Er du helt «bobo»?

PARIS (Dagbladet): Siste skrik i Paris, New York eller London er å være «bobo», det vil si med ett bein godt forankret i borgerligheten og ett i bohemen. Alt annet er helt ute.

Det gjelder å være som Tony Blair, Jens Stoltenberg eller Daniel Cohn-Bendit, typiske «bobo»-er.

  • Spiser du økologisk mat, har du en elektronisk agenda, sykler du til jobben, elsker du afrikanske plagg, er du imot globaliseringen og for José Bové, har du opsjoner på børsen, men bare kjøper autentiske varer, er du en ekte «bobo». Det vil si helt med, som en syntese av to helt forskjellige verdener, à la Jens Stoltenberg, vel Norges fremste «bobo». Fenomenet oppsto i USA, men har for lengst krysset Atlanteren. I Paris kommer «bobo»-enes bibel, «'Bobo'-ene», av den amerikanske journalisten David Brooks, ut i disse dager. Han skriver vanligvis økonomiske analyser for Wall Street Journal og New York Times og tilhører «sosioeliten», men har massevis av humor og tegner sin egen karikatur.
  • En av de mektigste kapitalistene i Frankrike, Jean-Marie Messier, lot seg nylig avfotografere av Paris Match, Frankrikes luksuriøse svar på Se og Hør, i sokkelesten, men med et hull i strømpa. Typisk «bobo». Det dreier seg tross alt om den sosiokulturelle eliten. Ifølge David Brooks er de et kompromiss mellom 70-tallets hippier (Daniel Cohn-Bendit) og 80-åras japper (Tony Blair). Med en egen evne til å forene to ytterligheter, i et vitenskapelig kompromiss.
  • «Bobo»-ene beundrer like sterkt Bill Gates og antiglobaliseringshelten José Bové, har et lite, men godt utvalgt antall opsjoner på børsen, men støtter undertrykte grupper med tusenvis av kroner. «Bobo»-en er en syntese, som forener penger og sosial bevissthet, masseforbruk og antikonformisme, luksus og diskresjon, flaks og avslappethet, Internett og økologi. De har ifølge David Brooks store ambisjoner om å lykkes både materielt og spirituelt. «Bobo»-enes fritid er sunn, og sex medisinsk riktig.
  • «Bobo»-ene har for lengst slått igjennom i reklamene. Isabella Rossellinis nye makeup heter politisk korrekt «Manifesto». Toyota lanserer en ny bil som over et visst forbruk slår over i elektrisk kraft, Renault lanserer sine «biler til å leve med»... Samtidig blir det mer og mer in å komme på jobben i fritidsantrekk, selv i et så dressfiksert land som Frankrike. Ekstra pikant blir det at «bobo» på fransk også betyr et sår, et «vondt» for et lite barn. Som om «bobo»-ene ville forsvinne med et lite plaster på...