Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Er du høyrevridd og spydig nok går det bra

Møt skribenten bak Norges beste politiske blogg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Start din egen blogg her

(Dagbladet): Hun er 32, jobber med kommunikasjon og markedsføring i et stort firma, og har bakgrunn fra høyresiden i norsk politikk. På nettet er hun kjent som VamPus - «32. Singel. Har katt og 50 par sko.»

VamPus er den klare vinneren av kategorien politikk/nyhet i Gullbloggen, Dagbladet.nos kåring av de beste bloggene i Norge. VamPus fikk 42 prosent av stemmene. Dagens Onde Kvinner kom på andreplass, mens Bjørn Stærk kom på tredje.

VamPus er et ganske ferskt fjes i den norske bloggsfæren. Hun begynte å blogge i mars i år.

- En venn av meg opprettet en blogg og sendte meg linken. Kan han kan jeg, tenkte jeg, og så var det god skrivetrening.

I begynnelsen gikk det i forskjellige temaer, som historier fra turer på byen eller VamPus sin tolkning av norske eventyr. Men da valgkampen kom våknet hennes politiske nerve.

- Det var ikke meningen det skulle bli en politisk blogg. Men når det ligger latent i blodet er det vanskelig å avstå når valgkampen er der.

Mange bloggere gir opp. Hvorfor har du fortsatt?

- I begynnelsen gikk det treigt. Det var lite med tilbakemeldinger, og sju lesere om dagen er ikke særlig inspirerende. Men etterhvert kom leserne, og Hjorthen var en stor inspirasjon og kom med mange nyttige kommentarer.

Hvordan skaffet du deg lesere?

- Et utrolig godt spørsmål. Jeg skjønte ikke at man kunne lenke til andre blogger eller bli ført opp på samlesidene for blogger, så det er et mysterium. Å lenke til andres blogger er jo et kompliment, og det blir gjerne returnert. Og så er det viktig å være aktiv hos andre bloggere, og skrive gode kommentarer. Da kommer de og leser bloggen din. Du må bruke energi på din egen blogg og på å lese og kommentere andres. Og så må du ha noe å melde. Det er ingen som oppdager bloggen din hvis du sitter alene og skriver om katten din. Er du høyrevridd og spydig nok går det bra. Men jeg har katt altså. Det er ikke det.

Er det en bestemt blogg du har fått mange tilbakemeldinger på?

- Det er tre temaer jeg alltid får mange kommentarer på: Alt om USA, fattigdomsdebatten i Norge, den er veldig lite realistisk, og når jeg skriver om SV og sosialisme.

Blogging er på vei til å bli mainstream. Hva synes du om det?

- Det er en naturlig utvikling. Bloggingen vil bli profesjonalisert, men vil fortsatt være et supplement til mainstream-mediene. Bloggene er også et sted der media kan finne nye skribenter. men det jeg savner er flere norske fagblogger, f.eks. om journalistikk.

Hvorfor er du anonym?

- I begynnelsen valgte jeg VamPus for å ha et navn. Men det er litt for å beskytte jobben. Jeg vil ikke at noen skal bli tatt til inntekt for mine meninger. Dessuten skriver jeg ganske personlig, og jeg ønsker ikke å bli ringt opp klokka tre om natta av noen som har funnet telefonnummeret mitt. Og det å skrive i tredje person entall gjør noe med språket, det blir annerledes.

Du går hardt ut mot navngitte personer, som f.eks. Magnus Marsdal, i en anonym blogg. Er det OK?

- Det er litt ufint, men folk som har valgt offentlighet må ta det de får. Det er et viktig spørsmål, men jeg er ikke så fryktelig slem. Alle mine lesere er mine redaktører. Hvis jeg er ufin, æreskjeller folk eller farter med usannheter vil jeg miste lesere og få negative kommentarer.

Du har bakgrunn fra høyresiden. Er alle høyrebloggerne et motvekt mot en sosialdemokratisk Norge, eller er det en myte at det er så mange av dere?

- Jeg tenker ikke på folk som venstrebloggere og høyrebloggere, eller blåbloggere som de kalles. Men når hovedstrømmen i Norge, både regjering, media og folk, er så sosialdemokratisk, ville det være rart om det bare var blåbloggere. Det er vel mer det at vi får mer oppmerksomhet fordi vi mener noe annet enn flertallet. Jeg tror det er en myte at høyrebloggerne er i flertall.

VamPus tenker seg om et halvt sekund mens hun strekker hånda med den knallblå ringen på langfingeren mot kaffekoppen.

- Men det er åpenbart at vi er smartere og skriver bedre.

NORGES BESTE POLITISKE BLOGG: «VamPus» (32) er vinneren av kategorien «Politikk/Nyheter» i Gullbloggen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!