OLJEGLAD:  Støre har vært opptatt av boring ishavet tidligere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen
OLJEGLAD: Støre har vært opptatt av boring ishavet tidligere, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Er du med, Jonas?

En gradvis omstilling bort fra oljen er sunt for norsk økonomi og næringsliv. Vi må planlegge veien mot nullutslippssamfunnet.

Meninger

Vi kan ikke pumpe olje som før. Hvor og hvordan vil Jonas Gahr Støre sette grenser for oljeindustriens utslippsvekst?

Den første talen Jonas Gahr Støre holdt som leder for Arbeiderpartiet bar bud om en ny vår for klimapolitikken i partiet. Det er vi glade for.

For noen år siden sto Støre selv på et skipsdekk i Polhavet og så Grønlandsisen smelte. Issmeltingen kan gi dramatisk stigning av havnivået i fremtiden, likevel var det Støre så et hav av muligheter. For når isen smelter, blir det enklere å drive oljeleting, skriver han i boken «Å gjøre en forskjell» fra 2008. Oljeutvinning skaper riktignok klimaendringer, men fossile energikilder vil uansett utgjøre ca 80 prosent av energiforbruket globalt i 2030, argumenterer Støre.

Forfatteren Gudmund Skjeldal har pekt på at tallene Støre brukte, vil gi en global oppvarming opp mot fire grader i snitt innen utgangen av århundret. Det betyr en verden med mindre ferskvann, mer tørke og store skader fra ekstremvær.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Kanskje gikk Støre seg vill i klimastatistikken i 2008, men i år har FNs klimapanel kommet med nye og sterkere advarsler. Med dagens utslippstempo vil det bare gå 15 år før utslippene vil gi en oppvarming på to grader. Samtidig vet vi at reservene av olje, kull og gass i verden, inneholder minst fem ganger mer CO2 enn det som kan bli sluppet ut dersom vi vil hindre uakseptable klimaendringer.

Rike land har det historiske ansvaret for klimaproblemet. I dag slipper en nordmann ut omtrent 11 tonn CO2 i året, og en inder bare 2 tonn. Det er på høy tid at oljenasjonen Norge starter omstillingen. Vi trenger debatt om norsk oljepolitikk. Er den ansvarlig? Er den rettferdig? SV inviterer Støre til å diskutere fem forslag for oljepolitikken:

1. Opprette et tempoutvalg som skal gi anbefaling hvor fort norsk olje og gass bør utvinnes og hvor mye av den fossile energien som bør bli liggende.

2. Etablere petroleumsfrie soner i sårbare områder som i Lofoten, Vesterålen og Senja, ved iskanten og på Møreblokkene

3. Trekke Statoil ut av tjæresand

4. Trekke pensjonsfondet ut av alle investeringer i fossil energi

5. Stille krav om at ny petroleumsvirksomhet på norsk sokkel skal drives med utslippsfri kraft fra dag én.

En gradvis omstilling bort fra oljen er sunt for norsk økonomi og næringsliv. Vi må planlegge veien mot nullutslippssamfunnet. Da må vi bruke mer krefter på omstillingen, enn på drømmen om norsk oljeboring i Polhavet. Er du med, Jonas?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.