Er du god til å spille et instrument?

YouTube vil ha deg i orkester.

(Dagbladet.no): Er du en av dem som har fått et forhold til Beethovens niende symfoni og Richard Strauss «Also Sprach Zarathustra» på bakgrunn Stanley Cubrick-filmene «A Clockwork Orange» og begynnelsen av «2001 - En romoddyssé»?

Men som likevel aldri har satt dine ben i en konsertsal for å se klassisk musikk?

Det klassiske musikkmiljøet tar nå grep i et forsøk på å minske avstanden til publikummere som deg.

Utlyser konkurranse

YouTube har nemlig, i samarbeid med flere internasjonale størrelser innen klassisk musikk, satt igang en konkurranse hvor de har invitert talenter til å konkurrere om å få spille en konsert i Carnegie Hall i New York, skriver Reuters

To videoklipp er alt musikerne får benytte seg av for å overbevise seerne om at de fortjener å vinne.

På nyåret, 28. januar, kan deltakerne legge inn en video som viser deres musikalske talent, samt et innslag hvor de tolker et musikkstykke av den kinesiske samtidskomponisten Tan Dun.

YouTube-orkester

STARTER KONKURRENT: Berlinfilharmonien er blant de fremste orkestre i verden. Nå vil YouTube samle sammen instrumentalister som forhåpentlig kan gi dem konkurranse. Foto: SCANPIX/AP
STARTER KONKURRENT: Berlinfilharmonien er blant de fremste orkestre i verden. Nå vil YouTube samle sammen instrumentalister som forhåpentlig kan gi dem konkurranse. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Planen bak denne idolinspirerte konkurransen er å sette sammen YouTubes eget symfoniske orkester, skriver AP.

Vinnerne av den innledende konkurransen blir fløyet til New York, hvor de tar del i et tredagers kurs, som kulminerer med en plass i rampelyset på New Yorks berømte kulturscene, 15. april.

Her skal deltagerne spille det Dun kaller sin Internet Symphony No. 1, Eroica.

Videoklipp fra deltagernes tolkning av Duns symfoni, som ubeskjedent har samme navn som et av Ludwig van Beethovens mest berømte verker, vil bli vevd sammen til et helhetlig orkester på YouTubes nettsider. 

Verdens største scene

Et panel bestående av dommere fra verdens ledende orkestre fra London, Berlin, Hong Kong, Sydney og New York, vil kutte deltakerne ned til semifinalister som blir stemt fram til finalen av YouTube seere.  

- YouTube er verdens største scene, og jeg vil vise hva verdens uoppdagede musikalske genier kan skape på denne scenen, sier Dun, som blant annet har fått Oscar for musikken til «Snikende tiger, skjult drage».

- YouTube har potensial til å bringe klassisk musikk inn i folks liv, sier dirigent for San Franciscos symfoniorkester, Michael Tilson Thomas.

Er du god til å spille et instrument?