DEBATT

Debatt: Utdanning

Er du som velger yrkesfag mindre intelligent?

Hvorfor er det sånn at du som velger yrkesfag på videregående blir sett ned på?

FAGARBEIDERE: Norsk arbeidsliv trenger fagarbeidere i framtida, understreker artikkelforfatteren. Hvem skal ellers bygge husene våre, flislegge badet vårt og male? Foto: Bjørn Frostad / Samfoto /

NTB Scanpix
FAGARBEIDERE: Norsk arbeidsliv trenger fagarbeidere i framtida, understreker artikkelforfatteren. Hvem skal ellers bygge husene våre, flislegge badet vårt og male? Foto: Bjørn Frostad / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvorfor har folk den holdningen at du har dårlige karakterer om du velger praktiske fag? Er de som velger yrkesfag mindre intelligente?

Om få tiår kommer vi til å få den største eldrebølgen i Norges historie. Hvem skal gi disse omsorg når vi mangler 30.000 fagarbeidere innen denne sektoren?

Innbyggertallet i Norge kommer ikke til å synke, det vil bare øke i årene som kommer. Hvem skal bygge husene våre? Hvem skal flislegge badet vårt? Hvem skal legge rørene? Er det slik at vi i framtida bare kommer til å hente inn arbeidskraft fra andre land fordi vi ikke har våre egne arbeidere som kan gjøre jobben?

Tall fra SSB viser at Norge i år 2035 vil mangle 50.000 fagarbeidere i byggenæringen og 30.000 fagarbeidere i helse- og sosialfag. Vi vil også mangle 20.000 sykepleiere og 30.000 i lærerutdanningen. Det blir også et stort overskudd på 150.000 av dem med høyere utdanning innen økonomi, administrasjon og humanistiske fag.

Har du som ung i dag tenkt over hvordan du skal få deg jobb etter endt utdannelse? Vil du være en av de 150.000 kontorrottene som kjemper om en jobb som ikke eksisterer? Eller vil du få deg en jobb i et yrke som skriker etter arbeidere, og som du faktisk trives i? Velger du yrkesfag er du med på å skape Norge. Et Norge DU kan være stolt av.

Før hadde vi en stor og stolt arbeiderklasse. Disse har i stor grad forsvunnet i Norge i dag, og færre identifiserer seg som stolte arbeidere. Er det slik at det ikke lenger ligger noe yrkesstolthet i det å ha et fagbrev? Hvem bestemmer at fagbrevet du har er mindre verdt enn en bachelorgrad?

Dessverre er det mange elever i norsk skole som faller fra og ikke fullfører utdanningen sin, spesielt innen yrkesfag. Flere av disse elevene faller utenfor samfunnet, og disse ungdommene må få sine plasser i norsk arbeidsliv. Da er det viktig at rådgivningstjenesten i skolen vet hva alle fagene går ut på, og tar seg tid til å lære om de forskjellige yrkene. Det er viktig at elevene får vite at yrkesfag også er for dem som er gode i matematikk og sterke i teoretiske fag.

Det må jobbes aktivt for at yrkesfag blir attraktivt for alle. Vi må begynne å framsnakke fagarbeiderne, foreldre må fortelle barna sine at det å velge yrkesfag er minst like viktig som å velge studiespesialiserende fag. Vi kan ikke oppfordre alle til å bli advokater eller økonomer, det er ikke bare disse yrkene Norge har behov for i framtida.

Norsk arbeidsliv trenger fagarbeidere i framtida for å kunne fortsette å skape og videreutvikle det Norge som vi kjenner i dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer