disse sosiale mediene er fortsatt relativt nye. Nye fenomen vil alltid gjøre at noen blir avhengig, sier han.

Normal bruk ligger ifølge undersøkelsen på mellom 30 minutter og 1 time daglig på sosiale medier.


Mannlige studenter

Forskeren opplyser at det for det meste er mannlige studenter som bruker mest tid på sosiale medier.

Ivor Høy ved avdeling for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandet Sykehus har behandlet tre personer som har vært avhengig av sosiale medier.


Konsekvenser

- Problemene begynner når man ikke ser at man bruker for mye tid på sosiale medier, og at det igjen forsømmer andre oppgaver og personer, sier Høy til Fædrelandsvennen.

Konsekvensene kan bli alvorlige ved at nettavhengige isolerer seg og ignorerer praktiske gjøremål.

- Man kan fort miste kontrollen og føle seg forpliktet til å bruke tid på internettkontakter. Da går det ut over livet i den virkelige verden, sier Høy.

(NTB)

 

AVHENGIG: Twitter har blitt et svært populært nettsted. Én prosent av norske internettbrukere er avhengig av å være sosial på nettet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
AVHENGIG: Twitter har blitt et svært populært nettsted. Én prosent av norske internettbrukere er avhengig av å være sosial på nettet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer