- Er feig, uhøflig og arrogant

Trygve Hegnar forsikrer at han ikke har planer om å slå sammen sitt Hegnar Media med Gyldendal.

Trygve Hegnar var sjanseløs på Håndverkeren i Oslo i går. Mediemogulen ville inn i Gyldendal-styret, men fikk som ventet nei, sjøl om selskapet hans, Periscopus AS, eier hver fjerde aksje i forlaget. De to storaksjonærene Erik Must og Kjell Chr. Ulrichsen hadde slått seg sammen og sendt advokat til Hegnars innkalte medieshow.

69,7 prosent stemte imot Hegnar som styremedlem. 30,3 prosent for. Hegnar ble nedstemt av den tause majoriteten, Ulrichsen og Must.

- Det er utrolig feigt, arrogant, uhøflig og helt uanstendig å ikke møte til generalforsamlingen. Must og Ulrichsen tåler ikke å høre andres meninger og delta i en debatt. Dette er eneste mulighet aksjonærene har til å uttrykke sin mening overfor styret. Det er helt uanstendig i norsk sammenheng. Jeg hadde ikke drømt om at de ikke ville møte opp, sier Hegnar til Dagbladet.

Sammenslåing uaktuelt

Hegnar mistenkes for å ha store planer for Gyldendal. En av dem er at han en gang vil slå sammen Gyldendal og sitt eget mediehus, Hegnar Media.

- Jeg har ikke tenkt tanken engang, og jeg tenker på de fleste ting. Det er så far fetched. Hegnar Media driver avis og blad, og Gyldendal med bøker. Aksjene gir meg en risikospredning. Jeg vil ha flere bein å stå på. Jeg er mer langsiktig enn Jens P. Heyerdahl og Fred. Olsen til sammen, sier Hegnar til Dagbladet.

Hegnars umulige vei

Veien fram til styreplass i Gyldendal er lang, men Hegnar har planen klar: Han skal forsøke å vinne flest mulig småaksjonærer. Hegnar mener derfor han vant en liten, men viktig seier i går.

- De frie, flytende aksjonærene var i favør til mitt kandidatur. Avstemningen var bedre enn jeg hadde ventet. Jeg vil ikke gi meg. Jeg skal ikke foreta kjønnsskifte, har ikke tenkt å gi fra meg redaktørjobben min og ikke tenkt å finne noen andre som skal stille for meg, sier Hegnar.

Småjuks

Hegnar vil også avsløre Ulrichsen og Must i det han mener er småjuks. De to kontrollerer fullmakter fra store selskaper, og har familiemedlemmer som Hegnar mener bør bli sett på som et aksjonærfellesskap.

- Opplever du deg sjøl som sta?

- Det handler ikke om det. Jeg har jobbet i forlag og media i 32 år, og jeg investerer ikke en stor del av min formue i Gyldendal ut fra den type betraktninger.

Hegnar vil ha styrevervet til Ulrichsen eller Telenors representant, Jon Fredrik Baksaas. Hegnar vil også kjempe for å få utvidet styret med én mann - ham sjøl.

- Styret er ikke bredt nok sammensatt. Jeg mener alvorlig at aksjemeklere ikke har større kompetanse enn forlagsfolk og redaktører.

Ikke egoløp

Hegner lover å ikke kjøre et egoløp.

- Som styremedlem i Gyldendal tar man utgangspunkt i Gyldendals interesser. Gyldendals styre er ikke noen privat talerstol. Selv om jeg som privatperson er imot bransjeavtalen, kan avtalen være viktig og riktig for Gyldendal, sier Hegnar.

Advokat Arne Didrik Kjørnæs snakker for tause Must og Ulrichsen.

- De følte ikke at det var spesiell grunn til å møte. I tillegg ligger en av dem i senga og er syk.

- Hegnar mener de er arrogante, hva mener du?

- Det er normalt at store aksjeeiere snakker sammen på forhånd. Ikke at de snakker sammen på ekstraordinære generalforsamlinger. Det viktigste er at styret skal samarbeide godt som kollegium, og ha tillit til hverandre. Styret har kommet fram til at Hegnar ikke passer inn, sier Kjørnæs til Dagbladet.

Bak i salen sto «Wonderboy»-forfatter og Gyldendal-aksjonær Henrik Langeland. Han kom ett minutt for seint til å få lov til å stemme.

- Hva ville du ha stemt?

- Det kommer an på om du spør meg som aksjonær, forfatter eller bokkjøper. Men stemmeseddelen min får du aldri se, sier Langeland.

STORAKSJONÆR: Erik Must
STYRER SHOWET: Sjøl om Hegnar ikke fikk styreplass i Gyldendal, er det han som nå styrer showet. - Jeg vil ikke gi meg. Jeg skal ikke foreta kjønnsskifte, har ikke tenkt å gi fra meg redaktørjobben min og ikke tenkt å finne noen andre som skal stille for meg, sier Hegnar, som her ankommer generalforsamlingen i går.