Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klimaskiftet og landbruket

Er du villig til å lytte?

Jeg takker gjerne ja til å besøke deg på gården din. Så kan vi ta en prat bonde til bonde om fangvekster, randsoner, klimatilpasning og kanskje til og med en sveip innom kanaliseringspolitikken.

BRUKE DET VI HAR: Vi trenger husdyr som kan utnytte grasressursene der de er, vi trenger beitende dyr, og vi trenger korn-, frukt- og grønnsakbønder som dyrker det der det er mulig. Det er ikke et lite samfunnsoppdrag bonden har, skriver innsenderen.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BRUKE DET VI HAR: Vi trenger husdyr som kan utnytte grasressursene der de er, vi trenger beitende dyr, og vi trenger korn-, frukt- og grønnsakbønder som dyrker det der det er mulig. Det er ikke et lite samfunnsoppdrag bonden har, skriver innsenderen.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Harald Moskvil (MDG) skriver i sitt innlegg om hvordan han mener vi skal bruke landarealet i Norge. La oss slå fast det vi er enige om, Moskvil. Vi ønsker begge å øke den norske matberedskapen gjennom bruk av norske ressurser.

FNs landrapport er ramme alvor, men den er ikke direkte overførbar til norske forhold. Vi må se hvert land for seg og samtidig evne å se det store bildet.

Mulighetene som ligger i jordsmonnet, forbrukerens ønsker, lønnsomheten til bonden. Dette henger sammen. Arealene konkurrerer i svært liten grad. Dersom alt vi spiste av frukt og grønt hadde vært norskprodusert kunne vi kanskje erstattet 10 % av grasarealet.

Dette ville betinget full stans i importen. Altså ingen bananer, appelsiner, druer, avokado osv. Utfordringen er at nordmenn ikke bare spiser epler og kålrot.

Skulle vi i det samme teoretiske scenarioet stanset all produksjon av melk og kjøtt fra norsk fôrkorn hadde bruken av kornjorda falt dramatisk.

Dette er forhold som må hensyntas i organiseringen av norsk landbruk, og jeg synes dagens produksjonsfordeling er god. Vi trenger husdyr som kan utnytte grasressursene der de er, vi trenger beitende dyr, og vi trenger korn-, frukt- og grønnsakbønder som dyrker det der det er mulig. Det er ikke et lite samfunnsoppdrag bonden har, det vet du jo godt du som selv er bonde.

Er du villig til å lytte?

Jeg takker gjerne ja til å besøke deg på gården din. Så kan vi ta en prat bonde til bonde om fangvekster, randsoner, klimatilpasning og kanskje til og med en sveip innom kanaliseringspolitikken. For egentlig så tror jeg vi er mer enig enn det som framgår her. Det handler om å ta vare på jorda vår, det handler om god agronomi, og det handler om å utvikle en mer klimavennlig matproduksjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling