<strong>GLØDENDE HJERTER:</strong> Balladen om Isak og Even fortsetter i sesongens andre «SKAM»-episode. Foto: NRK
GLØDENDE HJERTER: Balladen om Isak og Even fortsetter i sesongens andre «SKAM»-episode. Foto: NRK Vis mer

«SKAM» – Recap sesong 3, episode 2:

«Er du helt homo, eller?»

«SKAMs» andre episode for sesongen varsler tragedie i det fjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DU VIL IKKE TRO HVOR MANGE SPOILERE DENNE RECAPEN HER INNEHOLDER.

I forrige uke: Kosegruppa prøvde å kapre Isak, men det var Even som gjorde det i stedet.

SØNDAG 11:11

Det er en doven søndagsmorgen i kollektivet. Isak prøver å spore Even på sosiale medier uten hell, mens Eskild chatter med skaphomofile småbarnsfedre på Grindr. Isak blir unnvikende på spørsmål om han synes «Fit Husband» er kjekk, og tar på seg den uinteresserte nonchalansen han har perfeksjonert som forsvarsskall.

«Gutten min, du har ett år, så er du ute av skapet ditt,» sier Eksild til telefonen, men på Isaks reaksjon kan det virke som om den utilsiktet traff ham vel så mye.

Eskild skryter på seg en god gaydar, og Isak begynner å fiske etter hvordan man vet om noen er homo. «Ett clue er at man begynner å snakke med fremmede gutter om suging.» Litt som Even gjorde da Isak møtte ham utenfor kosegruppemøtet i forrige episode, altså.

MANDAG 08:10

Isak setter seg bakerst i klasserommet og går inn i internettdetektiv-modus. Han har funnet Evens etternavn på kosegruppeoppslaget i korridoren, og googler seg fram til en videopresentasjon fra da Even gikk på Elvebakken i fjor.

I videoen forteller den unge regissør-Even om et animasjonsfilmprosjekt han har gående. Vårt lille håp om at han kanskje spiller på samme banehalvdel som Isak svekkes ikke akkurat av at filmen hans handler om at Putin og Captain America lever ut en forbudt kjærlighet, eller at han ikke utviser mer kvinneteft enn at da han skulle ha med en «digg dame» i filmen sin, så falt valget på Sarah Palin.

Even forteller også at favorittregissøren hans er Baz Luhrmann, den genialt kitschy skaperen av «Romeo + Juliet», «Moulin Rogue» og «The Get Down», og en tilhenger av glitter, gloss, musikaler, melodrama og andre ting som tradisjonelt har hatt en viss appell i homofile miljøer.

Isak klapper sammen laptopen da Sana slår seg ned, og begynner i stedet å mase på å få tilbake dopet sitt. Til tross for at han ikke klarte å få med seg de andre gutta på kosegruppemøte skal hun til å gi ham det tilbake, men i at anfall av så total dømmekraftssvikt at den norske langrennslandslagslegen fremstår som [sett inn navn på person med normalt god dømmekraft her], presterer de å utføre transaksjonen akkurat i det puppene til naturfagslæreren starter timen.

Sana gjemmer stæsjet i hijaben, og heldigvis setter naturfagslæreren seg selv i offside ved å kalle sjalet for en nikab, og de mest klønete småforbryterne utenfor downtown Andeby slipper unna for denne gang. Puh.

(I mellomtiden, på «SKAMs» nettsider: Noora sender melding til kollektivet fra London. Hun var tydeligvis ikke bare over der på besøk forrige uke, det virker som dette er et mer langvarig opphold. Og tilsynelatende bedriver hun ikke dagene med så mye annet enn å vente på at Sir Pannelugg skal komme hjem fra jobb. La oss håpe at tilværelsen som tiltaksløs husfrue blir kortvarig for hele Norges yndlingsfeminist.)

ONSDAG 11:16

Isak oppsøker Vilde og lurer på om det blir flere kosegruppemøter. Det han eeeegentlig lurer på er selvsagt om det blir flere even-gruppemøter, men det går Vilde hus forbi, og Isak skjønner at han har malt seg inn i et hjørne når hun spør om han kan ha gruppevors før revyfesten neste fredag. Han klarer ikke finne på en unnskyldning før gutta kommer, og før han vet ordet av det har Vilde invitert dem også.

«Hva mener du "livene våre er egentlig en tv-serie som hele Norge er helt besatt av"? Dummeste jeg har hørt.» Foto: NRK
«Hva mener du "livene våre er egentlig en tv-serie som hele Norge er helt besatt av"? Dummeste jeg har hørt.» Foto: NRK Vis mer

Her kan det være betimelig med nok en rask digresjon inn i skolerevyens forunderlige verden, slik at man bedre kan forstå Isaks aversjon for kosegruppa. Vi leser hva de øverste autoriteter på området har å si om nevnte gruppe:

Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.
Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren. Vis mer

Som vi forstår er det omtrent bare sminkegruppa, og kanskje kostyme, som er mindre mandig i revysammenheng enn kosegruppa. Legger vi også til grunn at skolerevy i seg selv ikke er det kuleste dette hypermaskuline firkløveret vet – det er jo så klabert mye råere brukte tiden på å legge ut instagrambilder av seg selv på Munchies og røyke sin daglige bønne og sånne mer konstruktive ting – så skjønner vi at Isaks mannemann-aksjer står i fare for å synke kraftig i kurs.

Even krysser skolegården med sigg bak øret, og Isak faller fullstendig i gaga-staver. Han er som skapt for å gå i sakte film, tenker Isak, men så kommer Emma opp og avbryter den Radiohead-tonesatte dagdrømmingen hans.

Fullstendig fryktløs inviterer hun gutta på vors på fredag, rett foran en sjokkert Vilde. Isak prøver først å sno seg unna, men blir «reddet» av de andre gutta. Klart de skal komme.

«Hva faen er greia di, er du helt homo, eller?» spør de andre etter at hun har gått, en ganske dagligdags slengbemerkning i de fleste guttegjenger, som plutselig står ut i all sin tonedøvhet.

Vilde, på sin side, er i harnisk over hva førstisene nå til dags tillater seg. Det finnes faktisk et system. Hvis de skal ligge med både treddis- og andisgutta, hvem skal vi ligge med da? Også i verdens beste land, a gitt.

FREDAG 01:01

Isak ligger på sengen og kikker på Even-videoen igjen. Han googler frem Baz Luhrmann-filmer, og setter på den eldgamle klassikeren «Romeo + Juliet». Et godt valg, man kan jo bare spørre seg hva slags sesong vi hadde fått hvis han heller hadde gått for Luhrmanns «Australia». Isak ser seg gjennom de to turtelduenes ungdommelige, lidenskapelige romanse, fra første blikk gjennom akvariet til den uungåelige tragedien på slutten (SPOILER WARNING: Alle dør.).

En enslig tåre triller ned Isaks kinn. Etterpå ligger han og stirrer i taket, dypt preget av filmen han har sett. Han synker inn i madrassen, og skvisen han føler i hjertet skyldes mer enn laptopen som hviler på brystet hans. Det er få ting som er mer avkledende enn hvilke kunstopplevelser vi trykker nærmest til vårt bryst, og med denne filmkvelden føler Isak at han har fått et lite gløtt inn i Evens hemmelige hjertekammer.

«Under love's heavy burden do I sink.» &nbsp;<br>– William Shakespeare, Romeo og Julie (Foto: NRK)
«Under love's heavy burden do I sink.»  
– William Shakespeare, Romeo og Julie (Foto: NRK) Vis mer

Eller er det heller erkjennelsen av at han aldri kommer til kunne oppleve en tilsvarende kjærlighet som preger ham, fordi det i hans øyne er noe fryktelig, fryktelig galt med ham, slik Dagbladets Ruben Pedersen argumenterer overbevisende for her?

Eller kanskje begge deler?

Isak registrerer seg på Grindr, for å se om han finner Even der (et av tegnene på homofili ifølge verdens-beste-gaydar, Eskild, var at man har Grindr-profil), men mister fort interessen når han umiddelbart blir overøst med obskøne meldinger fra gamle menn.

FREDAG 15:30

Endelig helg, og gutta skal ordne seg øl til kveldens vors hos Emma. Isak prøver å få Eskild til å fikse, men han kan ikke. Han er så oppslukt av meldingsutvekslingen at han ikke merker at han står rett ved siden av Even på trikken. Og når han ser det klarer han ikke få frem et ord. De står lenge i klam stillhet, forsterket av en telelinse som praktisk talt moser dem sammen til én person.

«Did my heart love till now? Forswear it, sight!<div>For I ne'er saw true beauty till this night.»<br>– William Shakespeare, Romeo og Julie (Foto: NRK)</div>
«Did my heart love till now? Forswear it, sight!
For I ne'er saw true beauty till this night.»
– William Shakespeare, Romeo og Julie (Foto: NRK)
Vis mer

Isak klarer til slutt å komme opp med et forslag, som dessuten vil gjøre det mulig å tilbringe litt mer tid med Even. Han er 18, han kan kjøpe øl for dem, kan han ikke?

Men i butikken oppdager Even halvveis troverdig at han har glemt leg, og sier at de må hjem til ham og hente. Men i stedet for legget finner han en joint, og da er vi i gang, vøtt. De røyker seg fjerne og bonder over hiphop, og Even buster Isak i å skryte på seg kjennskap til den eldgamle hiphop-artisten Nas. Så lager de tøyseostesmørbrød, beatbox-er og fristil-rapper, og det hele er riktig så idyllisk. Så idyllisk faktisk, at Isak forteller gutta at Emmas vors ble avlyst, så han blir hjemme, en løgn som selvfølgelig blir avslørt på to sekunder. Isak er omtrent like flink til å finne på dekkhistorier som han er til å utføre diskré narkotransaksjoner.

Det ringer på døren. Even har invitert noen over på vors, og Isak er hjertelig velkommen til å være med. Så introduseres han for Evens kjæreste, Sonja.

Hælvete. Foto: NRK
Hælvete. Foto: NRK Vis mer

Sonja er en jente, forresten, og Isaks hjerte synker ned i skoene hans, og den kortvarige lykken erstattes med fremtidsutsikter preget av bunnløs fortvilelse.

«For never was a story of more woe,

Than this of Juliet and her Romeo.»

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer