Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er Erling Kagge feminin?

Forleggeren og polfareren var ikke helt fornøyd med tegningen til Pushwagner.

FORORD: Terje Brofoss, alias Pushwagner tegnet Erling Kagge under pressekonferansen der Pushwagner presenterte sitt forord til den klassiske romanen «Nattens ømhet» av F. Scott Fitzgerald. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORORD: Terje Brofoss, alias Pushwagner tegnet Erling Kagge under pressekonferansen der Pushwagner presenterte sitt forord til den klassiske romanen «Nattens ømhet» av F. Scott Fitzgerald. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er en ære, selvsagt. Men jeg synes kanskje tegningen er litt mer «drag», mer kvinnelig, enn sånn jeg ser meg selv, sier Erling Kagge.

Polfareren og forleggeren får som han har bestilt. Han har hanket inn Pushwagner til å skrive forordet til den norske oversettelsen av F. Scott Fitzgeralds klassiske roman, «Nattens ømhet». Nå sitter Kagge på vårlanseringen og blir tegnet av kunstneren, med store fortenner, borrende blikk, tynt hår og en snakkeboble der han utbryter «Buridans esel».

- Filosofisk paradoks
- Det er bare et filosofisk paradoks som jeg forklarte Push, forklarer Kagge kjekt foran forsamlingen med journalister.

- Ja, kan du også forklare Heisenbergs «The uncertainty principle», spør en svært energisk Pushwagner - som dermed målbinder Kagge såpass at han litt seinere ser seg nødt til å reise seg fra sofaen de to sitter i.

Valget av Pushwagner til å skrive forordet til en F. Scott Fitzgerald-roman er overraskende, men kanskje opplagt når man tenker på bakgrunnen hans. Pushwagner hadde et årelangt samarbeid med forfatteren Axel Jensen, og går for å være svært belest.

Musefelle med blått trekk
- Litteratur er viktigere enn malekunst, vel å merke som inspirasjon. Kagge har gjort hele landet en tjeneste ved å få oversatt denne romanen til norsk for første gang, sier Pushwagner til Dagbladet.

Det er ikke lett å holde en stringent samtale med Pushwagner, så når vi spør ham hva som er planene hans framover - kommer han heller med et forslag til Erling Kagge:

- Han har vært på Nordpolen og Sydpolen, og nede i kloakken og jeg vet ikke hva. På Mount Everest, også. Men, jeg sa det til ham, at neste gang du kommer til Nordpolen må du gå rett opp. For ikke glem at himmelen er en musefelle med blått trekk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media