DEBATT

Klima:

Er du opptatt av klima bør du stemme på disse partiene

Det er dessverre fortsatt umulig å anbefale klimavelgere å stemme på et av de tre største partiene. Men det er mange andre å velge mellom.

ISBJØRN PÅ TYNN IS: Klimatrusselen har aldri vært større eller nærmere enn den er akkurat nå. Kloden har aldri vært varmere, skriver artikkelforfatteren. Havisen smelter i nordområdene ettersom temperaturen stiger. Foto: Roy Mangersnes / Samfoto / NTB Scanpix
ISBJØRN PÅ TYNN IS: Klimatrusselen har aldri vært større eller nærmere enn den er akkurat nå. Kloden har aldri vært varmere, skriver artikkelforfatteren. Havisen smelter i nordområdene ettersom temperaturen stiger. Foto: Roy Mangersnes / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Orkaner og flommer, tørke og klimaflyktninger, is som smelter, korallrev som dør. Klimatrusselen har aldri vært større eller nærmere enn den er akkurat nå. Kloden har aldri vært varmere. Det samme kan vi si om norsk klimadebatt. Den begynner å bli rimelig het. Vi ser stadig skarpere skiller mellom partiene, og ordbruken hardner til.

Det nesten alle er enige om, er situasjonsbeskrivelsen: Klimaet er i krise. Verden rundt skjer det en fornybar revolusjon som vil hjelpe oss å redde klimaet. Det vil bety lavere etterspørsel etter olje og gass.

Det som ikke er like opplagt, er hva dette skal bety for Norge. Her er fire store, tunge saker som viser viktige skillelinjer i denne valgkampen:

For det første må vi kutte våre egne utslipp. Alle partier har nå skjønt at vi må kutte klimautslipp hjemme – i transport, landbruk, industri. Men det er stor forskjell på ambisjonene. To av tre velgere mener politikerne ikke tør gjennomføre nødvendig klimapolitikk, av frykt for å miste stemmer. Det har velgerne rett i. Derfor er vi allerede langt på overtid.

Til statsministre og andre som tror kvotekjøp er like bra som utslippskutt: Når norske bedrifter kjøper klimakvoter for sine utslipp, fører det dessverre ikke til tilsvarende utslippskutt andre steder. EU-systemet er per i dag så fullt av overskuddskvoter at alle kan kjøpe seg utslippsrettigheter uten at noen behøver å kutte. Sorry, vi må gjøre jobben selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer