Er du en ekte 68-er?

Hadde du «Maos lille røde», og kan du beskrive kapitalismens strukturelle vold og globale utbyttingsstruktur? - Jo da, vi kan alt det der, sier Terje Kristiansen og Rita Westvik. De har tatt 68-er-testen - og besto med glans.

og KARI HOVDE

NRKs multimediespesialrådgiver Rita Westvik fikk 59 poeng av 68 mulige, mens filmmannen Terje Kristiansen fikk 61,5. De er dermed soleklare 68-ere.

- For meg var det en periode med «love & peace», oppbrudd og følelsen av at «vi kan og vi vil». Vi var ikke til å stoppe, forklarer Westvik, nipper til vinen og spiser av den friske salaten.

- Det var da vi studenter skjønte at vi hadde makt og at vi kunne gjøre noe, legger Kristiansen til.

- Viktig generasjon

Dagbladet har invitert de to til kafeen der det myteomspunne og legendariske undergrunnsstedet Club 7 lå.

I dag er det kafeen Diabro og ettermælet av en søkkrik skipsreder, Stenersenmuseet, som ligger i de gamle utfrika lokalene. Det eneste som minner om Club 7-tida i lokalet er en tidsriktig sofa - som herr Kristiansen breier seg godt i sammen med pelskåpa og stresskofferten til spesialrådgiver Westvik.

- 68-er-generasjonen har betydd veldig mye for Norge. I dag sitter alle selvsagt i rimelig ledende og sentrale stillinger i samfunnet. De er alle gode samfunnsborgere, vil jeg si, forklarer Kristiansen - så overbevisende som bare en ekte 68-er kan uttrykke seg.

- Jeg ville på ingen måte vært foruten den tida, sier Westvik - og nynner på en kampsang for å sette Kristiansen i stemning. Men synge kan han ikke, selv om han har vært mangeårig medlem av viseklubb. Så han lar være å synge.

Det er forfatter Nils-Fredrik Nielsen og tidligere statsråd Gudmund Hernes som har laget den store 68-er-testen, som vi vil teste på våre to utvalgte mer eller mindre «typiske» 68-ere... eller?

Moralske dyder

Westvik var riktignok ikke helt tørr bak ørene i 1968, men hun har alle de trekk som kjennetegner en ekte 68-er: Hun har bodd i kollektiv, hun har flere eksemplarer av «Maos lille røde», og hun har vært formann i Rød Front.

Den samme merittlista har Kristiansen, men begge benekter å ha mottatt Ny Tid noen gang. Og ingen av dem aner hva PAG står for.

- Jeg vil også si at 68-erne har noen hellige, moralske dyder: De er selvrådende, samfunnsbevisste, ansvarlige... Ja, du kan stole på en 68-er, sier 68-eren Kristiansen, som i det berømte året laget filmen «Arbeidere» på Aker brygge. I dag, 30 år etter, bygger han Skandinavias største simulatorkino på den samme brygga.

- 68-erne er også prinsippfaste, tro og lojale, skyter Westvik inn.

- Men NRK hadde vært en mye bedre institusjon om den ikke hadde vært styrt av så mange 68-ere, påpeker en selvransakende Kristiansen.

- Unnskyld, hva er det jeg hører? Jeg ber om en replikk, kvitterer Westvik.

Jo da, en ekte 68-er er fremdeles stort sett uenig...