Er du Norges beste Bob Dylan-oversetter?

Bli med på å gjendikte «Lay Lady Lay» til norsk!

DYLAN I NORGE: Bob Dylan samlet 16000 mennesker på Trondheim Torg i 2001. Nå kan du bli med i konkurransen om å gjendikte en av hans mest kjente låttekster til norsk. Foto: Tom E. Østhuus.
DYLAN I NORGE: Bob Dylan samlet 16000 mennesker på Trondheim Torg i 2001. Nå kan du bli med i konkurransen om å gjendikte en av hans mest kjente låttekster til norsk. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

• Les hele sangteksten under artikkelen.

24. mai fyller Bob Dylan 70 år. I den anledning utlyser Norsk Oversetterforening, Norsk Litteraturfestival og Dagbladet en konkurranse:

Hvem kan utføre den beste gjendiktningen av Dylans tekst «Lay Lady Lay», fra albumet «Nashville Skyline» (1969).

Bob Dylan selv kommer neppe til Lillehammer i slutten av mai, men både sangeren og vinneren av konkurransen blir feiret 25. mai under Norsk Litteraturfestival.

Stor deltakelse
Også i 1998 arrangerte Norsk Oversetterforening og Dagbladet en konkurranse om hvem som kunne oversette en Dylan-tekst. Den gangen var det «Cold Irons Bond» som skulle iføres norsk språkdrakt.

Deltakelsen kan tyde på at det er en norsk folkesport å gjendikte Dylan. Hele 567 forslag kom inn, mange av dem forbløffende gode. Vinneren ble Tore Hestbråten fra Hamarøy, som seinere utga en hel CD med Dylan-gjendiktninger, «Tankelaus tid», som kom ut i 2001. Hans gjendiktning av «Cold Irons Bond» het «Steine kaldt».

Til Kina i april
Nå er det din tur! Sett i gang å dikte og send ditt forslag til bobdylan@live.no, eller i posten til:

Norsk Oversetterforening
Postboks 579 Sentrum
0105 OSLO.

Fristen for å sende bidrag er 26. april 2011.

Hver av arrangørene har en representant i juryen. Cecilie Winger stiller fra Norsk Oversetterforening, Endre Ruset fra Norsk Litteraturfestival og undertegnede fra Dagbladet.

Hvor Bob Dylan befinner deg på den store dagen, er ikke godt å si. Ifølge de siste nyhetene om sangerens «never ending tour», den evige turneen, skal han oppholde seg i Asia og Australia i april.

I første halvdel av måneden er konserter tillyst på Taiwan og i Beijing, Shanghai og Hong Kong i Kina, Ho Chi Minh-byen i Vietnam og Singapore. Deretter setter han kursen for Australia og flere store byer der. I mai er det foreløpig ikke kommet nyheter om noen opptreden.