Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er du en Xennial? (er noen?)

En kort historie om å definere generasjonen født mellom 1977 og 1983.

<b>MIKROGENERASJON:</b> Har du kynismen til GenX og idealismen og pågangsmotet til Millennials? Hører du til generasjonen som så «My So-Called Life»? Foto: Abc Productions / Album / NTB Scanpix
MIKROGENERASJON: Har du kynismen til GenX og idealismen og pågangsmotet til Millennials? Hører du til generasjonen som så «My So-Called Life»? Foto: Abc Productions / Album / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Er du en Xennial?» Spørsmålet har dukket opp i The Guardian, amerikanske AV Club og en hel del andre nettsteder den siste uka. «Xennials» er dem som verken er Generasjon X (født mellom 1960 og 1980) eller «Millennials» (født mellom 80 og 95)

Begrepet dukket opp første gang en artikkel av Sarah Stankorb i 2014.

Etterpå er det også blir kalt Oregon Trail-generasjonen og Catalano-generasjonen, sistnevnte etter serien «My So Called Life» med Clare Danes og Jared Leto, som hadde et kort, intenst liv blant tenåringer verden over.

Stankorb er selv født i 1980, og kan derfor regnes med i begge generasjoner. Men på når hun tok «er du en …»-quizzer, havnet hun midt imellom. Og egentlig følte hun seg litt heldig som ble født i skjæringspunktet, og var blant dem som var med på den teknologiske utviklingen mens den skjedde. Som ikke vokste opp med sosiale medier, men bruker dem daglig.

Sarah Stankorb fant på ordet Xennials. Foto: Privat
Sarah Stankorb fant på ordet Xennials. Foto: Privat Vis mer

Mellom 11. september og krigen mot terror

Gruppa man kaller Xennials rakk å bli ganske store før 11. september, og hadde derfor mange år der Vesten hadde en komparativt fredelig periode - etter den kalde krigen og før krigen mot terror.

Mens Millennials har vokst opp etter finanskrisa, med alt det medfører.

Tre år seinere spredte ordet «Xennials» seg med rekordfart. Det begynte med at Dan Woodman, professor i sosiologi som de siste ti åra har fulgt australsk ungdom i 20-åra, fikk en telefon, seint i juni 2017. Det var en australsk journalist som ville snakke om Xennials.

Både han og journalisten var født i åra mellom «Star Wars»-utgivelsene, og i samme by. Han ble nostalgisk og de snakket om noen fellestrekk ved dem som er født på denne tiden. Han beskrev fenomenet slik til MamaMia.

- Ideen er at det er en mikro- eller mellomgenerasjon mellom generasjon X, som man ser på som deprimerte flannelskjortekledde grunge-lyttende barn, og før Millennials, som blir beskrevet som optimistiske, teknologisk vante og kanskje litt for sikre på seg selv.

Ulikt om du er fattig eller rik

Han beskrev hvordan denne aldersgruppen brukte digitale medier før Facebook og Snapchat fantes, og en gang var vant til å lese papiraviser og se kveldsnytt. De hadde en fullstendig analog barndom, men som voksne jobber de fleste digitalt.

Dan Woodman fikk ufrivillig æren for å ha funnet på begrepet. Foto: University of Melbourne
Dan Woodman fikk ufrivillig æren for å ha funnet på begrepet. Foto: University of Melbourne Vis mer

Han fikk også med nyansene. At uansett hvilken generasjon man tilhører, vil det påvirke opplevelsen din om du er mann eller kvinne, fattig eller rik, og at man uansett ikke kan si noe generelt om så mange.

- Jeg husker det var noen veldig rike da jeg var sent i tenåra som hadde telefoner. Og det er fortsatt folk som sorterer som Millennials som ikke hadde telefon før de ble eldre fordi de ikke hadde råd til det, sier han til Mama Mia

Han syntes det ble litt sveipende, men greit nok. Han tenkte ikke så mye mer over det, og antok det ville forbli innenfor en australsk kontekst.

Han tok veldig feil.

Artikkelen blir publisert 22. juni, og i begynnelsen av juli fikk den et titalls avleggere. Daily Mail oppgir ham som mannen bak begrepet, og setter perioden til mellom 77 og 83 uten at Woodman har sagt noe om årstall. Nesten ingen av dem som følger opp Daily Mail ringer Woodman. I stedet får han sinte eposter fra folk som mener de burde vært med selv om de er født et år før eller et par år etter.

- Må behandles med skepsis

Da Dagbladet tok kontakt, fikk vi en lang epost tilbake, der han understreket at han IKKE sto bak begrepet. Han var også opptatt av å nyansere.

- Ideen har åpenbart resonans hos folk, som ikke føler de eksisterende karakteristikkene egentlig treffer dem. MEN det må behandles med en stor dose skepsis. Disse merkelappene kan være morsomme å bruke for å tenke over hvordan vi er formet av tiden vi lever i, og det gir godt grunnlag for quizer. Men det er også ofte brukt til generasjonsdenging – «narsissistiske Millennials», «egoistiske babyboomers» og liknende.

Han tror også en annen psykologisk mekansime slår inn:

- En annen grunn til at begrepet blir populært er muligens at det setter Xennials i et godt lys. En fin mikstur av kynismen til Generasjon X og den voldsomme optimismen til Millennials (som selvsagt er stereotyper). Problemet er at det ikke finnes noe særlig bevisgrunnlag for noen av disse påstandene, eller merkelappene. Folk blander at folk blir eldre med generasjonsforskjeller, og gjør mye ut av små snittendringer. Vi formes av tiden vi lever i, men disse merkelappene er for enkle, det er mye annet som skiller og forener oss, sier han til Dagbladet.

Helt skeptisk er han likevel ikke til begrepet.

- Om noe, synes jeg perioden er for kort, men mange sier at sosial endring, og dermed potensielt generasjonsendringer går fortere og fortere, særlig når det gjelder teknologi

- Uvirkelig

Sarah Stankorb har fulgt det på avstand mens ordet hun fant på spredte seg.

- Den siste uka har vært ganske uvirkelig, sier hun til Dagbladet i en epost.

- Jeg ble selvsagt overrasket når Dan Woodman fikk æren for å ha funnet på ordet, men med en gang jeg sendte ham en epost og så på twitter at han ikke tok æren, ble jeg desto mer bekymret over alle artiklene der man bare kopierer dårlige tekster fra hverandre. Uten å faktasjekke eller engang google noe. Man skulle jo tro at noen av disse ville sjekket et tidsskrift eller en akademisk referanse før de publiserte.

Hun sammenlikner opplevelsen med situasjoner som kan oppstå på arbeidsplasser.

- Jeg har hørt fra altfor mange kvinner at slike ting skjer dem hver eneste dag i yrkeslivet. Kanskje ikke på en viral, online måte, men stille. At feil folk får æren for noe er med å holde folk nede. Og det kan gjøre folk lar være å komme med ideer neste gang.

På spørsmål om hva hun tror blir avgjørende opplevelser for generasjoner som er yngre enn Millenials, har hun ikke noe godt svar.

- Jeg aner virkelig ikke. Jeg håper at i en tid hvor «fake news» har blit et vanlig samtaletema, og historier kan gå viralt uten faktasjekk, kanskje den oppvoksende generasjonen vil kjempe for sannhet og presisjon.

Når det gjelder definisjoner av aldersgrupper, har hun kanskje blitt mer forsiktig.

- Jeg kjenner en ung kvinne som er på grensa mellom Millennials og Plurals, og hun føler ikke hun passer inn i noen av beskrivelsene. Kanskje det er bevis for at de unge burde får mer oppmerksomhet, eller at ingen av disse generasjonsstereotypene egentlig passer på noen av oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!