Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Er du en ekte sekstiåtter?

Eller for å si det slik: Er du glad i seipanetter?

NY UTGAVE: En klassiker til glede for nye lesere, Nils-Fredrik Nielsens bok "Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter" (1984), med forord av Knut Nærum.
NY UTGAVE: En klassiker til glede for nye lesere, Nils-Fredrik Nielsens bok "Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter" (1984), med forord av Knut Nærum. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORLEDEN SÅ JEG den nye romanen til Gaute Heivoll i et butikkvindu. Tittelen lyste mot meg: «Sang for sekstiåtte forrædere». Endelig, tenkte jeg. Det er på tide at noen tar et oppgjør med alle som har sviktet drømmen fra 1968, alle disse falske sekstiåtterne som har tilpasset seg samfunnets krav og lagt ned opprørsfanen for godt. Men jeg ble skuffet. Boka handlet ikke om sekstiåttere i det hele tatt. Den handler om 68 mennesker som sviktet under krigen i hjembygda hans. Boka om de som forrådte de hellige parolene fra 1968 må vi nok vente på enda en stund.

NILS-FREDRIK NIELSEN (1945-2005) - satte fenomenet sekstiåtter på dagsordenen.
NILS-FREDRIK NIELSEN (1945-2005) - satte fenomenet sekstiåtter på dagsordenen. Vis mer

I MELLOMTIDA KAN vi repetere en annen bok, den eneste jeg vet om som faktisk handler om sekstiåttere, ja, den boka som har satt hele begrepet på dagsordenen. I anledning 50 års jubileet for det berømte/beryktede årstallet er Nils Fredrik Nielsens bok «Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter» (1984) kommet i nytt opplag, med forord av Knut Nærum. «Nielsen går alltid for gullkornet, og de kommer tett,» skriver Nærum. «Det smeller i formuleringene og surkler i ordspill

INGEN VET VEL helt hva som kvalifiserer til å kunne kalle seg sekstiåtter. Noen mener man må ha kastet murstein i Paris’ gater med sine egne hender eller i det minste deltatt i orgier i en park i San Francisco. Boka til Nielsen handler mye om hva man ikke må ha gjort for å bli opptatt i den etter hvert svært latterliggjorte kretsen av sekstiåttere. Boka er en harselas, men også et tidsbilde. Og den slår fast en gang for alle at «ekte sekstiåttere er ikke ml’ere».

BLANT HØYDEPUNKTENE er kapitler som «Ekte 68’ere kommer ikke fra folkedypet», «Ekte sekstiåttere heter ikke Bjarne-Dag Hyllner-Carlsen» og «Har du en hobby som du er blitt glad i, er du ingen sekstiåtter». Folk som savner humor i norsk samtidslitteratur, har med andre ord mye å hente. Neste gang skal vi skrive mer om en annen side ved Nils-Fredrik Nielsens talent, nemlig hans aforismekunst, eller tristesser, som han kalt det. Følg med!

Hele Norges coronakart