DEBATT

Debatt: Jesu liv

Er et barn født i Betlehem?

La det være sagt med det samme: Svaret er nei. Vi vet ikke hvor Jesus ble født, men det er intet som tyder på at det skjedde i Betlehem.

PÅ UTSTILLING: I St. Catherine-kirka, ved siden av Fødselskirken i Betlehem, ligger ei dokke som skal forestille Jesus. Fødselskirken er bygd over den grotta som etter tradisjonen er blitt utpekt som Jesu fødested. Men det er lite som tyder på Jesus virkelig ble født i Betlehem, skriver kronikkforfatteren. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Scanpix
PÅ UTSTILLING: I St. Catherine-kirka, ved siden av Fødselskirken i Betlehem, ligger ei dokke som skal forestille Jesus. Fødselskirken er bygd over den grotta som etter tradisjonen er blitt utpekt som Jesu fødested. Men det er lite som tyder på Jesus virkelig ble født i Betlehem, skriver kronikkforfatteren. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bibelen har to beretninger om Jesu fødsel. Hos Lukas finner vi juleevangeliet, der Josef og den høygravide Maria må dra fra hjembyen Nasaret til Betlehem pga. et manntall. Men ifølge evangelisten Matteus, bodde de to på denne tiden i Betlehem.

Da barnet var født, flyktet de til Egypt fordi kong Herodes ville drepe guttebarnet. Først da kongen var død, vendte de tilbake til Jødeland. Denne gangen bosatte de seg i Nasaret, der Jesus vokste opp.

Problemet evangelistene sto overfor førti til femti år etter korsfestelsen, var å forklare hvordan en profet fra den ubetydelige provinsbyen Nasaret i Galilea kunne være Messias. Betlehem i Judea var stedet Messias skulle komme fra, sa Skriften. Dessuten hadde Jesus slett ikke gjort hva Messias skulle gjøre: frigjøre jødene fra hedningers dominans og gjenopprette storhetstida. Han hadde tvert imot fått den ynkeligste av alle skjebner, korsfestelse.

Seriøse forskere er enige om at begge beretninger er oppdiktet. De to evangelistene kjente ikke til hverandre, og det eneste de er enige om, er at Jesus vokste opp i Nasaret med Josef og Maria som foreldre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer