Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er du lei «Hjemme Alene» og «Love Actually»?

Her er våre aller beste strømmetips for romjula.

JULEFILM: Begge de to første «Alene Hjemme»-filmene er juleklassikere, men det finnes mye annet bra å oppsøke i jula. Foto: 20th Century Fox
JULEFILM: Begge de to første «Alene Hjemme»-filmene er juleklassikere, men det finnes mye annet bra å oppsøke i jula. Foto: 20th Century Fox Vis mer

Jo da, du kan sikkert se «Love Actually», «Gremlins», «Alene hjemme», «Et førjulsmareritt» og «Die Hard» til krampa tar deg, men er du lei de mest ihjelspilte julefilmene finnes det faktisk alternativer.
 
Ikke minst i våre dager, med et bredt utvalg av filmer og tv-serier fra alle årstider tilgjengelig med et tastetrykk. Her er noe av det beste som har blitt lagt ut på de største strømmetjenestene den siste måneden.
 
Netflix Borat (2006): Sacha Baron Cohen har gitt oss mye moro som rapper, motejournalist og diktator, men komikerens beste figur er og blir den kulturforvirrede, kasakhstanske reporteren som fikk hele verden (vel ...) til å trekke i mankini for ni år siden. Tiden er muligens inne for et gjensyn?

The Hustler (1961): Paul Newmans innsats som biljardspilleren «Fast» Eddie Felson ble Oscar-belønnet først med «The Color of Money» i 1986, men «The Hustler» står seg vel så sterkt i katalogen over amerikanske filmklassikere.

United (2003): De er ikke rågode på norsk film i Netflix, så en må støtte opp når de først ordner seg en. Den ungdommelige komedien med Håvard Lilleheie som fotballidiot ble godt mottatt når den kom og kan fortsatt duge til å slå i hjel halvannen time.

Beltracci (2014): Besnærende dokumentar om en av de mest vellykkede kunstforfalsknerne i vår tid. Tyske Wolfgang Beltracchi tjente millioner før han ble tatt - og så kan man bare spørre seg selv: Ville det egentlig betydd noe for eierne av bildene dersom det aldri hadde skjedd?

Lockout (2012): Fet, actionspekket og hjernedød science fiction med Guy Pearce som uskyldig konspirasjonsdømt handlings mann, Maggie Grace som presidentdatter i nød og svenske Peter Stormare i ytterligere en rolle. Produsert av selveste Luc Besson.

HBO Nordic The Constant Gardener (2005): En av de beste John le Carre-filmatiseringene, med Ralph Fiennes i rollen som diplomaten som nøster opp drapet på sin aktivist-kone i Nairobi. Rendyrket spenning.

The Queen (2006): Helen Mirrens prisbelønte og mye omtalte portrett av Dronning Elizabeth gjennom den omveltende tiden på midten av nittitallet, da Storbritannia igjen ble arbeiderpartistyrt - og svigerdatter Diana omkom i en bilulykke.

Amelie fra Montmartre (2001): Apropos Diana. Det er den sjokkerende ulykken i Paris som røsker den snåle, søte jenta fra det mest turistifiserte området i byen til å gjøre noe me dlivet sitt. Dette er en film du gjerne hater hvis du ikke elsker den dypt og inderlig.

Volver (2006): Regissør Pedro Almodóvar og skuespiller Penélope Cruz' karrierer er tett sammenvevde. I hjerteskjærende Volver er de begge på høyden.

Låt den rätta komma inn (2008): Nå som Tomas Alfredsson skal filmatisere hele Norges krimbok-nasjonalhelt Harry Hole, er det mer enn passende å oppsøke svenskens gjennombruddsfilm. En vampyrfilm helt ulik alle andre vampyrfilmer, både skummel, magisk, sosialrealistisk og vakker.

Brokeback Mountain (2005): Historien om de to cowboyene som forelsker seg i et amerikansk sekstitall der homofil kjærlighet fortsatt er et stykke unna å bli feiret med opptog og regnbueflagg, er en merkestein i moderne kulturhistorie.

C More Play Seabiscuit (2003): Jeff Bridges-filmen om veddeløpshesten som kapret amerikanernes hjerter under den store depresjonen på 30-tallet; en filmatisering av debutboka til Laura Hillenbrand.

Pusher (1996): Det var her det på mange måter starta, både for regissør Nicolas Winding Refn (Drive) og Kim Bodnia (Broen). Begrepet hardkokt holder ikke for denne gangsterfilmen fra Københavns gater - den er så hard at det er fristende å kalle den forsteinet.

En due satt på en gren og funderte på tilværelsen (2014): Roy Anderssons Gulløve-vinner er avslutningen på trilogien som startet med «Sanger fra annen etasje» (2004) og «Du levande» (2007), og har et og annet å lære bort om det å være menneske.

Reprise (2006): Joachim Triers herlige, sommerlige, osloske debutfilm om kompisgjengen med litterære ambisjoner er knapt beskrivelig på noen få linjer. Men det er en av tidenes beste norske filmer og et klart must hvis du likte «Oslo, 31. august» og «Louder Than Bombs».

Viaplay Alien (1979), Aliens (1983): Starten på verdens skumleste scifi/horror-franchise, med Sigourney Weaver som romhelt og utenomjordiske vesener som får Star Wars-universet til å framstå som Muppet show i forhold. Spin-offen «Alien vs. Predator» (2004) er også lagt ut, den er mindre obligatorisk, men langt fra ueffen actionunderholdning.

Rush (2013): Historien om forholdet mellom Formel 1-rivalene Niki Lauda (Daniel Brühl) og James Hunt (Chris Hemsworth) på det aller gladeste, hedonistiske 70-tallet - i en sport der katastrofen venter bak hvert uoppmerksomme øyeblikk. En kjempesuksess kino og udiskutabel kritikerfavoritt.

The Secret Life of Walter Mitty (2014): Grå mus av en moderne kontorarbeider drømmer om storhet og heltedåder, livet svarer med å gi ham muligheten til realisasjon. Utstår du Ben Stiller finnes det verre ting å bruke noen romjulstimer på. Sean Penn og Kristen Wiig dukker også opp.

The Rocketeer (1991): Leste du «Fantomet» på åttitallet husker du kanskje den (til Fantomet å være) sexy og spennende tegneserien om stuntmannen som snubler over et stykke fascinerende teknologi: En rakettmotor til å bære på ryggen. Finfin tidskoloritt fra mellomkrigstida.

Skrik (1996): Pastisj på slasherfilm, der samtlige rollefigurer er smertelig klar over at det de opplever følger regelboka fra klassikere som «Fredag den 13.» og «Nightmare on Elm Street». Gøy, skummelt og spennende fra regissør Wes Craven, sjangerens ubestridte mester. Toeren ligger også ute, hvis du ikke kan få nok.

TV 2 Sumo The Affair (2014): Yes! TV 2 har lagt ut denne fantastiske serien, som viser utviklingen i et parforhold sett fra begge parters synsvinkel, byr på et nærstudie av opprivingen av en familie og blander et mordmysterium oppe i det hele. Dominic Wests beste siden «The Wire» og ja, den fenger gutter også.

Maniac (2015): Komiserie som iblant krysser grensa for hvor lowbudget det er lov å være og likevel ta betalt, men som er verdt å se for sin reise inn i et sykt sinn.

EKSPERTTIPS: Asbjørn Slettemark, aktuell med boka 101 Tv-serier, anbefaler «Jessica Jones» på Netflix.

- Det er en detektivserie om ei ung jente som må kjempe mot sin nemesis. Den er utrolig spennende og vellaga. Jeg vil også anbefale dokumentarserien «Making a Murderer», som også befinner seg på Netflix.

Birger Vestmo, filmanmelder i NRK, anbefaler «The Americans» på Netflix.

- En spennende spionserie med handling lagt til USA på starten av 1980-tallet, altså midt i Reagan-æraen og den kalde krigen. Interessante figurer, gode historielinjer og en solid og subtil tidskoloritt som ikke trykker 80-tallet inn i øynene dine. Jeg venter og venter på at SBS skal sette opp den tredje sesongen på en av sine kanaler.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media