Er Erna den nye Keyser Söze?

Rygghårene reiste seg denne uka da jeg igjen så bildet av Team Solberg.

DE SKJULTE TEGN: Team Solberg har mange skjulte tegn i samtiden.
DE SKJULTE TEGN: Team Solberg har mange skjulte tegn i samtiden.Vis mer
Meninger

Få øyeblikk er mer skjellsettende enn sluttscenen i filmen «The Usual Suspects» fra 1995, der politiagenten lar Kevin Spaceys rollefigur forlate avhøret bare for å innse at alt han har blitt fortalt i løpet av filmen er oppspinn basert på navn som finnes på oppslagstavlen bak ham. Kevin Spacey var ikke den småkriminelle krøplingen Verbal Kint som ivrig fortalte løse rykter om mafialegenden Keyser Söze. Han var Keyser Söze.

Akkurat som i 1995, reiste rygghårene seg igjen da jeg denne uken satt og så på et av mine favorittfotografier: «Hjemme hos Team Solberg». Erna og Sindre på kjøkkenet under valgkampen i 2013. At bildet er ikonisk er det liten tvil om. Ja, det henger der oppe blant de helt store fotografiene: kong Olav på trikken i 1973, rompa til Fabian Stang i 2007 og Haakon og Mette-Marit som ruller med russen i 2016. På stueveggen min i alle fall.

Som alle andre har jeg tenkt at bildet først og fremst viste en ujålete Høyre-familie som tålte litt rot. Men mens jeg satt ved kjøkkenbordet på mandag fikk jeg mitt livs andre Keyser Söze-øyeblikk. Bildet er nemlig fullt av hemmelige koder som viser at Team Solberg hadde planlagt hver minste detalj i sin blåblå regjeringsplan lenge før de kom til makten. Tre år senere fremstår fotografiet som en profetisk kunstverk.

Noen tegn er opplagte. Strykejernet, for eksempel. For hva gjør et strykejern? Jo, det samme som fire av ti lærerstudenter på matteeksamen i 2016. Stryker.

Men se nøyere etter. Skimter du flasketuten over hånda til Sindre? En karaffel med stålmansjett av typen Rosendahl Grand Cru. Ifølge produsenten egner den seg like godt til olje som til vin. Vet dere noen andre som er like gode på olje som på vin? Høyres regjeringspartner Frp!

Og på kjøkkenvifta: et glass oregano fra Hindu. Fra Hindu, hallo! Et subtilt frampek til da Erna nektet å hilse på Dalai Lama i 2014. Men Dalai Lama er buddhist, ikke hinduist, sier du? Det kunne jo ikke Erna vite. Hun har aldri møtt fyren.

I hylla bak strykebrettet ligger Den rutete kokeboken av Ingrid Espelid Hovig. Solgt i mer enn 250.000 eksemplarer. Hvor har du hørt «250.000 eksemplarer før», spør du? Det er antall solgte segway siden de blåblå opphevet dusteforbudet i 2013.

Og hva med den tomme juiceflasken som står foran flasken med Sindres favorittvin Cicotto Barbera? En tilfeldig rekvisitt? Nei, den ferskpressede appelsinjuicen er laget av Cevita – til forveksling lik Civita, tenketanken bak det borgerlige prosjektet. Og hvorfor er juiceflasken tom? Jo, fordi Erna og Sindre har drukket den til Civita-frokost.

Fortsatt ikke er overbevist? Se på whiskyflaskene litt lenger opp på hylla. Der har Erna skjult sitt «grønne skifte». En flaske Black Label, og litt til venstre: en flaske Green Label! Det er akkurat som å se klimapolitikken til regjeringen. Samme gamle spriten, men med ny, grønn etikett.

Erna visste det hele tiden. Og hadde vi bare sett bedre etter, hadde vi visst det vi også. Har du ennå ikke fått ditt Keyser Söze-øyeblikk? Se på bildet over døra.

Les mer fra Tuftebarten her.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 538118512


Varnish cache server

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.