Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Er du mongo du også?

Fabian Stang ble mobbet på skolen fordi han hadde bror med Downs syndrom.

BLE MOBBET:  Ordfører Fabian Stangs storebror hadde Downs syndrom. Han forteller at han ble mobbet for dette i barndommen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE MOBBET: Ordfører Fabian Stangs storebror hadde Downs syndrom. Han forteller at han ble mobbet for dette i barndommen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Oslos ordfører Fabian Stang takker pappaen til Milla (3) for at han raste over Radioresepsjonens harselering av Downs syndrom før helgen.

- Det er alltid viktig at noen sier ifra. Det blir ofte sånn at de som i utgangspunktet har nok med sine egne utfordringer ikke orker å si ifra. Jeg må si at det er beundringsverdig at han orket det, sier Fabian Stang til Dagbladet.

Siden fredag formiddag har ordføreren fått med seg hvor stor saken har blitt og hvilken enorm oppslutning innlegget har hatt i sosiale medier

- Alle som reiser seg for noen som er blitt utsatt for urett er viktige samfunnsaktører. Det er lov å håpe at folk blir mer bevisste etter dette, sier Stang.

Bror med Downs I programmet spøkte programlederne Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen om at mennesker med downs er mer kåte enn vanlige folk. Helmersberg har hele tiden understreket at kritikken ikke er rettet spesielt mot Radioresepsjonen, men generelt til folks holdninger overfor mennesker med Downs syndrom.

Helmersberg, som selv er far til Milla (3), som har Downs Syndrom, skrev da et innlegg på Facebook hvor han kritiserte komikere som spøker om syndromet, og ønske om en holdningsendring blant folk flest. Innlegget har nå blitt delt over 500 ganger. 

• Les hele innlegget her!

Fabian Stang vokste selv opp med en bror med Downs syndrom, og en mor som mer enn gjerne snakket om det å ha en utviklingshemmet sønn. Tommeliten døde av laukemi som 4-åring. Wenche Foss fikk en rekke utmerkelser for sin innsats for funksjonshemmede og svakstilte mennesker.

- Jeg fikk bare gleden av å ha ham som bror noen år. Helmersberg gjør en flott jobb når han tar opp folks holdninger til Downs og andre funksjonshemminger. Selv ble jeg tidvis mobbet fordi jeg hadde hatt en bror med Downs. Folk spurte meg - er du mongo du også?.

- Hvordan taklet du det?

I RAMPELYSET: Milla Helmersberg (3) har Downs syndrom. Hennes pappa Aleksander tok tidligere denne uken et oppgjør med Radioresepsjonen som har brukt ordet «Downs» om å, blant annet, være «dum». Saken var den mest delte på sosiale medier fredag denne uken. Her er Milla sammen med pappa. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I RAMPELYSET: Milla Helmersberg (3) har Downs syndrom. Hennes pappa Aleksander tok tidligere denne uken et oppgjør med Radioresepsjonen som har brukt ordet «Downs» om å, blant annet, være «dum». Saken var den mest delte på sosiale medier fredag denne uken. Her er Milla sammen med pappa. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er to måter å takle sånt på. Enten blir du lei deg, eller så synes du bare synd på de som ikke forstår hva de sier. Det samme tenker jeg om Radioresepsjonens harselering om Downs. Det er plumt å lage humor på dette. Jeg synes synd på humoristene som dummer seg ut på denne måten. Du har bommet hvis du ikke klarer bedre, sier Fabian Stang om Radioresepsjonens harselering av Downs i torsdagens sending og legger til:

- De får bare gå tilbake til manus og bli bedre. Det er ikke bra nok når det treffer så feil som dette. Å vise omtanke også ved humor er ikke så dumt, sier han.

- Han er en klok mann - Radioresepsjonen er improvisert radio, det er altså ikke manusstyrt. Så det å endre manus er ingen problemstilling, men vi skal være mer bevisste på hvilke følelser som settes i sving når det oppleves som om vi spøker med grupper i samfunnet som kanskje ikke så lett kan ta til motmæle. Det er ikke intensjonen vår å såre disse, sier redaksjonssjef i Underholdningsavdelingen NRK, Rune Lind.

I Facebook-innlegget til småbarnspappa Helmersberg, lurer han på hvorfor det er så morsomt å fleipe med Downs syndrom. Sendingen der Radioresepsjonen fleipet med Downs var bare dråpen som fikk begeret til å renne over for faren.

- Nå er det nok viktig at publikum får høre hva som egentlig ble sagt i den aktuelle sendingen, for det store medietrykket denne saken har fått, gir et inntrykk av at Radioresepsjonen har begått et grovt, utilgivelig overtramp. Det har de ikke. De har kommet med en kommentar i en setting der de spøker om flere ting, og den ene kommentaren har vi vurdert er over streken. Det har vi tatt selvkritikk for, beklaget og lagt oss flate, sier Lind.

Hør sendingen her.

Lind påpeker at Radioresepsjonen ikke har hengt ut enkeltpersoner eller brukt mye sendetid på det denne saken handler om.

- Faren til Milla har sagt at dette var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Da kan vi konkludere med at dette er et problem, som det er viktig at det blir fokus på, men å legge all byrden på Radioresepsjonen blir feil. Det har skjedd en feil i denne sendingen, ja. Og det beklager vi, og så tar vi til etterretning det ordføreren i Oslo mener om dette, han er en klok mann.

MISTET SØNNEN: Tommeliten døde av leukemi, bare fire år gammel. Siden den gang ble Wenche Foss en forkjemper for rettighetene til psykisk utviklingshemmede. Foto: Sturlason / SCANPIX
MISTET SØNNEN: Tommeliten døde av leukemi, bare fire år gammel. Siden den gang ble Wenche Foss en forkjemper for rettighetene til psykisk utviklingshemmede. Foto: Sturlason / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media