Er du med, Jonas?

En gradvis omstilling bort fra oljen er sunt for norsk økonomi og næringsliv. Vi må planlegge veien mot nullutslippssamfunnet.

OLJEGLAD:  Støre har vært opptatt av boring ishavet tidligere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen
OLJEGLAD: Støre har vært opptatt av boring ishavet tidligere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan ikke pumpe olje som før. Hvor og hvordan vil Jonas Gahr Støre sette grenser for oljeindustriens utslippsvekst?

Den første talen Jonas Gahr Støre holdt som leder for Arbeiderpartiet bar bud om en ny vår for klimapolitikken i partiet. Det er vi glade for.

For noen år siden sto Støre selv på et skipsdekk i Polhavet og så Grønlandsisen smelte. Issmeltingen kan gi dramatisk stigning av havnivået i fremtiden, likevel var det Støre så et hav av muligheter. For når isen smelter, blir det enklere å drive oljeleting, skriver han i boken «Å gjøre en forskjell» fra 2008. Oljeutvinning skaper riktignok klimaendringer, men fossile energikilder vil uansett utgjøre ca 80 prosent av energiforbruket globalt i 2030, argumenterer Støre.

Forfatteren Gudmund Skjeldal har pekt på at tallene Støre brukte, vil gi en global oppvarming opp mot fire grader i snitt innen utgangen av århundret. Det betyr en verden med mindre ferskvann, mer tørke og store skader fra ekstremvær.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Kanskje gikk Støre seg vill i klimastatistikken i 2008, men i år har FNs klimapanel kommet med nye og sterkere advarsler. Med dagens utslippstempo vil det bare gå 15 år før utslippene vil gi en oppvarming på to grader. Samtidig vet vi at reservene av olje, kull og gass i verden, inneholder minst fem ganger mer CO2 enn det som kan bli sluppet ut dersom vi vil hindre uakseptable klimaendringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer