Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Er du sur, eller?»

Vi skylder deg ingenting, vi som ikke smiler til deg.

- IKKE BE MEG SMILE:  Hvis du ikke får meg til å føle for å smile, får du ta det på din kappe, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / NTB Scanpix
- IKKE BE MEG SMILE: Hvis du ikke får meg til å føle for å smile, får du ta det på din kappe, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er ikke sur, jeg trener bare ikke smilemusklene mine akkurat nå.

Høflighet er ikke ensbetydende med at man smiler. Man kan fint være serviceinnstilt, hjelpsom, og hyggelig uten å smile. Jeg prøver å være alle disse tingene, selv om jeg ikke smiler hele tiden.

Jeg var på jobb en dag. Hadde nettopp fått beskjed om at faren min hadde blitt lagt inn på sykehuset. Jeg gjorde jobben min, men tankene mine var hos ham. «Ikke vær så sur 'a, smil litt mer». Det føltes ut som om noen hadde slått meg i magen. Denne dagen var jeg lei meg, jeg så ut akkurat som jeg følte meg - redd.

Jeg kunne fortalt om hundre forskjellige måter og ganger, jeg og kvinner jeg kjenner har blitt bedt om, kommandert til, å smile. Mens vi er på jobb, på byen, eller generelt i hverdagen. En gang fikk ei jente jeg kjenner en ukjent finger i hver munnvik som fysisk tvang munnen hennes til å forme et smil.

Uttrykket «resting bitch face» ble laget for en tid tilbake, jeg så det oversatt som «avslappet hurpetryne» en gang. Det blir brukt for å forklare hvorfor mange menneskers naturlige, avslappede ansikt ikke er et smil. Uttrykket burde vel stengt tatt vært «resting neutral face» (avslappet nøytralt ansikt).

Menn opplever selvfølgelig lignende, men mitt inntrykk er at kvinner oftere får kommentarer om å smile, eller å «være litt blidere». Jeg vet ikke om det er fordi menn blir usikre om kvinner ikke smiler, eller om det har bakgrunn i all historie hvor kvinner var (og i noen land fortsatt er) eiendom, en gjenstand, at disse holdningene fortsatt sitter i. Fra den tiden det var et krav at vi var hjelpsomme, vennlige, søte, og smilende, hele tiden.

Et smil er uttrykk for en følelse. hvis du ikke får meg til å føle for å smile, får du ta det på din kappe. Jeg er ikke en dukke, du kan ikke få meg til å gjøre det du vil. Jeg er heller ikke en betalt skuespiller, så ansiktsuttrykkene mine kommer ikke på bestilling.

Vi skylder deg ingenting, vi som ikke smiler til deg. Vi skylder deg ikke et smil. Jeg skjønner det kan være vanskelig å forstå for noen, men mennesker skylder deg ikke å være i det humøret du vil.

Jeg er ikke her for deg. Jeg eksisterer ikke for deg. Hvis jeg velger å smile til deg er det nøyaktig det - mitt valg.

Hele Norges coronakart