Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er du kjendisgal?

Interesse for kjendiser kan gi deg suksess. Sjekk hvilken fankategori du er i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er siste utgave av det anerkjente forskningsbladet New Scientist som presenterer kjendisfunnene. 600 amerikanere ble utspurt om sitt forhold til kjendisnyheter, og de falt i følgende kategorier:

 • Cirka 70 prosent: Bryr seg ikke i noen særlig grad om kjendiser.
 • 20 prosent: Følger med på hva kjendiser foretar seg fordi de synes det er underholdende, og det gir noe å prate med andre om. De bruker tid på å skaffe seg nyheter om sine favorittkjendiser, og oppsøker folk med interesse for de samme idolene. Dette kan være en harmløs interesse, men folk i denne gruppa er mer utsatt for angst, depresjoner og har oftere lav sosial intelligens.
 • 10 prosent: Disse har et intenst personlig forhold til en eller flere kjendiser. Idoliseringen er en avhengighet. Personene er ofte nevrotiske, anspente og følelsesmessig ustabile.
 • 1 prosent: Disse er besatt av en eller flere kjente personer, og kan ende med å utføre kriminelle og farlige handlinger. De føler at de må være nær sitt idol, og det er i denne gruppa vi finner de som forfølger og trakasserer kjendiser.

  Kjendiser inspirerer oss


  En engelsk studie av 3000 personer bekrefter funnene, men anslår at personer med en stor, men stort sett harmløs kjendisinteresse, utgjør 14 og ikke 20 prosent som i USA.

  - De fleste identifiserer seg med sin favorittkjendis, men de verken leser om eller tenker på kjendisen hele tida. Som med de fleste ting, er det ok så lenge det ikke tar over livet, sier dr. James Maltby som underviser i psykologi ved University i Leicester til BBC.

  De amerikanske forskerne mener at en moderat kjendisinteresse kan føre til mer suksess i livet. Ved å se opp til kjendiser som har lyktes, kan vi få gode rollemodeller som inspirerer oss til å gjøre det bra.

  Nye rollemodeller


  - Det er logisk å rangere individer etter hvor mye suksess de har på felt hvor du ønsker å lykkes. Det er fordi personer som får det andre ønsker, trolig benytter seg av over gjennomsnittlig vellykkede metoder, sier evolusjons-antropolog Francesco Gill-White ved University of Pennsylvania.

  De samme evolusjons-mekanismene gjorde at vi i riktig gamle dager så opp til gode jegere og stammens eldre, og forsøkte å kopiere det de gjorde. Nå er verken jaktkyndighet eller alderdom like ettertraktet lenger, og mange ønsker heller å oppnå rikdom og berømmelse.

SYKT KJENDISOPPTATT: Jonathan Norman ble idømt 25 års fengsel fordi han planla å bryte seg inn hos Steven Spielberg, ta familien som gisler og voldta regissøren.
VELLYKKEDE: Du kan få inspirasjon til å lykkes av superkjendisparet Brad Pitt og Jennifer Aniston - så lenge det ikke blir en besettelse.