Er du deprimert? Lav sexdrift? Finanskrise? Så løp da!

Møt forfatteren bak snakkisen om å løpe som meksikanske indianere.

UTE PÅ NORSK: —Løping er en kunst, mener Christopher McDougall. Hans bok «Født til å løpe» er nylig utgitt på norsk. Foruten en skildring av den eksotiske tarahumara-stammen i Mexico møter forfatteren en rekke særegne personer fra løpingens forunderlige verden. Fredag opptrer han i «Skavlan». 
Foto: Jacques Hvistendahl
UTE PÅ NORSK: —Løping er en kunst, mener Christopher McDougall. Hans bok «Født til å løpe» er nylig utgitt på norsk. Foruten en skildring av den eksotiske tarahumara-stammen i Mexico møter forfatteren en rekke særegne personer fra løpingens forunderlige verden. Fredag opptrer han i «Skavlan». Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Mil etter mil. Dag ut og dag inn. For fornøyelsens skyld, etter modell av en meksikansk løperstamme som kalles tarahumaraene. Uten stoppeklokke, bare utstyrt med et åpent sinn og et naturlig løpesett.

Når amerikaneren Christopher McDougall snakker om løping, er det så man får akutt lyst til å slå ut håret og legge ut på landeveien. Boka hans «Født til å løpe» er under utgivelse i 20 land og er blitt den rene bibel for den løpende delen av jordas befolkning.

Ultramaraton
- Selv sprang jeg ikke aktivt før i 2005. Da kom jeg i kontakt med en mann som het Eric Orton, som var dypt fascinert av tarahumara-stammen og deres løpende livsstil. Han påsto at jeg i løpet av ni måneder kunne trene meg sterk nok til å løpe ultramaraton i de meksikanske fjellene.

- Ultramaraton?
- Det er en betegnelse på ethvert løp som er lengre enn en maraton, for eksempel åtte mil. Maraton er blitt en slags sprint. Alle snakker om tida de løper på. Når du løper ultramaraton, er ikke tida viktig. Det er distansen som teller. Den er imponerende nok. Du fjerner deg fra presset fra klokka. Orton fikk rett. Etter ni måneder var jeg i stand til løpe i fire timer uten problemer.

Stillesittende
- Kan du gi meg fem gode grunner til å begynne å løpe?
- Jeg kan koke det ned til ned til én. Når du setter et dyr i bur, blir det disharmonisk, lettere sykt, får problemer med seksualdriften, blir fortere eldre. Det samme gjelder mennesker. Fisk svømmer, fugler flyr. Vi mennesker er fra fødselen av gode til å løpe. Gjerne langt. Ingen dyr er så utholdende som mennesker. Løping er naturlig for oss. Se bare på barn, de løper hele tida. Når vi slutter å løpe, får vi også alle disse problemene.

- Ja vel?
- Hvis du bor i New York, er det egentlig bare nødvendig å bevege tommelfingeren. Vi sitter stille og utsetter oss for alle de sykdommene som dreper oss; hjertetrøbbel, diabetes, kreft, depresjoner, selvmord, og så videre. Det pågår en kontinuerlig kamp mellom hjernen og kroppen, og vi har latt hjernen overta all energien. Utbredelsen av biler, telefoner, heiser, og så videre hindrer oss i å være i bevegelse.

Barbeint og riktig
- Hva har du lært av den meksikanske løperstammen tarahumaraene?
- At det å løpe ikke er smertefullt, men derimot glede og harmoni med omgivelsene. For det andre lærte de meg å løpe riktig. Da jeg så dem løpe, så jeg en hel haug med mennesker som løp på samme måte. Hvis du ser et maratonløp, oppdager du at det fins like mange løpesett som det fins deltakere. Og ingen ser ut til å more seg. Tarahumaraene løper naturlig, enten barbeint eller med en lett sandal med en enkel såle. Ikke ulik den jeg har på meg nå.

- Hva er galt med en spesialkonstruert joggesko?
- Ifølge reklamen skal den beskytte foten på alle måter. Men det fins ikke noen bevis for at det stemmer. Snarere får den deg til å løpe på en unaturlig måte og gi deg skader. Slik jeg ser det, er det snakk om en flokk med gale vitenskapsmenn som eksperimenterer med føttene dine. De skaper et problem som ikke eksisterer, og deretter selger de deg en løsning. Skoene er fryktelig dyre og må ifølge produsentene skiftes ut hvert halvår. Ta av deg skoene og løp i vei. Det fins ingen måte å løpe feil på hvis du er barbeint.

Dårlige tider
- Du skildrer en rekke eksentriske løpere i boka?
- En av de mest interessante var Micah True, en legendarisk skikkelse som i Mexico ble kalt Caballo Blanco, den hvite hesten. En fantastisk løper. Han oppholdt seg hos tarahumaraene og satte i gang løp for dem. Da jeg møtte ham, var han mildt sagt folkesky, men etter en middag med øl og bønner tødde han opp.

- Han døde under et løp i New Mexico sist vinter, 49 år gammel. Kan det være farlig å trene for mye?
- Det sies at hjertet hans hadde vokst seg for stort. Men for å si det slik, det er flere mennesker som dør fordi de ikke beveger seg, enn omvendt.

- Du har også registrert at mennesker begynner å løpe i kriserammede tider?
- I USA har vi hatt tre store løpeboomer, først under depresjonen på 1930-tallet, deretter i de kriserammede 1970-åra og nå sist etter 11. september.

- Ville tarahumaraene gjort det bra i OL?
- Det er en helt annen verden. For dem er løping en kollektiv ting. Vi forandrer alt til en spurt. Det er ingen naturlig måte å løpe på.

SANDALER: Christopher McDougalls løpesko er spesialkonstruert av en av de merkverdige skikkelsene som skildres i boka; Barefoot Ted. Foto: Jacques Hvistendahl
SANDALER: Christopher McDougalls løpesko er spesialkonstruert av en av de merkverdige skikkelsene som skildres i boka; Barefoot Ted. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer