Er du den nye Garborg?

Ny jakt på politiske romaner.

ARVTAKER SØKES: Samlaget jakter på den nye Arne Garborg, og utlyser en ny politisk roman-konkurranse. Foto: SCANPIX
ARVTAKER SØKES: Samlaget jakter på den nye Arne Garborg, og utlyser en ny politisk roman-konkurranse. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): I 2006 etterlyste Gyldendal den nye, store politiske romanen. Konkurransen møtte en strøm av kritikk fra det litterære miljøet, og ble omtalt som både gammeldags og overpedagogisk. For det manglet da ikke på politiske stemmer i Norge?

Likevel, nå prøver et annet forlag seg i samme stil.

Den nye Garborg
Samlaget utlyser en ny politisk roman-konkurranse, med en premiepott på 100 000 kroner. Anledningen er åpningen av Nasjonalt Garborgsenter i våren 2011. Der skal vinnerboka presenteres, og forfatteren forhåpentlig lanseres som Garborgs arvtaker.

- Linken er Garborg som en svært samfunnsengasjert forfatter. Det er her det politiske kommer inn, sier forlagsredaktør David Aasen til Dagbladet.

Han vedgår at det allerede finnes flere forfattere som i den sammenhengen kan betegnes som Garborgs arvtakere, og nevner blant andre Kjartan Fløgstad som eksempel.

- Det vi er ute etter er rett og slett ny, spennende litteratur. Vi tenker at en sånn konkurranse kan virke inspirerende for mange forfattere. Det er ikke slik at vi har hungret etter politisk litteratur. Men vi tror mange sitter på stoff og tanker som de ikke får gjort noe med, sier Aasen.

- Pompøst ord
Kritikerne av den forrige konkurransen mente Gyldendals utlysning var altfor snever, og at politiske aspekter finnes i all litteratur. Men Samlaget har bevisst valgt å være lite spesifikke i sin utlysning, og Aasen vil ikke komme med noen konkrete kriterier for konkurransen.

- I utgangspunktet kan du jo si at alt er politikk. Ordet politikk er et tungt ord, og det kan høres veldig pompøst ut. Vi fokuserer mer på utfordringer i vår tid, og vil være åpne for at forfatterne kan legge hva de vil i dette. Kort sagt er vi ute etter en god roman, sier han.

Forfatterne kan like gjerne skrive om internasjonale forhold, som hendelser i en liten, norsk bygd. Men de må skrive på nynorsk. Dernest skal manuset leveres anonymt. Slik kan vinneren like gjerne bli en debutant, som en godt etablert forfatter. Fristen for å sende inn bidrag er 1. april 2010.

Juryen består av Samlagets skjønnlitterære redaksjon, samt forfatterne Agnes Ravatn og Nils Henrik Smith.