KOMMENTARER

Politisk barometer:

Er du klar for dette, Jonas?

Opposisjonen har virkelig fått fart på sakene. Men til tross for ny jubelmåling utkrystalliserer det seg et komplisert storting for partiene på venstresida.

Gjør livet vanskelig: MDG og Rødt ville tilsammen fått 23 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag. Det kan bli vanskelig for en rødgrønn regjering å overse dem fullstendig. Her hilser Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) triumferende. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Gjør livet vanskelig: MDG og Rødt ville tilsammen fått 23 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag. Det kan bli vanskelig for en rødgrønn regjering å overse dem fullstendig. Her hilser Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) triumferende. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Opposisjonspartiene tar storeslem i Ipsos' ferske meningsmåling, utført for Dagbladet.

Hvis det var valg i dag ville Arbeiderpartiet (22,6), Sosialistisk Venstreparti (6,4), Senterpartiet (17,6), Miljøpartiet de Grønne (7,0) og Rødt (6,1) fått over to tredjedeler av mandatene på Stortinget.

Alt kan skje før neste valg, men trender og målinger, samt regjeringens vaklende reisverk, tyder på et maktskifte i 2021. Hvis denne målingen blir valgresultatet kan Ap, Sp og SV danne ny rødgrønn flertallsregjering alene, med 88 mandater.

Målingen er fornøyelig lesning for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Verken han eller partiet har vist seg å være dyktige strateger i opposisjon, men styring kan de på Youngstorget.

Og rødgrønn-regjering har de gjort før. Maktbalansen er noe forrykket siden 2013, men det er gode grunner til å tro at det gamle trekløveret forholdsvis enkelt kan finne sammen igjen.

Frontene innad i regjeringen vil trolig være minst like harde som sist. Men hvis Solberg-regjeringens sprikende staur er den nye normalen, er Støre, Vedum og Lysbakken som rene brorskapet å regne.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Men her slutter skjønnmalingen av en eventuell Ap, Sp og SV-regjering. Opposisjonen, gitt resultatet i målinga vår, er på ingen måte «too big to fail.»

Hvis vi går ut ifra at Støre kan ta støtten fra Sp og SV for gitt (noe han ikke kan), må han fortsatt finne en plass i familien til Rødt og MDG. Stortingets nyeste tilskudd får hele 23 mandater til sammen på vår siste måling.

Det gjør dem til en høylytt og slagkraftig opposisjon til en eventuell rødgrønn regjering. Både Ap, Sp og SV gjør det best når de kan være en kontrast til høyrepolitikk. Hvis Rødt og MDG har en udefinert posisjon i Støres makt-kabal, kan de gå i beina på de mange kompromissene Ap, Sp og SV allerede vil måtte jobbe hardt for å inngå.

Hver for seg skaper de også stor strekk i laget på venstresida. Med Rødt til venstre og MDG på klimatokt, vil de på hvert sitt vis kunne trekke Ap, Sp og SV i sin retning.

Og da har vi ikke engang nevnt motstanden de tre sistnevnte partiene vil møte fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF - samme hvor store de blir.

Støre må levere på topp som meklingsmann og maktpolitiker for å lykkes i en slik situasjon. Og han må gjøre det fra en svært svak posisjon. Støre er upopulær. Ifølge Ipsos mener hele 76 prosent at han gjør en middels god eller dårlig jobb.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer