Er du Norges nye tegneseriestjerne?

Nå kan du få serien din på trykk i Dagbladet.

VANT MED MØYFRID: Evy Litovchenco vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007 med tegneserien om den vortete enka Møyfrid.
VANT MED MØYFRID: Evy Litovchenco vant Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007 med tegneserien om den vortete enka Møyfrid.Vis mer

- Det viktigste er at tegneserien har et bra manus og at den er morsom. Hvis den er det trenger tegningene nesten ikke være mer enn strekmenn, sier komiker Lisa Tønne.

Juryformann Håkon Strand er enig, og sier at man gjerne må eksperimentere.

- Utgangspunktet er humor, og mange forventer kanskje at stripene skal være morsomme, men det er ikke utenkelig at det ikke skal komme en punchline på slutten.

De to skal sammen med et knippe tegneserieeksperter finne frem til den neste store norske serieskaperen når Dagbladet i dag sparker i gang sin femte tegneseriekonkurranse gjennom tidene.

- Ikke bare for flinkiser
Tidligere har folk som Mads Eriksen og Jason gått av med seier i konkurransen. Begge har i ettertid slått igjennom både nasjonalt og internasjonalt.

Strand mener sjansene er store for at flere kan følge i deres fotspor.

- Om man gjør det bra kan det gi deg en jobb for livet. Det er rundt ti stykker som har fått tegneserier som levebrød etter å ha vært med i tidligere konkurranser.

Han understreker imidlertid at man ikke trenger å ha et utstudert forhold til tegneserier for å kunne gjøre det bra.

- Dette er ikke bare er for flinkiser, sier han før Lisa Tønne bryter inn.

- For flinkis er kjedelig!

Personlig forhold
Komikeren tror det er mange der ute som sitter på serier eller ideer som kan gjøre det godt i konkurransen. Hun oppfordrer folk til ikke å overtenke.

- Det er mange bra ideer som ligger så nært inntil at det er vanskelig å se dem. Man må ikke tenke at dette skal være så utrolig genialt. Når man prøver å være smart funker det som regel dårlig.

Håkon Strand er enig med Tønne, og påpeker at serieskapere som Frode Øverli og Lise Myhre er gode eksempler på serier hvor de har tatt utgangspunkt i sine egne liv for så å skape serier.

- Det er viktig at dette er noe som ligger nær folks egen virkelighet og at skaperen har et personlig forhold til temaet, sier han.

- TRENGER IKKE VÆRE FLINKIS: Tegneserieagent Håkon Strand og komiker Lisa Tønne mener at man ikke trenger å ha et utstudert forhold til tegneserier for å kunne gjøre det bra i Dagbladets tegneseriekonkurranse. Foto: Lars Lindqvist
- TRENGER IKKE VÆRE FLINKIS: Tegneserieagent Håkon Strand og komiker Lisa Tønne mener at man ikke trenger å ha et utstudert forhold til tegneserier for å kunne gjøre det bra i Dagbladets tegneseriekonkurranse. Foto: Lars Lindqvist Vis mer